Politică

articolul anterior articolul urmator

Primarii, ademeniţi cu promisiuni financiare în pragul Congresului PNL

7
22 Sep 2021 19:16:16
Autor: Radu Eremia
Guvernul Cîţu şi-a adus aminte de nevoile primarilor exact în preajma Congresului PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Cîţu şi-a adus aminte de nevoile primarilor exact în preajma Congresului PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul îi anunţă pe primari că vor primi bani suplimentari pentru proiecte şi pentru salarii, neprevăzuţi în bugetul pe 2021, în preajma alegerilor interne din PNL, acolo unde premierul ţinteşte şefia partidului.

Guvernul condus de Florin Cîţu, favoritul pentru şefia PNL la Congresul de sâmbătă, le-a transmis aleşilor din toată ţara, exact în preajma alegerilor liberale, că pot veni cu solicitări pentru a cere bani pentru salarii, plata facturilor, cheltuielile cu asistenţa socială sau diferite proiecte pe care le au în derulare şi pentru care în prezent nu au fonduri. Iar pentru toate acestea s-au pus la bătaie mai multe surse de venituri, fiecare dintre acestea plecând din pixul ministrului Dezvoltării, UDMR-istul Cseke Attila.

La începutul acestei săptămâni, de la Ministerul Dezvoltării a plecat o circulară către prefecţi, necomunicată public până în momentul în care a apărut în mass-media. Concret, ministrul le-a cerut prefecţilor să discute cu primarii din judeţele lor şi să îi întrebe dacă au nevoie de bani pentru cheltuieli „curente, urgenţe (salarii, asistenţă socială, facturi pentru utilităţi, executare silită, alte tipuri de cheltuieli care nu se încadrează în prevederile art. 20 din OUG nr. 97/2021 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2021) şi pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile sau programe naţionale”. Solicitările trebuie trimise de prefecţi până pe 27 septembrie, ora 12.00, adică la două zile după Congresul PNL. Sursa din care vor fi făcute plăţile sunt Fondul de Rezervă, fond majorat de la 800 de milioane la 1,89 miliarde de lei la rectificarea bugetară de la jumătatea lui septembrie. În declaraţiile date de Florin Cîţu la începutul lunii, premierul spunea că banii din Fondul de Rezervă vor fi pentru acoperirea despăgubirilor în urma inundaţilor. Până la urmă, banii vor fi pentru „urgenţele” primarilor.  

3 miliarde prin PNDL

Însă nu sunt singurii bani care ar trebui să plece spre autorităţile locale. Guvernul a alocat 3 miliarde de lei pentru plata proiectului din etapa a II-a a PNDL. Aceşti bani ar urma să plece spre primăriile care solicită decontarea cheltuielilor făcute pentru proiectele din acest program, termenul-limită pentru depunerea cererilor fiind 25 septembrie, adică ziua alegerilor din PNL. Ulterior, Ministerul Dezvoltării va analiza solicitările şi se va ocupa de plăţi. Prin urmare, sunt două promisiuni concrete făcute de Guvern aleşilor.

Liberalii nu vor să supere aleşii locali în ceea ce priveşte pensiile locale. Prin urmare, se opun eliminării acestor venituri. Marţi, la Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, PNL a votat cot la cot cu PSD şi UDMR împotriva eliminării pensiilor speciale pentru primari. Însă pentru acest tip de venituri, deşi există pe hârtie, intrarea în plată este programată să înceapă la 1 ianuarie 2022, după doi ani de amânări succesive. Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că pensiile speciale ar urma să fie prorogate cu un an. Motivul: lipsa banilor la buget. Cu toate acestea, liberalii vor menţinerea lor pentru ca, într-un context economic favorabil şi, cel mai probabil şi electoral, să înceapă şi plata lor.

Promisiuni şi pentru filialele PNL

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Florin Cîţu le-a promis liderilor din teritoriu că va căuta o soluţie pentru ca o parte din banii care merg în contul partidului la nivel central, din subvenţiile primite de la stat, să fie redirecţionată în plan local. Astfel, ar fi ajutate şi structurile din teritoriu, care acum supravieţuiesc din banii strânşi din cotizaţii şi din donaţiile celor care deţin funcţii la nivel local şi central. La rectificarea bugetară din septembrie, Guvernul a suplimentat subvenţiile acordate partidelor cu 87 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că 249 de milioane vor merge către formaţiunile care au dreptul la bani de la stat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ionel Marcu
22.09.2021, 19:29:52

Ce ne-au promis PNL și Cîțu și ce ne oferă: guvernare tip PSD! Așa au ajuns deja la 19% în sondaje iar trendul descendent continuă. PSD cu asemenea metode de guvernare nu coborâse decât la 22% dar ei plecaseră de la 45%, nu de la 25.

+10 (10 voturi)
Maximilian Musat
22.09.2021, 20:46:35

Vine iarna si prima grija a lui Catu este sa ramana pe scaunul de presedinte de partid nu nevoile cetateanului!

-6 (10 voturi)
zero
22.09.2021, 19:36:53

Le da la Boc!

muresan anna
22.09.2021, 19:45:32

Ofera bani suplimentari pentru salarii in primarii,iar pentru pensionari de rand nimic? Nici macar indexare cu rata inflatiei!

+9 (11 voturi)
Dumitru Dan
22.09.2021, 20:05:31

Așteptările mele din partea PNL fiind foarte limitate, deamăgirea nu este atât de mare. Acest mod de a acționa nu este neapărat în beneficiul PSD, ci va duce la creștere accentuată a formațiunilor gen AUR. Chiar dacă nu sunt de acord cu ei, vor fi greu de contracarat când cele descrise în articol sunt regulă de ani buni, atât la PSD, cât ți la PNL. Și mă tem că ar fi și la +USR, dacă ar avea suficienți primari.

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările