Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis i-a criticat pe politicieni în faţa tinerilor magistraţi: Actul de Justiţie e pus la îndoială tocmai de persoanele chemate să răspundă în faţa legii

5
20 Feb 2018 12:01:18
Autor: Sebastian Zachmann
Klaus Iohannis a primit la Cotroceni absolventii Institutului Roman de Magistratura FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis a primit la Cotroceni absolventii Institutului Roman de Magistratura FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în faţa noilor magistraţi, că în prezent actul de Justiţie e „pus la îndoială“ în mod public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă pentru faptele lor. La ceremonie a fost prezent şi ministrul Justiţiei, fiind prima întâlnire între Klaus Iohannis şi Tudorel Toader după izbucnirea scandalului privind

UPDATE Klaus Iohannis, în faţa absolvenţilor INM: Învestirea dumneavoastră în funcţie survine într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii. Această tentativă nu trebuie să vă influenţeze şi nu trebuie să vă abată de la principiile constituţionale ale legalităţii, imparţialităţii şi egalităţii, principii care vă guvernează activitatea. Sunteţi în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. Nu uitaţi niciun moment că şi de tăria dumneavoastră de caracter depinde bunul mers al justiţiei din România.


Săptămâna trecută, şeful statului a afirmat că va discuta cu ministrul Justiţiei pe tema DNA. "Cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Şi dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuţie şi în trei", a spus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că joi va prezenta raportul privind activitatea managerială la DNA. "Raport privind activitatea managerială la DNA,joi, 22 februarie 2018, orele 18.00 la Ministerul Justiţiei - Sala de Consiliu", este mesajul postat de Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.

Odată cu acest raport, Tudorel Toader ar putea anunţa că propune revocarea şefei DNA. Procedura de revocarea a procurorului şef al DNA este următoarea: ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, iar preşedintele Klaus Iohannis decide. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iosif Guias
20.02.2018, 16:32:48

Un discurs prezidential echilibrat. Participarea factorilor de decizie ale puterii judecatoresti si a ministrului de Justitie la ceremonie a fost protocolara, ceea ce nu inseamna insa, ca Tudorel Toader nu ar profita de ocazie, pentru a sonda opiniile atat ale presedintei CSM cat si ale Presedintelui Romaniei, factori hotaratori in privinta sanselor unei eventuale propuneri avansate de ministru, de revocare din functie a sefei DNA Laura Codruta Kovesi. Convorbirile mentionate ar putea influenta hotarator decizia de joi a ministrului Justitiei. Sa ma explic. O propunere de revocare isi are ratiunea ei, numai urmata de avizul pozitiv al CSM si de emiterea decretului corespunzator de catre Presedinte, ca decident. In caz contrar, lansarea de catre Tudorel Toader a propunerii de revocare, in dezacod cu CSM si cu Presedintele Romaniei, ar fi o aventura fara sens, total irational, care ar tensiona si inflama inutil relatiile intre ministrul Justitiei si Ministerul Public, pe urmatorii ani, cu urmari nefaste asupra nivelului si eficientei activitatii intregului sistem.

+1 (1 vot)
jula ion
20.02.2018, 16:55:07

Iosif Guias CSM-ul are deja un raport al Inspectiei Judiciare defavorabil la adresa DNA.Iar scandalul de la DNA Ploiesti,conferinta de presa a sefei DNA cu minciuni aruncate in spatiul public cu foarte multa nonsalanta basca cele peste 130 de achitari in dosarele DNA trimise in instanta nu sunt lucruri peste care nici CSM si nici Prezidentul nu cred ca poate trece.Incercarea de a o mentine cu orice chip la conducrerea DNA a actualei sefe risca sa devina o piatra de moara pentru Klaus in perspectiva unui nou mandat. Totul depinde pana la urma de cat sange are in instalatie Ministrul TT.

-4 (4 voturi)
Iosif Guias
20.02.2018, 17:09:00

jula ion, Nu am pus in discutie temeinicia sau netemeinicia unei revocari a sefei DNA, ci doar ratiunile si urmarile procedurilor.

0 (2 voturi)
Marcel Cristea
20.02.2018, 19:33:07

This guy doesn't even know that some of those graduates will probably practice criminal law where the oath is to defend the accused to the best of his abilities of as prosecutors where the oath is to execute the constitution and the laws of the land.

tales sergiu
20.02.2018, 19:48:57

Presedintele Iohannis, prin atributiile functiei, este nevoit sa dea mana cu toti ticalosii politici care dinamiteaza biata tara romaneasca! DNA sa vina in continuare si ....sa-i ia!

Modifică Setările