Primari pe viaţă: cine sunt edilii români care stau de zeci de ani pe fotoliul de la primărie şi îşi doresc un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Meseria de primar în România este una la care se renunţă cu greu, mai ales dacă alegătorii te votează de fiecare dată. „Adevărul“ vă prezintă „o radiografie“ a ţării: cine sunt primarii care au cel puţin trei madate şi se pregătesc pentru următorul.

Fie că se pregătesc pentru al patrulea sau pentru mandatul cu numărul opt, cei mai mulţi dintre „primarii pe viaţă“ ai României sunt convinşi că vor câştiga şi de data asta, mai ales că unii dintre ei nici nu au contracandidaţi. „Adevărul“ vă prezintă, pe scurt, cine sunt cei mai cunoscuţi primari români care au cel puţin trei madate la activ şi candidează din nou, dar şi cum percep ei faptul că sunt în funcţie chiar şi de 20 de ani.

ALBA. Mircea Hava conduce instituţie de 20 de ani şi vrea să iasă la pensie din această funcţie

Conduce administraţia locală de 20 de ani, din 1996, şi nu are niciun rival în alegerile locale din 5 iunie. Mircea Hava împlineşte în decembrie 60 de ani. Cel mai probabil va ieşi la pensie de pe funcţia de primar al oraşului Alba Iulia. Mircea Hava conduce destinele oraşului din 1996, când a candidat din partea fostului Partid Democrat. În 2016 a devenit preşedintele judeţean al noului PNL şi candidează din partea acestui partid la postul de primar, fiind creditat cu cele mai mari şanse dintre cei şapte candidaţi.  

mircea hava

ARAD. Peste jumătate de secol în fruntea primăriilor

Cel mai longeviv primar din judeţul Arad este Florin Farcaşiu, edilul comunei Târnova. Acesta este primar din data de 10 ianuarie 1990, atunci când a fost ales pe această funcţie. De atunci Farcaşiu a participat la toate alegerile locale şi a câştigat. „Unul dintre secretele care m-a făcut să rezist 25 de ani în această funcţie este consecvenţa”, crede Florin Farcaşiu.

image

ARGEŞ. Tudor Pendiuc, Gheorghiţă Boţârcă şi Gheorghe Stancu, cei mai longevivi primari din Argeş

Tudor Pendiuc este primar al municipiului Piteşti din 1992, când a câştigat alegerile locale ca membru al PD, după care a candidat pe listele PSD. Cred că oamenii aşteaptă de la mine să împlinesc programul electoral pe care l-am prezentat şi pentru care dumnealor m-au ales şi de a cărui realizare mă preocup permanent, declara edilul, după precedentele alegeri locale care i-au adus actualul mandat. Cât despre alegerile de anul acesta, Pendiuc mărturisea recent că a fost uimit să vadă cât de multă lume s-a mobilizat să-l susţină. 

image

BACĂU. Primarul comunei Onceşti, Gheorghe Baban, cel mai longeviv edil din judeţul Bacău

Edilul Gheorghe Baban (73 de ani) este liberal din 1990, iar din anul 2000 conduce comuna Onceşti. A construit cinci şcoli noi, două cămine culturale, o primărie, a asfaltat drumuri, iar pe restul le-a pietruit, a pus clopote la biserici şi a adus „lumină“ pe drumurile comunei. Edilul Gheorghe Baban nu a avut niciodată probleme cu legea, chiar dacă este primar de 16 ani şi a derulat mai multe investiţii majore. Când a fost ales primar PNL, în anul 2000, în tot judeţul mai existau doar doi primari liberali.

Gheorghe Baban (73 de ani) termină al patrulea mandat de primar

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Cum a rezistă profesorul de biologie Iosif Gabor în fruntea sătenilor din Milaş din `89

Iosif Gabor este cel mai longeviv primar din Bistriţa-Năsăud. Acesta conduce Primăria Milaş din `89, iar anul acesta se pregăteşte din nou pentru alegerile locale. Acesta spune că a intrat în politică luat de val şi că vrea să iasă la pensie de la primărie. Iosif Gabor are 61 de ani şi este la bază profesor de biologie, însă nu a mai călcat într-o sală de clasă din `89. Asta pentru că din `89 conduce primăria Milaş, comuna sa natală. Până în anul 2001, edilul a fost pe listele PDL-ului, iar după a trecut la PSD. Anul acesta va candida pentru un nou mandat la Primăria Milaş, tot pe listele PSD. 

Iosif gabor milas - bistrita nasaud

BOTOŞANI. Un botoşănean a rezistat în funcţie 26 de ani şi a fost ales de mulţime după evenimentele din 1989

Unul dintre cei mai longevivi primari ai României, este şi botoşăneanul Viorel Atomei, edilul comunei Hudeşti, în nordul judeţului Botoşani. Este primar din 1990 şi se pregăteşte pentru un nou mandat. Pentru Viorel Atomei, edilul comunei Hudeşti din nordul judeţului Botoşani, meseria de primar este o a doua natură. De altfel de 26 de ani, nu a făcut nimic altceva decât să fie primar. Are peste 6 mandate şi se pregăteşte pentru încă unul. Vrea să iasă la pensie primar. 

image

BRAŞOV. Traian Stanciu, cel mai longeviv primar din Braşov

Traian Stanciu este în fruntea comunei Ungra din 1972 până la Revoluţie şi din 1998 a fost ales şi reales până în prezent pe listele PSD. Preferă să vorbească despre proiectele în desfăşurare şi despre cele viitoare, pentru că „ceea ce s-a făcut ştie lumea, nu are rost mai amintim“. El crede că lumea l-a tot ales primar nu fiindcă nu ar mai fi oameni de nădejde în comună, ci pentru că oamenii nu vor să schimbe un lucru care „mere cum trebe! Nu schimbi o roată la căruţă dacă nu scârţâie sau nu e ruptă”, ne spune zâmbind. 

image

BRĂILA. Primar de aproape un sfert de secol. Ion Mărgărit din Racoviţa speră la încă un mandat

Cel mai longeviv primar din judeţul Brăila, Ion Mărgărit, din comuna Racoviţa, are state vechi în politică, ce se întind până în mijlocul anilor '70, când regimul comunist îşi trăia perioada de glorie. Mărgărit a fost viceprimar al comunei în perioada 1975 – 1979, apoi i-a fost încredinţată conducerea CAP-ului din comună. A fost şef peste cooperativa agricolă până pe la sfârşitul anilor '80, când, povesteşte el, s-a îmbolnăvit de la oboseală şi surmenaj, primind încuviinţare de la mai-marii partidului să ia o pauză din activitate. 

image

BUZĂU. „Primarul de 6 stele” din judeţul Buzău se pregăteşte pentru al şaptelea mandat

Primul gospodar al comunei buzoiene Boldu, Marian Mărgărit (PSD), este unul dintre cei mai longevivi primari din România. Acesta este şeful administraţiei locale din anul 1990 şi se pregăteşte pentru cel de-al şaptelea mandat în fruntea comunităţii care numără 2300 de oameni. Marian Mărgărit a fost profesor de franceză până în anul 1990. A obţinut şase mandate consecutive. La fiecare scrutin, Mărgărit a convins alegătorii să îi acorde votul încă din primul tur, având ca argument în favoarea sa reuşitele mandatelor anterioare. 

image

CARAŞ-SEVERIN. De 24 de ani, primar la Şişeşti

Marian Răducan este de departe cel mai longeviv primar din judeţul Mehedinţi, cu şase mandate la activ. Practic din 1992 când a obţinut ca independent primul mandat la Primăria Şişeşti, nimeni nu a mai reuşit să-l îndepărteze din această funcţie. Zilele acestea, edilul de la Şişeşti, Marian Răducan (50 de ani) şi-a depus dosarul de candidatură pentru cel de-al şaptea mandat de primar. Îşi aminteşte că în 1992 a intrat ca independent în cursa pentru câştigarea Primăriei din dorinţa de a ajuta un prieten şi coleg.

primarul de la sisesti FOTO facebook marian raducan

CĂLĂRAŞI. De trei ori „tată“ pentru toţi. Nicolae Dragu intră din nou în cursa electorală

Nicolae Dragu, fost primar al Călăraşiului timp de 3 mandate până în 2012, nu s-a lecuit de politică. Deşi în octombrie 2014 a devenit independent, după ce UNPR l-a exclus din rândurile sale, Dragu a ajuns în 2016 să candideze sub umbrela Partidului Dreptăţii Sociale, după ce fusese anunţat la ALDE. Se declară un adevărat profesionist în administraţie, un ales local care iubeşte oamenii şi care ştie ce înseamnă să-i primească în audienţă la 6 dimineaţa, aşa cum se întâmpla când era primul gospodar al urbei. 

image

CLUJ. Lipici la scaunul de primar. Câţi dintre cei 53.674 de clujeni care l-au votat în 2012 îl vor reinvesti acum pe Emil Boc

Emil Boc şi-a depus dosarul de candidatură pentru al patrulea mandat de primar al Clujului în Lunea Mare. Candidează din partea PNL, are 49 de ani, e absolvent de Drept la UBB, membru în Baroul Cluj din 1996. La depunerea oficială a candidaturii, Boc a declarat că îşi propune ca, în următorii 4 ani, Clujul să aibă cele mai multe locuri de muncă din România şi să fie oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii. În 2012, Emil Boc a redevenit primar al Clujului cu 53.674 de voturi (40,61%).

image

CONSTANŢA. Inginerul zootehnist Cristea Gâscan, omul pe care Independenţa îl are primar din 1989

Cristea Gâscan (foto în dreapta, sursa: Primăria Independenţa) este omul pe care localnicii din comuna Independenţa îl vor ca primar dinainte de Revoluţie. Primarul social-democrat candidează acum pentru al 7-lea mandat în fruntea comunei. Gâscan a rămas recordmanul judeţului, după retragerea din viaţa politică a lui Ion Nicolin, colegul de partid care era primar la Negru Vodă tot din 1990. Gâscan are doi copii şi se descrie ca fiind sociabil, comunicativ, bun pedagog, exigent, echidistant, adaptabil. A fost şef de fermă de elită, profesor de gimnaziu şi apoi primar. Nu este adeptul alegerilor din două tururi, pe care le consideră subiective. 

image

GALAŢI. Edilul unei comune din Galaţi a ajuns să fie votat de cei care s-au născut sub mandatele lui

Medicul veterinar Virgil Arghiri, din comuna gălăţeană Munteni, este în fruntea comunităţii de aproape un sfert de secol. Primul mandat de primar l-a început în 1992. „Sunt în PNL de la început şi am rămas liberal chiar dacă am primit tot felul de promisiuni şi de oferte de la alte partide. Au fost şi vremuri când apartenenţa mea politică a fost un dezavantaj în relaţia cu conducerea judeţului, însă cu perseverenţă se rezolvă toate”, spune primarul Muntenilor.

image

HUNEDOARA. Ilie Păducel conduce Petrila încă din comunism. Averea fabuloasă a fostului secretar al PCR

Ilie Păducel a condus administraţia locală din Petrila atât în comunism, cât şi în democraţie. Din 1996, ocupă funcţia de primar şi candidează, pentru prima dată sub sigla PNL, la un nou mandat. Fost secretar de partid în comunism, Păducel este şi unul dintre cei mai înstăriţi politicieni. Petrila a supravieţuit economic datorită minelor Lonea şi Petrila, iar primarul oraşului cu 20.000 de locuitori din Valea Jiului a supravieţuit în funcţie chiar şi închiderii minei Petrila, cea mai veche din din Valea Jiului. Ilie Păducel este primar din anul anul 1996 şi a mai condus administraţia locală din Petrila în anii 1988 şi 1989. 

paducel

IALOMIŢA. Primar de 26 de ani în aceeaşi comună

Primarul PSD al comunei ialomiţene Vlădeni, Lucian Corlău, se pregăteşte anul acesta să obţină un nou mandat în fruntea primăriei. Al optulea din cariera sa administrativă. A fost ales primar pentru prima dată în anul 1989, iar de atunci şi până în prezent participă la fiecare dintre alegerile locale care se organizează. Are la activ şapte mandate, iar anul acesta şi-l doreşte pe al optulea. Ca şi la alegerile anterioare, el va candida pe listele Partidului Social Democrat (PSD).  

image

IAŞI. Comuna Grajduri din judeţul Iaşi, condusă de acelaşi primar de la primele alegeri locale libere până în prezent

Constantin Zamfirache este edilul comunei după ce a câştigat toate alegerile locale organizate după Revoluţie. Zamfirache a obţinut de şase ori încrederea sătenilor din comună şi şi-a depus candidatura şi pentru cel de-al şaptelea mandat. Edilul comunei Grajduri a fost reprezentantul mai multor partide politice, reprezentând PDSR, PNL şi odată cu OUG 55, privind migraţia aleşilor locali, a trecut la PSD.Comuna Grajduri din judeţul Iaşi a cunoscut un singur primar de la primele alegeri libere locale şi până în prezent. 

image

NEAMŢ. „Patriarhul primarilor“ din Neamţ. Doinel Grumezescu conduce comuna Bozieni de 26 de ani şi vrea şi al şaptelea mandat

Doinel Grumezescu (53 de ani) deţine funcţia de primar al comunei Bozieni fără întrerupere din ianuarie 1990, reuşind să o câştige la fiecare rundă de alegeri din patru în patru ani. După cum susţine, Doinel Grumezescu acesta ar fi şi ultimul mandat de primar, astfel încât, în 2020, ar ieşi cu o vechime de trei decenii. „Am înregistrat candidatura la funcţia de primar, pentru alegerile din 5.06.2016, pentru un nou, şi ultim mandat”, i-a anunţat primarul de Bozieni pe votanţi pe contul său de Facebook.

Grumezescu

PRAHOVA. Un edil din Prahova candidează pentru al şaptelea mandat

Una dintre cele mai bogate comune din Prahova, Cornu, devenită celebră pentru casa de vacanţă şi ferma de păsări de ouă a lui Adrian Năstase, are ca primar cel mai longeviv edil din judeţ. „Titlul“ i-a revenit primarului Cornel Nanu după ce, în 2015, Cornel Dascălu, primar la Balta Doamnei neîntrerupt din 1987, a decedat. Cornel Nanu (60 ani) este primar la Cornu din 1992, iar după şase mandate, ultimul câştigat cu 77% din voturi, se pregăteşte, fără mari griji, pentru al şaptelea. Edilul este membru PSD încă de când a intrat în politică.

cornel nanu primar cornu foto primariacornu.ro

SĂLAJ. Un edil sălăjean este neclintit din scaun de 27 de ani

Mircea Pop avea doar 23 de ani când a fost numit să preia frâiele Primăriei Cuzăplac. „Se întâmpla în 24 decembrie 1989. Pe atunci eram referent agricol, deci rânduiala din administraţia publică nu îmi era străină”, îşi aminteşte primarul, acum în vârstă de 50 de ani. În 1992 şi-a depus candidatura din partea PDSR, pentru primele alegeri locale libere, fără a avea vreun adversar pentru fotoliul de primar. De atunci a „adunat” şapte mandate, dacă luăm în calcul şi interimatul de după Revoluţie, respectiv 27 de ani în slujba cetăţeanului. 

mircea pop nu are concurenta la scrutinul din 5 iunie

SATU MARE. Edil pe viaţă. Primul primar din România care a organizat un referendum

Prima dată s-a auzit de Florinel Andreica la nivel naţional chiar în primii ani de după Revoluţie, în primul său mandat lansând primul referendum din România. Acesta chestiona locuitorii comunei dacă doresc să păstreze centrul de comună la Poiana Codrului sau îl doresc înapoi la Crucişor, unde a fost înainte de comasarea comunelor de către Nicolae Ceauşeşcu. După referendum a venit şi legea care prevedea aranjarea teritorial-administrativă la fel cum a fost înainte de comasare, ceea ce făcut rezultatul referendumului să fie oarecum dublat.

image

SIBIU. Primari de meserie. Poveştile edililor din judeţul Sibiu care se pregătesc de al patrulea, al cincilea sau chiar al şaptelea mandat

În multe localităţi din judeţul Sibiu rezultatul alegerilor locale din luna iunie este oarecum previzibil. Câţiva edili se pregătesc de al patrulea, al cincilea sau chiar al şaptelea mandat. Maria Greavu (în centru) are 54 de ani şi, anul acesta, va candida pentru cel de-al cincilea mandat de primar al comunei sibiene Loamneş. Este absolventă a unei facultăţi de Administraţie Publică şi primul mandat l-a câştigat ca independent, apoi s-a înscris în PSD, partid pentru care candidează şi acum. 

primari pe viata sibiu

SUCEAVA. Ion Lungu, primarul Sucevei, vrea un al patrulea mandat de edil şef al urbei sucevene

Ion Lungu (foto în dreapta, sursa foto: Facebook), actualul primar al municipiului Suceava, candidează din partea PNL pentru un al patrulea mandat de edil şef al urbei sucevene. Aceasta a fost ales pentru prima dată primar în 2004, când a fost candidat tot al PNL. Susţinut de echipa lui Flutur, Ion Lungu a obţinut un nou mandat de primar, câştigând alegerile din 2008 cu 70% din voturi. Ion Lungu a devenit preşedinte al organizaţiei municipale PDL Suceava, fiind reales primar în 2012, având cu 1.000 de voturi mai mult în faţa candidatului USL, Alexandru Băişanu. 

Ion Lungu primar Suceava

TIMIŞ. Cu un accident vascular şi cinci mandate la activ, un primar de 70 de ani vrea al şaselea mandat: „Mă simt în puteri”

Alegerile locale din acest an scot la iveală un fenomen îngrijorător: primari aflaţi la patru sau cinci mandate care nu se lasă plecaţi de pe funcţii. Cel mai bun exemplu în acest sens este primarul PSD al comunei Traian Vuia, Iosif  Barboni. Primar cu cinci mandate şi un accident vascular cerebral la activ, Barboni (69 de ani) intră în luptă pentru al şaselea mandat. Cuscru al deputatului PSD Dorel Covaci şi fost şef al Secţiei de Munci Agricole, primarul comunei timişene Traian Vuia a numărat în ultimii 20 de ani mandat după mandat.

Iosif Barboni

VASLUI. Edil la al şaptelea mandat: "Dacă aş fi făcut avere, n-aş fi avut timp de comună"

Învăţător de profesie, Temistocle Diaconu (64 ani; foto dreapta, sursa foto: ziarullumina.ro) a fost numit primar al comunei încă din 1990 şi ulterior a fost ales de şase ori primar cu 70-80% din voturi din primul tur. În 1992 a candidat ca independent apoi s-a înscris în PSD, formaţiune politică pe care o reprezintă şi la ora actuală. Edilul deţine doar un autoturism şi locuieşte în casa moştenită de la părinţi. Avere nu a strâns decât pentru comunitate. „Dacă aş fi făcut avere nu aş fi avut timp să mă ocup de comună, le-aş fi amestecat. Niciodată nu poţi spune că ai făcut destul”, a spus, pentru „Adevărul”, singurul primar pe viaţă din Vaslui.

temistocle diaconu primar padureni vaslui  FOTO ziarullumina.ro

VRANCEA. Primar de 20 de ani. Ştefan Moscu are nevoie doar de un singur vot ca să rămână în scaunul de edil al comunei Cîrligele

Ştefan Moscu, în vârstă de 55 de ani, este primar al comunei vrâncene Cîrligele din anul 1996 şi se pregăteşte acum pentru al şaselea mandat, care este ca şi câştigat. Motivul: edilul nu are nici un contracandidat la alegerile locale din 5 iunie, caz singular în judeţ, iar un singur vot obţinut îi asigură încă patru ani în fruntea comunei. Deşi nu i se pare normal acest lucru, primarul PSD Ştefan Moscu, care este considerat în judeţ cel mai performant edil, are o explicaţie.

stefan moscu

Mai puteţi citi:

Candidaţii penali ce râvnesc la primăriile României. Cine sunt corupţii ieşiţi din închisori să pună mâna pe averile locale

Zeci dintre politicienii care şi-au anunţat candidatura la alegerile locale din iunie 2016 sunt condamnaţi la închisoare, anchetaţi sau trimişi în judecată în diverse colţuri ale României pentru o gamă largă de fapte de corupţie. În ciuda „dibăciei“ dovedite în deturnarea fondurilor publice, majoritatea dintre ei sunt creditaţi cu şanse mari pentru obţinerea unui nou mandat.

Popi în politică, chiar şi împotriva Sinodului. Păcatele candidaţilor în sutane care îl lasă pe Dumnezeu pentru fotolii de consilieri şi de primari

Mai mulţi preoţi din ţară au anunţat că s-au decis sau că intenţionează să candideze pentru un post de consilier local, judeţean sau de primar, fie ca independenţi, fie din partea unor partide. Şi asta chiar dacă îşi vor pune în cap Sinodul.

Bogaţii care vor să ajungă primari. Cum au făcut avere cei mai înstăriţi candidaţi înscrişi pentru alegerile locale din 2016

Mulţi dintre oamenii politici care şi-au anunţat candidatura pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 au averi însemnate. „Adevărul“ vă propune o analiză a modului în care s-au îmbogăţit cei mai înstăriţi candidaţi la primăriile din oraşele României.

Alegeri locale 2016. Care sunt cele mai tari dueluri electorale din ţară

La startul campaniei electorale s-au înscris mulţi candidaţi pentru primării, însă numai o parte dintre ei au cu adevărat şanse de câştig, mai ales că alegerile locale sunt programate într-un singur tur de scrutin, un sistem ce avantajează clar partidele tradiţionale, nicidecum candidaţii independenţi sau micile formaţiuni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite