Prin voi înşivă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest masiv în Piaţa Victoriei - (C) Dan Mihai Balanescu
Protest masiv în Piaţa Victoriei - (C) Dan Mihai Balanescu

Ce contează dacă Iohannis a trădat sau nu cauza? Ce contează că a acceptat ca Prim Ministru pe marioneta lui Dragnea? Voi chiar nu înţelegeţi că sunteţi singuri? Că nimeni nu are cum vă ajuta dacă voi nu vă ajutaţi singuri? Sunteţi singuri! Este doar realitatea… cinică şi crudă. Nu mai aşteptaţi un lider mesianic, trebuie să realizaţi totul prin voi înşivă! Articolul acesta va fi dur, dar cine are urechi de auzit să audă.

Am tot urmărit în ultimul timp destul de multe luări de poziţie în raport cu gestul lui Iohannis de a accepta o gospodină în funcţia de Prim Ministru, ca într-un final să exprim pentru sine: ce contează? Nimic din toate astea nu contează dacă lumea nu iese în stradă. Articole excelente pentru o dezbatere filosofică într-un cadru academic, dar în final irelevante din punct de vedere pragmatic.

Politicienii sunt oglinda societăţii. Punct. Dacă îi reproşaţi lui Iohannis că nu s-a luat la trîntă dreaptă cu Parlamentul Hoţilor, de ce nu vă reproşaţi şi vouă acelaşi lucru? De ce nu sunteţi în stradă? Vă declinaţi statutul de locuitori ai Cetăţii, şi aşteptaţi, ca o turmă de oi, să vă conducă alţii. Dar care alţii? Voi chiar nu înţelegeţi că sunteţi singurii care trebuie să îşi ceară drepturile, şi să spună stop abuzurilor şi corupţiei generalizate?

Am tot auzit oameni că ei ar ieşi în stradă dac-ar fi revoluţie, dar aşa pentru ce să iasă? Ce retorică de c@#$t. A muri este uşor, dar a lupta este cu adevărat greu. Vreţi să rupeţi pisica în două, apoi rupeţi-o! Vă ascundeţi după nişte cuvinte goale, ca să vă scuzaţi propria incompetenţă, şi de ce nu, laşitate. Wow! Seamănă izbitor de mult cu ce fac “politicienii” noştri.

Voi sunteţi nişte eroi, dispuşi să vă sacrificaţi propria viaţă în numele unui ideal, dar nu sunteţi în stare să lăsaţi căldura propriei case pentru un amărît de protest. Halal eroi mai sunteţi. Şi cînd o să vă şuiere glonţul pe la ureche, atunci ce o să mai faceţi?

Am înţeles, voi sunteţi grozavi. Sunteţi cool, gangsta - cu şepcile pe cap, cu rap-ul în vene. Treceţi graniţa la ucrainieni, vă luaţi arme şi luaţi cu asalt parlamentul. Da… sunteţi cool, sunteţi grozavi… dar nu sunteţi în stare să înfruntaţi ploaia ce urmează să cadă în seara asta în piaţă.

În fond, ce-a făcut Iohannis aşa blamabil? A clacat ca voi toţi. Ia să fi fost constant nişte sute de mii de oameni în stradă… Nu cumva avea o altă autoritate pentru a refuza nominalizarea acelei gospodine? Preşedintele a dat dovadă de umanitate - într-un mod negativ, dar tot umanitate rămîne.

Voi aţi fi fost zmei, aţi fi luptat pînă la ultimul cartuş, pînă la ultimul glonte. Nu v-aţi lăsat niciodată umiliţi ca să nu vă pierdeţi job-ul, nu aţi tăcut niciodată din gură ca să nu vă supăraţi şeful, n-aţi s#$t-o niciodată de la alţii mai puternici decît voi, n-aţi pupat pe nimeni în fund ca să creşteţi în firmă. Principiile voastre morale sunt infailibile, numai de aţi fi voi Preşedinte în locul neamţului. Şi totuşi, şi totuşi, şi totuşi… las’ să iasă alţii în stradă, voi oricum sunteţi cu sufletul acolo.

NIMENI nu vă ajută! NIMENI! Nici Bruxelles-ul, nici Cancelaria germană, nici cea americană, nici nimeni! Sunteţi singuri! Acum e clipa voastră. Aici şi acum. În stradă. Singuri, prin voi înşivă!

#Respect pentru toţi cei care au ieşit pînă acum la proteste. Acolo sunt adevăraţii eroi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite