Cum explică Iohannis numirea procurorilor şefi, în ciuda opoziţiei CSM: Avizul negativ mi s-a părut superficial. Mi-a făcut plăcere să-i numesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, la Bruxelles, că a făcut numirile pentru procurorii şefi de la parchete, după o analiză atentă, ţinând cont de ce „ a scris ministrul Justiţiei”, dar şi de ce a scris CSM. Despre opoziţia CSM a precizat că avizul a fost „uşor superficial”.

UPDATE Klaus Iohannis, despre numirea procurorilor şefi de la parchete, în ciuda opoziţiei CSM: Trei candidaţi care mi-au fost propuşi de ministrul Justiţiei, după un proces de selecţie foarte transparent, foarte corect făcut. A fost o competiţie deschisă. După ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri uşor diferite. Am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, foarte bine motivate, iar pe de altă parte avizul CSM, uşor superficial. Am considerat propunerile ministrului corecte. 

S-a încheiat interimatul la marile parchete, care nu a permis procurorilor să-şi facă treaba aşa cum trebuie. Au fost trei candidaţi foarte buni, pe care mi-a făcut plăcere să-i numeasc pe funcţii. Am citit cont şi de ce a scris ministrul, şi de ce a scris CSM.


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire pentru procurorii şefi propuşi de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Şeful statului a ignorat astfel avizul negativ dat de cătreCSM pentru Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu. USR critică decizia preşedintelui de a face numiri de procurori-şefi care au primit aviz negativ de la CSM. la rândul lor, cei din PSD îi atrag atenţia lui Iohannis că nu a ţinut cont de recomandările MCV.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 20 februarie a.c., următoarele decrete:

• Decret pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

• Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

• Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Avizul CSM este unul consultativ însă atât Comisia de la Veneţia cât şi Comisia Europeană au cerut ca magistraţii să aibă un rol mai important în desemnarea şefilor parchetelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite