Principiile d-lui Dacian Cioloş şi totala lipsă de principii a doamnei Alina Gorghiu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 10 principii din Platforma România 100 a căror strictă respectare ar fi de natură să asigure o bună guvernare pentru cetăţeni, principii date publicităţii în cursul zilei de luni de dl. Dacian Cioloş, nu au nimic senzaţional.

Nu promit să mute munţii din loc, nu jură că vor face România de nerecunoscut în decursul a numai 100 de zile,  nu făgăduiesc nici lefuri mai mari, eventual dublate, nici impozite şi taxe zero, cum mai-mai că nu promite penalul Liviu Dragnea, alias conul Leonida ot Teleorman.

E vorba doar despre 10 reguli de bun simţ ce s-ar fi cuvenit respectate de oricare formaţiune sau coaliţie ce s-a aflat la guvernare în cei 26 de ani deja trecuţi de la căderea comunismului în România.

Din păcate, în respectivul interval de timp şi-au bătut joc de ele toţi. Şi PSD, dincolo de numeroasele lui reinventări, epifanii şi promisiuni de autoreformare, şi PNL, care ba s-a rupt, ba s-a împărţit, ba şi-a exclus din rânduri foştii preşedinţi, singurul lucru constant rămânând gândul la ciolan şi afacerile veroase, şi UDMR, chiar dacă din partidul ce nu s-a recunoscut nicicând partid nu a mai rămas decât o umbră care, dacă lucrurile merg bine şi sondajul dat publicităţii zilele trecute de Avantgarde se confirmă de abia va lua la alegerile din 11 decembrie un firav procent de 4%.

E deja cum nu se poate mai clar că cele 10 principii au fost acceptate, cel puţin în teorie, de penelişti. Care speră că astfel vor mai creşte măcar un pic în sondajele ce, după acelaşi Avantgarde, nu le dau decât cel mult 28% din intenţiile de vot ale electoratului. Doamna Gorghiu &co îşi leagă tot setul de acţiuni de speranţa că imaginii în reconfigurare şi redefinire a preşedintelui Iohannis, care se pare că şi-a redobândit funcţia de locomotivă electorală, i-o vor putea asocia şi pe aceea a d-lui Dacian Cioloş.

PNL speră că, cu ceea ce va câştiga în plus de pe urma acestei asocieri plus procentele pe care le va dobândi noul USR, vreo 12%, conform aceluiaşi Avantgarde, dar şi cu săritul în barca lor a UDMR, o barcă altminteri destul de ciuruită, va putea acosta la cheiul guvernării. Doamna Alina Gorghiu nu mai are acum timp, nu e interesată şi nici nu îi prea stă în fire să fie încercată de mustrări de conştiinţă că partidul în fruntea căruia se află de vreo doi ani, ba singură, ba în tandem cu clientul DNA pe nume Blaga  Vasile, nu a fost şi nu este în stare să creeze măcar un singur politician cât de cât credibil. Drept pentru care stă acum cu mâna întinsă în faţa d-lui Dacian Cioloş.

Căruia, spre a-l îmbuna, vrea să îi sară în ajutor, în stilul copiilor ce au ajutat cu toţii să treacă strada o biată bătrânică. O face inventând un miting programat pentru sâmbăta viitoare, miting al cărui rost autoproclamat ar fi acela de a salva guvernul de tehnocraţi de la cine ştie ce pericole imaginare. Mitingul ca şi cohorta de minciuni scoase pe gură în cursul zilei de luni de mioritica Alinuţa nu sunt decât o pură operaţiune electorală. Un furat de start al viitoarei campanii.

Mă întreb cum se împacă acest furt cu cel puţin două dintre principiile din Platforma d-lui Dacian Cioloş. Cele care susţin o Românie cu o clasă politică responsabilă şi o Românie guvernată cu bun simţ.

Mie îmi este imposibil măcar să o bănuiesc pe d-na Gorghiu că ar avea o minimă doză de bun simţ şi că ar fi cât de cât responsabilă.

PS. Aflu acum (ora 12.11) că Alinuţa s-a răzgândit. A amânat mitingul pe 5 noiembrie. Încă o dovadă că nu ştie ce vrea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite