Prima reacţie a lui Ludovic Orban după ce CCR a decis că desemnarea sa ca premier e neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban  FOTO Inquam Photos/George Călin
Ludovic Orban  FOTO Inquam Photos/George Călin

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a subliniat că nu e „nicio lovitură” pentru el faptul că CCR a decis că a doua sa desemnare a fost una neconstituţională.

Întrebat dacă vede decizia PSD ca pe o o lovitură din partea CCR, Ludovic Orban a precizat: „Nu e nicio lovitură”. 

Preşedintele liberalilor a declarat ulterior că mai multe va spune după şedinţa de la Parlament în care ar fi trebuit să fie dat votul pentru învestirea Guvernului Orban 2. 

Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce i-a dat CCR dreptate lui Ciolacu în disputa cu Iohannis. Preşedintele nu a respectat articolul 103 din Constituţie, care presupune consultări pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, Iohannis a desemnat deliberat un premier care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Aşadar, Constituţia a fost încălcată în încercarea de a provoca anticipate.

CCR (cu o majoritate de 7 la 2) l-a taxat pe Klaus Iohannis pentru că nu a desemnat un premier care să aibă obiectivul – măcar declarativ- de a strânge o majoritate parlamentară. Şeful statului a mizat pe Ludovic Orban, care, pe lângă faptul că nu era susţinut, matematic, de o majoritate parlamntară, a declarat public că nu vrea să treacă de votul Parlamentului.

Intenţia tandemului Iohannis-Orban a fost declanşarea alegerilor anticipate. „Magistraţii CCR, cu majoritate de voturi, au considerat că Iohannis a sfidat articolul 103 din Constituţie, care îndeamnă la o soluţie, nu la  provocarea unei crize politice”, susţin surse din CCR pentru Adevarul.

Practic, Iohannis nu a încercat să găsească o soluţie pentru învestirea unui Guvern, deci a încălcat Constituţia încercând să provoace alegeri anticipate.

„Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, precizează şi comunicatul dat de CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite