Politică

articolul anterior articolul urmator

Reacţii politice după condamnarea lui Dragnea: Opoziţia îi cere demisia. PSD face scut în jurul liderului: E răspunsul vindicativ la presiunea străzii

56
21 Jun 2018 18:41:16
Autor: Radu Eremia
Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş, pe vremea când trebuiau să colaboreze FOTO Inquam
Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş, pe vremea când trebuiau să colaboreze FOTO Inquam

PNL, USR şi fostul premier Dacian Cioloş îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din viaţa politică, după ce liderul PSD a fost condamnat în „Dosarul DGASPC“ la trei ani şi şase luni cu executare în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Dragnea poate face apel. Pe de altă parte, PSD consideră că decizia nu este „dreaptă“ şi punctează faptul că nu este încă o sentinţă definitivă.

Comunicatul integral)

Mesajul complet)


(Mesajul complet)(Reacţia pe larg)


Declaraţia completă)


Victor Ponta: „Când ai o funcţie publică sunt lucruri mult mai importante decât cariera personală / eu am demisionat atunci când am fost inculpat (pe nedrept) ca să salvez PSD, Guvernul şi regulile de drept în societatea românească / după a doua condamnare Liviu Dragnea trebuie să se retragă dacă îl interesează soarta PSD, a Guvernului şi a României.

PS - exact pe 21 Iunie (cu un an în urmă) toţi pesediştii au fost traumatizaţi şi umiliţi de Liviu Dragnea să voteze moţiunea de cenzură contra Guvernului PSD Grindeanu/ iată că justiţia le spală azi ruşinea de atunci!“
Traian Băsescu: Acum! Daddy, nu doresc nimănui să fie condamnat, dar tu ai o condamnare penală definitivă şi alta în primă instanţă. Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat)? Acum! La PSD n-aveţi decât să faceţi ce vreţi, dar, din a treia funcţie în stat, trebuie să pleci acum !”, a scris Băsescu pe Facebook.

Mihai Fifor, Ministrul Apărării: “O decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor care încheie protocoale secrete sau a adversarilor politici nu trebuie să pună sub semnul întrebării bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Coaliţia PSD-ALDE va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor. Punerea în aplicare a Programului de Guvernare, în interesul cetăţenilor, nu va fi în niciun fel afectată de decizia luată de instanţă. Le reamintesc tuturor că prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil sunt fundamentale pentru existenţa statului de drept. Sunt şi rămân ferm alături de preşedintele partidului nostru, Liviu Dragnea”, a scris Mihai Fifor pe Facebook. 


Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD: ”Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi în faţa acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz. Până la pronunţarea sentinţei definitive, nu avem dreptul să împărţim vinovăţii! Înţeleg că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală, dar toţi cei care cer acum demisia preşedintelui PSD trebuie să înţeleagă că încalcă Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia”, arată Dan Nica, într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

stiripesurse.ro în care s-a declarat „şocat“ şi că nu era pregătit cu răspunsul decât pentru „varianta achitării“. „Sunt şocat. Nici nu pot sa am o reactie logica dupa ce am auzit decizia. Este absolut ingrozitoare (...) Eu personal ca si alti colegi aveam un raspuns pentru spatiul public in varianta achitarii”, a precizat Codrin Ştefănescu.


Lucian Şova, ministrul Transporturilor: ”Avem obiective de atins, ne am luat angajamente ferme pentru a îndeplini programul de guvernare. Şi toate aceste lucruri le putem face în echipă. Ca membru al guvernului şi al PSD, sunt solidar cu preşedintele partidului din care fac parte. Cred în nevinovăţia sa şi în corectitudinea deciziilor pe care le-a luat”, a declarat pentru News.ro ministrul Transporturilor, Lucian Şova.


 
(Declaraţia completă)


Dacian Cioloş: „Domnul Dragnea trebuie să părăsească viaţa publică. Un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României şi să dicteze politica penală a statului. Pentru binele acestei ţări, pentru a rămâne într-o ordine legală şi morală, şeful Camerei Deputaţilor trebuie să renunţe la orice pârghie de putere. Demisia ar putea fi o şansă şi a celor de la putere pentru a renunţa la manipulări, agresivitate şi polarizarea României doar pentru apărarea cu orice preţ a unui vătaf. România are şansa să revină la normalitate“, a scris Dacian Cioloş pe contul său de Facebook. 

Totodată, acesta a făput apel la „bun simţ“ din partea politicienilor. „Avem nevoie de o nouă clasă politică. Una onestă, profesionistă şi cu bun simţ. Trebuie să ne redescoperim decenţa. Trebuie să ne oprim din goana asta de a modifica legi pentru a salva politicieni. Din încercările de a intimida justiţia la televizor. Avem nevoie de o justiţie nu numai independentă dar şi profesionistă“, a completat Cioloş.

Demisie cerută şi de preşedintele PNL

„Nu am obiceiul să comentez deciziile instanţelor, dar cred că după această decizie a instanţei,Liviu Dragnea trebuie să demisioneze de urgenţă din toate funcţiile publice pe care le deţine", a declarat, la rândul său, Ludovic Orban la Realitatea TV.

 

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan: „Cel mai firesc gest al domnului Dragnea după decizia de astăzi a instanţei ar fi demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Mingea e la PSD. PSD ar trebui să pună România pe primul loc şi nu interesele grupării infracţionale, nedemocratice şi incompetente Dragnea-Dăncilă”, a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.


Şi şeful USR, Dan Barna, i-a cerut demisia lui Dragnea. „România este mai mult decât voinţa unui infractor. Liviu Dragnea, demisia, acum! Liviu Dragnea NU trebuie să mai rămână preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, nici măcar o zi. Un penal nu are ce căuta într-o funcţie din care poate să influenţeze deciziile Parlamentului şi să păpuşeze Guvernul României. Penalul Dragnea este în stare să desfiinţeze infracţiunile pentru care a fost condamnat azi în primă instanţă. România cinstită şi normală îi cere să plece! Niciodată România nu mai trebuie să ajungă aici! Putem să prevenim ascensiunea unor penali în funcţii publice de unde pot influenţa soarta justiţiei“, a scris preşedintele USR, Dan Barna pe Facebook la câteva minute după condamnarea lui Dragnea la închisoare cu executare.

56 Comentarii

Cristian saileanu
21.06.2018, 18:53:26

nu imi vine sa cred... e o gluma?

-1 (1 vot)
Cristian saileanu
21.06.2018, 18:54:32

p.s. credeti ca fata aia tanara il mai asteapta?

+8 (8 voturi)
🖕
21.06.2018, 18:59:29

Cum să nu: e tare în... bani!

Alecu Alecu
21.06.2018, 18:56:01

Si sa nu uitam: Teldrum, Belina, ferma de porci a progeniturii, Brazilia. Asta e doar un mizilic. PSD-istii stiu de ce.

+6 (6 voturi)
Stefan din Nord
21.06.2018, 18:59:17

Sa se ia de mana cu Luluta si sa plece amandoi Unul din politica si una din justitie pentru a se linisti apele in tara

-11 (13 voturi)
Modifică Setările