Parlamentul a luat ANI de pe capul primarilor. Reacţia lui Horia Georgescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Astfel, peste 1.00 de primari vor scăpa de procesele pe care le au cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). ANI nu susţine această modificare.

UPDATE: Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu susţine modificarea Legii 51/2006 prin care primarii sau preşedinţii de CJ pot fi şi membri în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, precizând, într-un comunicat de presă, că nici nu i s-a cerut un punct de vedere privind acest demers.

​Prin amendamentele admise, ca urmare a Raportului întocmit de Comisia pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor, se propune modificarea alineatului (8) al articolului 10 din Legea nr. 51/2006, după cum urmează: "prin derogare de la prevederile art.37 şi art.92 din Legea nr.215/2001, statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotarâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele si pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedintii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţii ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generala a asociaţiei, prin dispoziţie", arată ANI într-un comunicat, citat de Mediafax.

Potrivit art. 37 din Legea nr. 215/2001, "persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi comerciale, regii autonome de interes local, asociaţii de dezvoltare intercomunitara şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile legii, respectându-se configuraţia politică de la ultimele alegeri locale", respectându-se astfel "normele imperative ce reglementează incompatibilităţile" prin Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Art.92 din Legea nr. 215/2001 prevede că "persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi comerciale, regii autonome de interes judeţean, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului judeţean, în condiţiile legii, respectând configuraţia politică rezultată după alegerile locale".

Astfel, reprezentarea autorităţii administrativ teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară se poate realiza de către orice persoană stabilită prin hotărâre a consiliului local sau a consiliului judeţean şi a cărei desemnare nu încalcă regimul incompatibilităţilor, spune ANI.

De asemenea, se mai arată în comunicatul instituţiei, prin amendamentul formulat de deputatul Gheorghe Marin, se propune modificarea alineatului (6) al articolului 34 din Legea nr. 51/2006, după cum urmează: "operatorii subordonaţi autorităţilor administraţiei publice locale (...) cu capital al unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv operatorii regionali, care au beneficiat de un contract de delegare a gestiunii prin atribuire directă, nu pot fi privatizaţi şi nu pot atribui managementul unor entităţi private pe toată durata contractului de delegare a gestiunii".

ANI menţionează că, în actuala reglementare, operatorii care au beneficiat de un contract de delegare a gestiunii prin atribuire directă nu pot fi privatizaţi, nu pot atribui managementul unor entităţi private şi nu se pot asocia pe toată durata contractului de delegare a gestiunii.

Prin urmare, prin amendamentul propus şi adoptat de către Comisia pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor se încearcă legalizarea unor asocieri care au fost realizate cu nerespectarea dispoziţiilor art. 34 alin. (6) din Legea nr. 51/2006 şi care interziceau expres asocierea operatorilor pe toată durata contractului de delegare a gestiunii.

Din motivaţia care stă la baza propunerii de modificare legislativă, rezultă că acest amendament este necesar întrucât sunt operatori economici care au deja contracte de asociere valabile şi care, în condiţiile actualei reglementări, nu mai pot funcţiona, mai spune ANI.


Majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a adoptat ieri, la sfârşit de sesiune parlamentară, un proiect de lege prin care primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene devin membri de drept în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi reprezentanţi în regiille autonome locale de utilităţi, de tipul celor de Apă-Canal. Totodată, primarii sau capii de judeţ „îşi pot delega această calitate prin dispoziţie“. La acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul a fost respins anterior de Senat, iar acum a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 215 voturi ”pentru”, 36 de voturi ”împotrivă” şi 62 de abţineri.

Deşi pare o miză mică, din cauza acestor adunări generale foarte mulţi primari şi şefi de judeţe s-au trezit cu procese intentate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pe motiv de incompatibilitate, pentru că nu puteau ocupa, pe lângă funcţia electivă, şi o altă funcţie de conducere într-o companie, fie ea privată sau de stat. Aşa au ajuns în instanţă, în ultimii ani, peste 100 de dosare de incompatibilitate deschise de ANI pe nume unor politicieni cu greutate. Cel mai sonor nume este Kluas Iohannis, primarul Sibiului şi posibil candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale. Alte nume selecte trimise de ANi în Justiţie se mai numără Radu Mazăre, primarul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov şi Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara.

„Sunt afectate sute de dosare“
Preşedintele ANI, Horia Georgescu, într-o declaraţie pentru gândul.info,  acuză Parlamentul că a reeditat „marţea neagră“. „E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca şi cea din decembrie anul trecut. Agenţia Naţională de Integritate nu a fost consultată cu referire la acest proiect de lege. Sunt afectate câteva sute de dosare aflate pe rolul instanţelor şi care în perioada următoare urmează să primească decizii definitive şi irevocabile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procese în care în faţa Curţii de Apel ANI câştigase“, susţine şeful ANI, care avertizează că multe din dosare vor fi închise.  „Verificările în  curs vor fi afectate întrucât în momentul promulgării legii va trebui să închidem aceste dosare care se află în curs de investigare“, a adăugat Horia Gerogescu.

Reacţia opoziţiei

La dezbateri, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheoghe, a arătat că prin această propunere legislativă se încearcă să fie scăpaţi primarii incompatibili, dar acest lucru nu se poate întâmpla, pentru că legea nu se aplică retroactiv. El a mai spus că, în acest caz, se încearcă obţinerea unei clemenţe din partea judecătorilor în privinţa incompatibililor, având în vedere că se adoptă acest proiect.

După adoptarea proiectului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a arătat că asupra acestui proiect a fost dezbatere în comisia de industrii şi a fost avizat favorabil de către Guvern.

“Deocamdată, el (proiectul - n.r.) este rezultatul punctelor de vedere convergente ale Comisiei Europene şi Guvernului. Niciunul dintre parlamentari nu se află în situaţia de a fi consilier local sau primar. Legile lucrează pentru viitor, aşteptăm să vedem dacă este contestat la Curtea Constituţională. Toată lumea a votat acest proiect de lege, din punctul meu de vedere nu îndeplinesc decât procedurile, la dezbateri nu a fost nimeni care să aibă o opinie contrară. Dacă Preşedinţia sau vreun grup vor contesta, se va întoarce în Parlament. Nu văd cum afectează activitatea ANI toată activitatea pe care o apreciez”, a afirmat Zgonea.

Deputatul PDL Tinel Ghoerghe a arătat că au fost discuţii încă din toamnă pe această temă. “Au fost discuţii încă de astă toamnă că vor să-i compatibilizeze pe cei găsiţi de ANI incompatibili pe tema modului de reprezentare în consiliul de administraţie al acelor societăţi utilitare înfiinţate de primării şi de consilii judeţene şi acum au modificat legea în sensul dorit de primari şi de preşedinţii CJ. După părerea mea, nu le-au făcut un bine, pentru că atacă o lege şi dau satisfacţie baronilor locali găsiţi incompatibili de ANI pe o lege din 2001”, a mai spus Tinel Gheorghe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite