Politică

articolul anterior articolul urmator

Primul summit NATO din era Trump. Care sunt obiectivele României

5
24 May 2017 19:07:10
Autor: Sebastian Zachmann
Preşedintele României, Klaus Iohannis.FOTO Mediafax
Preşedintele României, Klaus Iohannis.FOTO Mediafax

Creşterea bugetelor pentru apărare, combaterea terorismului şi relaţia cu Rusia vor fi principalele teme ale summitului NATO programat joi la Bruxelles. România va fi recunoscută drept contributor relevant al Alianţei.

Liderii statelor membre NATO se reunesc azi la Bruxelles, o întâlnire mai degrabă simbolică, fără a avea caracterul unui summit obişnuit al NATO. De ce simbolică? Va fi prima reuniune la care vor lua parte noul preşedinte american, Donald Trump, şi noul preşedinte francez, Emmanuel Macron.

Conform cutumei, se organizează un astfel de summit special de fiecare dată după instalarea unei noi Administraţii americane. Aşadar, potrivit presei europene, este aşteptat un mesaj pozitiv al SUA faţă de rolul NATO, tocmai pentru a contracara speculaţiile privind acordarea unei atenţii mai reduse NATO de către noua Administraţie de la Washington. Deşi în timpul campaniei electorale de la sfârşitul anului trecut a criticat Alianţa, în urmă cu o lună, după o întâlnire cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, preşedintele SUA şi-a schimbat părerea. „Am spus că NATO este depăşită. Nu mai este depăşită“, preciza Donald Trump.

Totuşi, preşedintele SUA insistă ca povara financiară să fie împărţită către toate statele. „Dacă şi alte ţări contribuie cât trebuie, în loc să se bazeze pe Statele Unite ca să acopere golurile, cu toţii vom fi mult mai în siguranţă“, a cerut Trump, iar discuţia despre bani va purta diplomatic titlul de  „reconfirmarea unităţii aliate, pe baza principiului solidarităţii şi a împărţirii echitabile a responsabilităţilor pentru securitatea trans-atlantică“. 

În marja reuniunii NATO, Klaus Iohannis va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda

Concret, liderii statelor  NATO îşi vor lua angajamentul  că vor creşte  alocărilor bugetare pentru apărare la 2% din PIB, dintre care cel puţin 20% să fie investiţii în echipamente şi cercetare-dezvoltare. La acest capitol, România se află într-o poziţie bună, întrucât, faţă de alte state europene mai dezvoltate, a alocat deja 2% din PIB pentru Apărare în 2017, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis. Mai rămâne ca angajamentul să fie respectat până la capăt şi de Guvernul Grindeanu, căci, până la urmă, alocările bugetare ţin de Executiv.  Relaţia cu Rusia va fi o altă temă abordată de liderii NATO. Potrivit unor surse diplomatice, „NATO va continua politica actuală: descurajare şi apărare, pe de o parte, disponibilitate pentru dialog, în condiţii de reciprocitate, pe de alta“. Se mai aşteaptă reiterarea sprijinului pentru partenerii estici, în condiţiile în care sunt în curs de implementare pachete de asistenţă pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Priorităţile României

Ţara noastră se află în situaţia de a fi un stat-exemplu în Alianţă. „Preşedintele României va sublinia că ţara noastră este un contributor consistent la prezenţa aliată înaintată în flancul estic al NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei“, se arată într-un comunicat al Adminstraţiei Prezidenţiale. Pe lângă faptul că am alocat 2% din PIB pentru Apărare în 2017, suntem al patrulea contributor la misiunea din Afganistan dintre statele aliate şi găzduim o componentă importantă a sistemului NATO de apărare antirachetă, prin scutul de la Deveselu. De asemenea, 120 de militari români participă la prezenţa înaintată a NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefanescu Marian
24.05.2017, 19:58:19

Întrebarea fundamentală este:va părăsi SUA Europa?Fiindcă unii europeni ar cam vrea ca America să plece şi ei să se apuce iar de nebunii... Aparent România stă bine ca politică de abordare în NATO.Deficienţa noastră cea mai mare este lipsa înzestrării armatei. Văd că dl preşedinte Iohannis are o întâlnire cu preşedintele polonez,ceea ce consider că este foarte bine.O structură militară Polonia-Ucraina-România(inclusiv Moldova),totul sub umbrela NATO,ar fi o nucă tare în relaţiile cu Rusia.

+1 (3 voturi)
Gallicus Circaetus
24.05.2017, 21:21:20

@Marian, Cu siguranta ca Romania, in era pesedista, o sa incerce apropierea de rusia. Oare numai eu am observat ca s-au sistat toate achizitiile importante ale Armatei?

+1 (3 voturi)
Jean Maurer
24.05.2017, 20:32:56

Cred ca oricat de inteligenti am fi, noi forumistii, orice comentariu este pur si simplu lipsit de orice consistenta, din simplul motiv ca informatiile pe care le primim prin massmedia sunt excesiv de cosmetizate si habar nu avem de ceea ce se intentioneaza in realitate. De altfel, informatiile reale sunt clasificate. Deci, singurul lucru care conteaza pentru mine sunt eforturile dovedite atat din partea Rusilor cat si din partea NATO si America pentru consolidarea pacii in Europa. NATO ar trebui sa atace si problema imigratiei islamice in Europa si a luptei impotriva terorismului care a atins limita maxima de suportabilitate. In opinia mea, pana una alta, Europeni mor din cauza terorismului si nu din cauza Rusilor (fara sa diminuez astfel pericolul generat de Rusi).

-2 (2 voturi)
Gallicus Circaetus
24.05.2017, 21:24:23

@bai jeane, "rusi" se scrie fara majuscula, panimaesi? Vanghelie cunoaste mai multa gramatica decat mataluta. Ce dragi ti-s rusnacii astia, bata-te norocu' de trolisor!

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
25.05.2017, 00:51:57

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările