Prima ceartă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate aţi citit, în week-end, că „Guvernul sesizează DNA împotriva defrişărilor ilegale”. Dacă n-aţi auzit, veţi vedea săptămâna asta lungi emisiuni la câteva posturi de ştiri despre cum luptă Guvernul în apărarea pădurilor patriei. Este modul în care, fără să i-o spună direct, domnul Ponta îi răspunde domnului Iohannis după ce acesta l-a certat că face vizite externe „de capul său”.

Premierul şi preşedintele, cei care ziceau că au „o relaţie instituţională corectă”, încep să aibă probleme la coabitare. Până acum domnului Ponta, care cunoştea în amănunt toate clanţele instituţionale, i-a convenit de minune faptul că preşedintele nu a forţat plecarea sa de la Guvern după alegeri. Supravieţuirea a fost singurul lucru care l-a interesat pe Victor Ponta în aceste prime luni după ce a pierdut alegerile prezidenţiale. De câteva zile însă domnul Ponta pare reîncărcat şi, mai pe faţă mai pe din dos, nu pierde ocazia să dea cu toporul la temelia statuii de lemn a domnului Iohannis.

Fript cu protestele din 2013 împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, domnul Ponta a simţit un potenţial frumuşel de proteste anti-Iohannis pe tema Codului Silvic retrimis de preşedinte în Parlament cu o motivare extrem de bizară - care copia un punct de vedere al unei companii germane care activează în industria lemnului. Premierul taxează repede greşeala preşedintelui şi dă ordin în aşa fel încât mai multe voci din PSD şi din Guvern fac gălăgie pe tema faptului că preşedintele vrea răul pădurilor. Aşa se face că Ministrul Mediului zice că „asupra preşedintelui planează suspiciunea că n-ar fi de partea românilor” iar în weekend se scoate de la naftalina guvernamentală o „sinteză” a sesizărilor pe tema defrişărilor, făcută prin ianuarie, trimisă „pe surse” acum la DNA.

Preşedintele reacţionează greu şi spune că protestele împotriva tăierilor de păduri sunt „legitime” şi că va discuta în CSAT această problemă. Reacţia a venit prea târziu, abia după ce protestele s-au declanşat iar Victor Ponta a reuşit să se pozeze ca batmanul apărător al pădurilor.

Consemnăm, aşadar, că după „primul pas” a apărut şi „prima ceartă”. Şi presimt că nu va fi singura, e doar prima dintr-un şir lung care se va termina în 2016, odată cu alegerile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite