Prin desemnarea lui Vlad Voiculescu drept candidat la Primăria Capitalei, PLUS copiază modelul PSD. Păcat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supărare mare pe Facebook zilele astea. Şi pe bună dreptate: în ciuda eforturilor lui Nicuşor Dan de a convinge toată floarea cea vestită a dreptei cum că el este candidatul cel mai potrivit al Opoziţiei la Primăria Capitalei, având un palmares dovedit şi lipsit de echivoc în acest sens, iată totuşi că

intelighenţia PLUS a preferat să nu dea curs glasului raţiunii şi să-l desemneze pe Vlad Voiculescu drept candidat din partea PLUS la Primăria Capitalei. Moment în care se naşte o întrebare legitimă: cu tot respectul pentru persoana publică până nu demult agreabilă a lui Vlad Voiculescu, ce îl recomandă pe acesta pentru o asemenea poziţie? Păi, e simplu: nimic. Vlad Voiculescu, pe lângă diploma de economist, prestaţia de ministru al Sănătăţii, „Reţeaua Citostaticelor” şi highlight-ul CV-ului său, altminteri stelarul Magicamp, nu a dovedit nicicând că are aptitudini de primar general. Şi, ce e mai rău, nici măcar preocupări.

Bun, şi atunci ce îl mână pe acesta într-o asemenea luptă? Iar e simplu: Alianţa USR-PLUS nu funcţionează în acest moment ca un parteneriat în interesul cetăţenilor, ci ca unul în care primează nişte interese meschine şi se tranzacţionează funcţii exact ca la piaţă: eu am atâta în Parlament, atunci îmi revin posturile ăsta, ăsta şi ăsta, tu nu ai nimic, sau foarte puţin, şi atunci iei şi tu ce mai rămâne. Exact o astfel de târguială a dus şi la repartizarea ciolănaşului Primăriei generale către PLUS, după dezastrul evident în faţa căruia a fost pus partidul după nedesemnarea lui Dacian Cioloş la preşedinţia României. Sau, cu alte cuvinte, USR-ul le-a aruncat o firmitură, în speranţa că PLUS se va mulţumi cu ea după pierderea potului cel mare pe care îl reprezenta fotoliul de Preşedinte al României. Ceea ce nu înseamnă, desigur, că Vlad Voiculescu va fi candidatul comun USR-PLUS la această funcţie, nici măcar nu s-a pus problema în acest fel, doar că, cel puţin pentru moment, USR a mers pe varianta de non-combat, lăsându-i calea liberă lui Voiculescu pentru a face acest anunţ. Ulterior, vor mai vedea, că doar aşa merg lucrurile în România şi deci şi în cadrul acestei formaţiuni. 

Ce îngrijorează cel mai tare într-o asemenea situaţie, prin urmare, sunt următoarele lucruri:

1. USR-PLUS, exact cum scriam mai sus, nu funcţionează în acest moment ca o alianţă în interesul cetăţenilor. Dacă ar fi fost aşa, sprijinul pentru Nicuşor Dan, o persoană care şi-a pus o bună parte din viaţă la bătaie pentru Bucureşti, ar fi fost mai mult decât evident. Asta ca să nu mai vorbim despre încărcătura emoţională pe care o aduce Nicuşor Dan ca fondator al USR, doar că, na, emoţiile nu sunt punctul forte al actualei conduceri a USR. Este, prin urmare, a doua greşeală flagrantă pe care o face alianţa după desemnarea lui Dan Barna drept candidat la preşedinţia României.

2. Prin numirea lui Vlad Voiculescu pentru candidatura la Primărie, o funcţie pentru care acesta şi-a arătat interesul târziu în carieră, PLUS nu face altceva decât să pună în aplicare mecanismul PSD de rotaţie a cadrelor: luăm un om care a dovedit competenţe (sau nu, în cazul PSD) în cutare poziţie şi îl punem pe o cu totul alta, unde nu are nicio experienţă. Vedeţi cazurile Olguţei Vasilescu, al lui Mihai Fifor etc. etc. Evident, în felul acesta PLUS nu face altceva decât să promoveze modelul de incompetenţă brevetat de PSD.

3. Din toată povestea cu Primăria, cea mai şifonată iese imaginea publică a lui Vlad Voiculescu, până acum fără pată. Iar motivul e simplu: de ce să te bagi în ceva ce nu ştii să faci? Cât despre limbajul folosit de acesta în caracterizarea dezbaterilor din USR şi pe care nu pot să-l folosesc aici, nu putem decât să ne întrebăm la modul cel mai sincer: cine este cu adevărat Vlad Voiculescu? Oricine-ar fi, bine că şi-a dat arama pe faţă mai devreme mai degrabă decât mai târziu.

Cât despre USR-PLUS, felicitările noastre: aţi reuşit, încă odată, să spargeţi voturile celor care v-au trimis în Parlament! După ce o bună parte dintre noi vom evita să vă votăm candidatul la prezidenţiale, iată, la locale ne faceţi să votăm un independent. Bravo şi la mai mare!   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite