Politică

articolul anterior articolul urmator

Alegeri prezidenţiale în diaspora: câţi români şi-au votat preşedintele

5
8 Nov 2019 12:42:25
Autor: Iulian Bîrzoi
Români care au votat la Berlin FOTO Facebook
Români care au votat la Berlin FOTO Facebook

Primii români din diaspora care au votat la alegerile prezidenţiale din 2019 au fost cei din Auckland, Noua Zeelandă, unde, în prezent, s-au prezentat la urne 19 români. În contextul în care votul din străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile, şi diaspora din mai multe ţări, precum Afganistan, Japonia sau Turcia a început pună ştampila pentru preşedinte.

UPDATE 15.50 Un număr de 21.950 de români au votat până la ora 15.00, la secţiile deschise vineri în străinătate

n Italia, Germania şi Marea Britanie există secţii unde oamenii stau la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot.
 
În Italia au votat deja 3.485 de persoane, iar la unele secţii din Roma, printre care şi cea de la Consulatul României din capitala Italiei, zeci de oameni aşteaptă la rând, în ploaie, pentru a vota.
 
"Iar ploaie şi umbrele! Dar oamenii sunt hotărâţi şi de data asta. Coadă la prima ora!", scrie pe Facebook Mioara Moraru Cristea, o româncă stabilită la Roma.
 
În Austria, în primele două ore de la deschiderea urnelor şi-au exprimat votul 660 de cetăţeni de români. În primul tur de la prezidenţialele din 2014, pe parcursul întregii zile votaseră la secţiile de pe teritoriul Austriei 3.500 de persoane.
 
La Chişinău, în primele 15 minute de la începerea procesului de vot, în cele 12 secţii au votat 250 de persoane. La ora 15.00, votaseră deja 2.662 de persoane.
 
În Marea Britanie, până la ora 15.00 au votat 2.516 cetăţeni români, iar în Spania până la aceeaşi oră s-au înregistrat 3.121 votanţi.
 
În Belgia au votat deja 1.116 persoane, iar potrivit unor membrii din secţii, ritmul de vot este mai intens decât la alegerile prezidenţiale anterioare.
 
În primul tur al alegerilor prezidenţialelor din 2014, au votat în total 161.261 alegători din străinătate.

Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central, primii români care şi-au ales preşedintele sunt cetăţenii din Auckland, Noua Zeelandă.

De asemenea, până la ora aceasta, cei mai mulţi români din diaspora care şi-au exprimat opţiunea de vot au fost cei din Chişinău, Republica Moldova, unde urnele au fost deschise de aproximativ jumătate de oră (n.red.: ora 12.00). Conform datelor BEC, 424 de cetăţeni şi-au ales preşedintele, printre ei numărându-se şi liderul PMP, Eugen Tomac.
 

 

Românii in străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:

 

  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/  paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
 

Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;  nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Orar pentru secţiile de votare în diaspora

  • Vineri, 8 noiembrie 2019, între orele 12-21
  • Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7-21
  • Duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7-21
 

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, anunţă MAE. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.

Harta secţiilor de vot din străinătate, pe ţări, poate fi consultată aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ionel Marcu
8.11.2019, 16:28:43

Se pare că e un progres net față de alegerile organizate (sabotate) până acum de PSD în Diaspora. Să sperăm că nu vor mai fi doar 350.000-400.000 de voturi ca până acum ci măcar dublu-triplu.

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
8.11.2019, 17:19:37

....Trebuie atentie acum la "numarare".....ca personalul din consulate si ambasade a ramas tot cel securist al #CIUMEI ROSII.....in ghiarele lor ramane si rezultatul cand fura simplu cu calculatorul.....

eu doar constat
8.11.2019, 19:00:26

Titlul este cel putin tendentios, daca nu chiar idiot. In turul I nimeni nu iai voteaza presedintele, ci doar voteaza la alegerile prezidentiale. Si in urma acestui vot nu va fi ales nimeni presedinte: urmeaza turul II cu primii doi clasati. Nici pentru turul II un astfel de titlu nu poate functiona, pentru ca numarul care si-au ales presedintele se va putea afla doar dupa anuntul final al autoritatii electorale centrale.

-2 (2 voturi)
Andrei Adrian
8.11.2019, 19:59:00

Eu doar constat ca esti rauvoitor, daca nu chiar idiot. De fapt am constatat asta de mai demult, de cand am inteles cui canti tu in struna si ce mananci pe aici.

+1 (1 vot)
eu doar constat
8.11.2019, 21:52:39

Andrei Adrian Si ce te-a oprit sa-ti devoalezi parerea despre mine, daca ai constatat mai demult? A trebuit sa te gandesti, ca Klaus, cand CCR-ul ii spune ca trebuie sa faca ceva imediat? Asa de greu esti de cap? Daca e asa, nici nu ma mai mir ca in loc sa judeci la rece, daca ai cap, ce am scris, reactionezi la ceva de mai demult, pentru ca abia acum te-ai desteptat. Hai sa-ti repet, daca ma urmaresti mai demult, o "vorba" a marelui Ion Ratiu, pe care l-am cunoscut indeaproape: "Voi lupta pana la ultima mea picatura de sange pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine." Ai acest drept, si ti-l respect, chiar daca te dovedesti iepure batran si necioplit.