Politică

articolul anterior articolul urmator

Primarul Capitalei – un nou model Iohannis?

5
31 Mar 2016 12:02:19
Raluca Boboc

Lupta pentru putere s-a intensificat odată cu apropierea alegerilor locale iar evenimentele se derulează cu o viteză ameţitoare. Cele mai importante primării sunt decapitate de către procurorii DNA, spectacolul cătuşelor contribuind în mod decisiv la răsturnarea tuturor calculelor politice.

Capitala nu a făcut excepţie de la acest spectacol, primarul Oprescu fiind scos din cursa pentru un nou mandat în urma acuzaţiilor de corupţie. Competiţia pentru cea mai râvnită primărie s-a reaşezat pe noi coordonate, factorul numit –   societatea civilă – urmând să joace un rol important.  

Candidaţii independenţi şi cei ai societăţii civile şi-au asumat dificila misiune de a reda strălucirea şi prestanţa unei instituţii aflată ani la rândul sub dominaţia exclusivă a politicului atât la nivel de primar, cât şi la nivel de consiliu general. Formaţiunile politice, cu excepţia PMP şi ALDE, şi-au desemnat reprezentanţii pentru această competiţie, sondajele de opinie jonglează deja cu posibile nume câştigătoare, însă stele succesului sunt departe de a se fi aliniat în jurul unui favorit.

Pentru foarte mulţi politicieni, că s-au numit Băsescu, Geoană sau Oprescu, cursa electorală pentru funcţia de primar general a fost de-a lungul timpului o rampă de lansare în politica la vârf, aceştia ajungând ulterior preşedinţi de partid sau candidaţi pentru funcţia de preşedinte al României.

Competiţia din acest an se anunţă a fi una extrem de interesantă, depăşind tiparele obişnuite prin particularităţile pe care le înregistrează. Un duel între vechi şi nou, între politicienii giraţi de actualele partide parlamentare şi reprezentanţii societăţii civile, al cărui rezultat va avea implicaţii profunde asupra direcţiei de evoluţie a clasei politice şi a capacităţii acesteia de înnoire.

Contextul socio-politico-justiţiar este, de asemenea, unul atipic, având capacitatea de a influenţa în mod decisiv rezultatul final. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit un jucător cheie al acestor alegeri. Campania de resetare a clasei politice, demarată încă de la începutul anului 2014, a produs adevărate cutremure pe scena politică.

În Capitală, procurorii i-au scurtat mandatul primarului Oprescu şi au deschis competiţia pentru iniţiativele generate de forţele din zona societăţii civile.

Încredinţarea celei mai importante primării a ţării unui candidat provenit din vechile partide, nereformate şi conduse în continuare de aceleaşi personaje irelevante din punct de vedere politic, ar submina întregul efort depus de DNA pentru curăţarea clasei politice.

Protestele Colectiv au declanşat un val de furie care s-a focalizat împotriva guvernului şi a partidelor politice prăbuşite sub flagelul corupţiei.

Momentul Colectiv a generat, însă, şi un nou restart. În premieră pentru viaţa politică din România, preşedintele Iohannis a decis să implice societatea civilă, prin reprezentanţii săi, ca actor în consultările pentru formarea noului guvern.

Apariţia Iniţiativei pentru România, o platformă care asigură suport candidaţilor proveniţi din zona societăţii civile, dar şi apariţia unor partide noi, precum USB sau 200 pentru Bucureşti, înfiinţate cu unicul obiectiv de a cuceri primăria, constituie elemente care pot indica anumite tendinţe în ceea ce priveşte profilul viitorului primar.

Câştigarea primăriei Capitalei de către un reprezentant al societăţii civile ar reprezinta o lovitură grea pentru actualele partide parlamentare, fiind totodată un factor stimulator pentru iniţiativele politice noi, în perspectiva alegerilor parlamentare.

Experimentul Iohannis, în ciuda dificultăţilor apărute pe parcurs, este departe de a se fi încheiat.

Iohannis se află într-un moment de cumpănă. Credibilitatea cu care şi-a început mandatul aproape s-a înjumătăţit. Modelul de preşedinte pasiv, spectator, pe care Klaus Iohannis l-a prezentat în primul său an de mandat a reuşit să genereze dezamăgire şi frustrare în rândul unei părţi semnificative a electoratului.

Candidatul Iohannis, însă, a reprezentat o reţetă de succes. Fără impunerea acestui model de candidat, procesul de reconstruire a clasei politice, pe care forţe vizibile sau mai puţin vizibile îl susţin cu toate mijloacele, ar fi fost pus sub semnul întrebării.

Un Iohannis prăbuşit în sondaje ar putea deveni în scurt timp un prizonier al partidelor, situaţie care ar putea genera riscuri uriaşe în perspectiva alegerilor parlamentare şi a jocurilor de putere privind desemnarea premierului.

Menţinerea încrederii electoratului în partidele politice la cote cât mai scăzute ar putea atenua însă aceste riscuri. Cucerirea Capitalei de către un  candidat provenit din zona societăţii civile ar putea contribui la redresarea lui Iohannis în sondajele de opinie, oferindu-i acestuia  muniţie nouă pentru discursul privind reformarea partidelor politice.

*

Capitala reprezintă o miză politică extrem de importantă atât din perspectiva luptei pentru putere, cât şi din cea a luptei pentru resetarea clasei politice. Câştigătorul acestei funcţii se va afla în lumina tuturor reflectoarelor, acesta dispunând de cea mai mare legitimitate obţinută prin vot după preşedintele României.  De aceea, nu este exclus ca experimentul Iohannis să fie multiplicat prin implementarea lui şi la nivelul primăriei Capitalei, cel mai apropiat de acest model fiind candidatul USB, Nicuşor Dan.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mandy
31.03.2016, 13:01:22

Care nou model Iohannis..? Gratie gruparii mafiote PNL care, in complicitate cu partenerii lor securisto-comunisti numiti PSD, au votat cretinismul anti-democratic numit alegeri intr-un singur tur, sper sa ma insel, dar cel mai probabil ne vom trezi cu zgripturoaica Firea-Pandele primarita.. "Razgandelile" de mimoze ale PNL nu mai conteaza, conteaza ca asta au votat, si asta avem.. Cu acest tip de alegeri, Ponta era acum presedinte si acest articol nu ar fi existat.

Vanatorul/d.c.
31.03.2016, 13:29:11

Un articol cam..naiv..!:) Un primar ales dupa ”modelul Iohannis”, inseamna un primar votat NU pentru ca ar avea cine stie ce proiecte , inteligenta, virtuti, merite si aptitudini care-l recomanda a fi un..gospodar destoinic, ci pentru faptul ca contracandidatii lui ar fi o primjedie si mai mare dect el, pentru buna gestionare a banilor si problemelor avute de loclalitate respectiva. Si la fel ca ”modelul Iohannis”, fara consilieri priceputi un astfel de primar ar da in balbaiala inca din primele zile de mandat, plus ca, ideile lui, proiectele lui, viziunea lui n-ar conta nici cat e negru sub unghie daca n-ar avea oamenii lui, care sa-i asigura o majoritate in consiliu..! Ar fi doar un alt ..figurant de lux..! Optinea de vot, daca se vrea responsabila, nu poate fi un simplu exercitiu de imaginatie in care slavim intentiile, dorintele cuiva, uitand de neputintele lui..! Asta, daca nu vrem sa mergem din..deceptie in deceptie..!

+1 (1 vot)
Mircea B.
31.03.2016, 16:48:22

" Capitala reprezintă o miză politică extrem de importantă atât din perspectiva luptei pentru putere, cât şi din cea a luptei pentru resetarea clasei politice. " Sa nu exageram, d-na Boboc ! Chiar nu stiu pentru cine reprezinta primarele Bucuresti-ului o miza atat de importanta. Cat timp Bucuresti--ul isi voteaza un mascarici ca Oprescu ca primar (noroc cu DNA), iar acum e in stare sa voteze primar general o fufa de la Antena 3, da-ti voie sa spun ca Bucuresti-ul e un Teleorman mai asfaltat.

dirz dacul
31.03.2016, 17:57:10

MODELUL IOHANIS ???? AHAAA.... HM ... UN BULIBASA DE BUCURESTI ???? HA ???? CAUTATI PRIN FERENTARI POATE NEA ARGINTARUL VA FURNIZEAZA UNUL ??? LA FURAT PRIMARIA BUCURESTIULUI .... CE HALUINATIE ????? POATE AI STAT PREA MULT CU SACOSA LA NAS AUROLACO ...... IOHANIS ESTE CEL MAI MARE ESEC POLITIC DIN TOATE TIMPURILE SI CONDUCE O MAFIE STRAINA CU CIOLOS LA FURAT ROMANIA... CEL MAI CRIMINAL EXEMPLAR DIN POLITICA... DEBUTIND CU VINZARI CE COPII ORFANI LA STRAINI CA PROFESOR LA LICEU SI AVANSIND CU CASE FURATE DIN PROPRIETATEA STATULUI SI CULMININD CU IMPRUMUTURI DE MILIOANE DE EUROI DE MA MAFIA TZIGANEASCA PENTRU CAMPANIE ELECTORALA SI SFIRSIND CU O PREA CRIMINALA INALTA TRADARE VINZIND ROMANIA PE NIMIC LUI GEORGE SOROS CU CODRUTA KOVESI SI CIOLOS ????? ASA MODEL ???? O SA-L TRAGA IN TZEAPA ROMANII IN PIATA DE OBSTE LA COMANDA STRABORULUI IMPARATESC AL TZIGANILOR CA NU LE RAMBURSEAZA IMPRUMUTURILE SI NU A FACILITAT FURTURILE CUM LE-A PROMIS... IAR NOI ROMANII O SA-I FACEM O STATUIE CA SA NU UITE ROMANIA DE CEA MAI INTUNECATA PERIOADA A ISTORIEI MODERNE IAR PE STATUIE VOM PUNE CATUSE PE MIINI SI PE PICIOARE SI VOM SCRIE: CINE VA FACE CA MINE - CA MINE VA PATI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dirz dacul
31.03.2016, 18:18:53

PARDON ... DIRECTIA ANTINATIONALA A CORUPTIEI POLITICE SI INSTRUMENTUL CHEIE AL ASASINATULUI POLITIC DIN ROMANIA... ADICA CALAUL MAFIEI C. O. CU SEFUL DE SERVICIU CLAUS CEL DE LEMN SI ADJUNCTUL CIOLOS DE SOROS.... VOR CE ???? O NOUA REVOLUTIE CU TZEPELE LUI TZEPES PLINE IN PIATA REVOLUTIEI ??? LA CIT DE INFURIATA ESTE POPULATIA ACEST ASPECT ESTE UN LUCRU FOARTE SENSIBIL... DUPA TZEAPA COLECTIV SAU COLHOZ SATANIC SAU CUM VREI SA O NUMESTI ??? CE LEGATURA A AVUT TRAGEDIA DE LA "SA MURIM CU TOTII " SI IMEDIAT SI-AU DAT FOC CU PREMEDITARE... CU DEMISIA GUVERNULUI ??? NIMIC... O LUCRATURA A SERVICIILOR STRAINE IMPOTRIVA ROMANIEI... ASTA ESTE TOT... CU ACORDUL LUI IOHANIS ... NU VA MIRATI... MARELE TRADATOR AL NATIUNII ROMANE... DUPA DACIANIADA CIOLOSIADA ... HM... SA VEDETI CE DEZASTRE O SA FIE... ATUNCI SA LE FACETI CAMPANIE DUPA ALEGERI.... CIND O SA DISPARA PRIN INCHISORI SI SE VOR RECUPERA CEVA MILIARDE DE EUROI ... DE CIND A MURIT DINU PATRICIU A-TI INNEBUNIT DE DREGOSTEA MAFIEI LUI BASESCU + ADJUNCTUL IOHANIS... O MUMIE SPERIATA IOHANIS... CE POLITICA SI CU CE SE MANINCA POLITICA IOHANIS ???? MODELUL MUMIE.... + MUMIA CIOLOS... DOUA FANTOME DIN INFERN... PROVERBUL ROMANESC SE DOVEDESTE ADEVARAT CA: OMUL INTELIGENT ESTE SI FRUMOS LA CHIP SI SENIN DESCHIS... CE-I ADEVARAT IN PROVERB... TOTI OAMENII PROSTI SI INCUIATI LA MINTE SUNT MOROCANOSI, SUCITI CA CORNUL LA BERBECE DE DRACII CARE-I CHINUIE, FARA SIMTURI UMANE, FARA """"""""DRAGOSTE DE NEAMUL DIN CARE SUNT, FARA IUBIRE FATA DE PATRIA DE ORIGINE"""""""""""" DIN ACEST ASPECT PSIHOLOGIC SE VEDE CRIMINALITATEA DURA A MUMIILOR DIN COTROCENI SI VICTORIA CIT DE CRUZI SI RAI SUNT IMPOTRIVA ROMANIEI.... DINCOLO DE ASPECTUL CRIMEI ORGANIZATE PENTRU BANI... ACESTE MARIONETE PUSE DE MAFIILE STRAINE SUNT TERORISTII IMPOTRIVA ROMANIEI.... LAUDATI-I COMENTATORI SI JURNALISTI PENTRU CEVA CENTI DIN MILIARDELE FURATE... PATRIA VA VA FI RECUNOSCATOARE.... SLOGANUL COMUNIST DE SERVICIU...

Modifică Setările