Politică

articolul anterior articolul urmator

Prin ce matrapazlâc a capturat Gelu Voican Voiculescu Institutul Revoluţiei. Ce salariu încasează şi ce rol a avut Ion Iliescu

50
22 Dec 2019 08:39:01
Autor: Sebastian Zachmann
Gelu Voican Voiculescu încasează lunar peste 7.000 de lei de la Institutul Revoluţiei FOTO Mediafax
Gelu Voican Voiculescu încasează lunar peste 7.000 de lei de la Institutul Revoluţiei FOTO Mediafax

În martie 2018, Gelu Voican Voiculescu, cercetat pentru crime împotriva umanităţii, a preluat şefia Institutului Revoluţiei, după o acţiune în forţă, sprijinit de vechi tovarăşi revoluţionari: Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu şi, de la distanţă, Ion Iliescu. Deşi nu-şi declară leafa, salariul lui Gelu Voican Voiculescu e de 7.359 de lei lunar. Azi se împlinesc 30 de ani de la fuga lui Ceauşescu.

În primăvara anului trecut, Adevărul publica în exclusivitate stenograme dintr-o şedinţă a Institutului Revoluţiei, în care Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu şi Emil Cutean, toţi apropiaţi de Ion Iliescu, încercau să-l şantajeze pe Claudiu Iordache, directorul Institutului Revoluţiei (IRRD) la acea vreme, spunându-i că, dacă demisionează, vor opri o anchetă împotriva sa. „Să ne lase funcţia de director liberă, să ne putem vedea de treabă“, a cerut Cazimir Ionescu, potrivit stenogramelor obţinute de „Adevărul“. 
 
Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, n-a cedat şantajului, însă, până la urmă, tot a fost îndepărtat. Gelu Voican Voiculescu conduce IRRD din martie 2018, însă nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, în pofida legii. Leafa fostul director era de 7.359 de lei. 
 
IRRD, instituţie subordată Senatului, are un soi de conducere colectivă: un Colegiu Naţional, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, alături de alţi 25 de membri, printre care: Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Teodorescu, Vasile Cuteanu, Eugenia Iorga.
 
 
Cazimir Ionescu (foto sus), cel care a pus umărul la alegerea lui Gelu Voican Voiculescu în fruntea IRRD, a fost numit exact în aceeaşi perioadă de PSD în conducerea CNSAS. Şi Cazimir Ionescu este cercetat pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei, la fel ca Gelu Voican Voiculescu. 
 
Gelu Voican Voiculescu şi Cazimir Ionescu ar fi vrut ca Institutul să semneze un protocol de aşa zisă colaborare cu o Asociaţie, încă neînfiinţată la acea vreme, numită Revoluţia 30, gândită să preia prerogativele Institutului şi a beneficia de sediul şi bugetul său. Conform stenogramelor obţinute de „Adevărul“, Cazimir Ionescu admite:  „Banii se iau de la institut, din bugetul institutului, care intră în parte în această asociaţie. Parte a bugetului Institutului devine al Asociaţiei. Asta e gândirea!“.
 

A jignit memoria eroilor

Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, a încercat să organizeze un concert în Piaţa George Enescu, unde au murit oameni la Revoluţie, pe data de 22 decembrie. Până la urmă, concertul a fost anulat, după ce mai multe organizaţii civice au protestat, considerând că este o jignire adusă eroilor Revoluţiei. Pe lista celor invitaţi se număra şi Silvia Chifiriuc, soţia lui petre Roman, cel dintâi prim-ministru al României după Revoluţie. Gelu Voican Voiculescu a fost vicepremier în Guvernul României. 
 
​Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat sâmbătă pe blog după ce Gelu Voican Voiculescu a fost agresat, sâmbăta, în Piaţa Universităţii, unde venise la o ceremonie de comemorare a 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Iliescu susţine că cele întâmplate demonstrează că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă.

Te-ar putea interesa şi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Michael Michael
22.12.2019, 08:59:11

Sobolanii rosii se ajuta intere ei. Legile ii ajuta. Romania este inca prizoniera lor. Si va ramane prozoniera lor atat tim cat jumatate din populatie pastreaza sloganul "era mai bine inainte".

+20 (24 voturi)
Ionel Marcu
22.12.2019, 09:13:38

La ce bun și acest Institut al Revoluției, dacă mari dileme ale Revoluției nu au fost limpezite nici până azi?! E încă unul din zecile sau sutele de instituții pesediste, institute, Direcții, oficii, agenții inutile ce parazitează bugetul României. Sper ca liberalii să mai desființeze din ele, măcar după ce vor avea majoritatea, că PSD se opune, dispar mii de joburi călduțe, controlate ani de zile de ei.

+22 (24 voturi)
ileana iliescu
22.12.2019, 09:02:37

bravo tovarasi!cine s a mai reconciliat cu criminalii de a lungul istoriei?si nu unii care s au retras prin jungla sau in munti ci ne au jefuit si ne au ras in fata,ba au vrut si respect din partea populimii ca au imbracat haina revolutionari.

+10 (12 voturi)
Bibi Loi
22.12.2019, 09:02:44

Vrea cineva sa vada cine au fost criminalii din '89? Sa se uite la cei care se dau mari eroi, criminalii acolo sunt.

+8 (12 voturi)
Red Reddington
22.12.2019, 09:12:27

Cineva trebuia sa opreasca rigoarea de care avea parte tara,si a sa populatie,insa nu cu asemenea atrocitati. Si peste pierderea de vieti omenesti,unii ne rad in nas,si astazi,dupa 30 ani,sfidator,unii isi permit,altii traiesc mai greu ca pe vremea lui Ceausescu,iar cei care se ascundeau prin beci,si care au ramas neschimbati,de revolutie,inca aplauda si voteaza cu doua maini,acelasi sistem,pt ca este la fel de bun pt ei,nimic in traista,insa au in plus,un strop de libertate. Deja e prea tarziu,sa mai radem la urma,acei criminali sunt senili,si nu mai simt pedeapsa,gen Visinescu...sa mai speram ca daca mai exista ceva dincolo de moarte,sa primim recompensa sufleteasca,ca au primit ceea ce merita.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările