Prinţul Paul despre Regele Mihai: N-a abdicat degeaba, un tren cu valori a plecat din Sinaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Paul de România
Prinţul Paul de România

Alteţa Sa Regală, Prinţul Paul de România, a vorbit miercuri, la videochatul realitatea.net, despre viitorul monarhiei în România, despre procesele sale cu Casa Regală şi despre relaţia Sa cu preşedintele Traian Băsescu.

adevărul.ro a transmis, în format LIVETEXT, cele mai importante declaraţii.

Cum vedeţi revenirea monarhiei în România?

România este o republică şi doar dacă se face referendum pentru ideea de monarhie, putem vorbi despre aşa ceva. Trebuie făcut un sondaj înainte,  să vedem, dacă ai 20-30%, atunci monarhia trebuie să se facă automat. Acum însă, acest lucru e un vis, un ideal, se vorbeşte mai despre ce a făcut Casa Regală, despre istorie, nu despre ce ar putea să facă acum. Eu cred că România are alte priorităţi acum, e criza economică, sunt probleme economice. Monarhia nu va rezolva asta.O monarhie nu va rezolva nici mai bine, nici mai prost.

Susţinătorii monarhiei vorbesc de avantajul continuităţii liderului...

Poporul român a votat pentru republică după Revoluţie. Dacă nu vor fi măcar 20% care să susţină monarhia, care vor să schimbe sistemul, nu poţi să faci o lovitură de stat. Totul trebuie să fie democratic. Poporul român trebuie să vrea asta. Dar poporul român are acum alte probleme, economice.

Şi acum vorbim de monarhii...va costa milioane de euro să schimbi sistemul.

În ce relaţii sunteţi cu partidele româneşti?

Am o relaţie bună cu PSD, cu câteva persoane din PNL şi PDL, eu încerc să fiu prieten cu toate partidele, ideea de monarhie este să fii într-o bună relaţie cu toate partidele.

Regele Mihai şi-a negociat abdicarea?

Nu a plecat cu mâna goală.Asta e clar. A plecat cu42 de tablouri, dintre care şase au fost tablouri El Greco. Care au fost vândute. Dar abdicarea este clar că a fost negociată. Nu a plecat cu mâinile goale. Presa internaţională a scris atunci că a plecat cu un tren plin cu valori din Sinaia, este ceva istoric, nu poţi să spui că nu este adevărat. A plecat cu şase vagoane cu cadouri. După moartea lui, se va judeca ce a făcut.

Care e stadiul procesului de succesiune?

Este o aberaţia care durează de 20 de ani. Anglia a recunoscut în 1964 că primul băiat al lui Carol II-lea, cu rol de moştenitor, este Carol Mircea, tatăl meu. Din cauza interferenţelor politice, în România, procesul a durat 20 de ani, în loc de 6 luni cât ar fi fost normal. România a făcut un abuz. De ce au fost aceste interferenţe în România?

Cine se opune?

Acum ar trebui să câştig, văd că justiţia s-a curăţat foarte mult. Mereu s-a amânat pe motive tehnice. Acum cred că Curtea Supremă e mai curată şi că va lua decizia corectă.

Ce credeţi despre Traian Băsescu?

Eu îl respect, pentru că este preşedinţele ţării. Este un om inteligent. Şi în afara ţării este foarte bine văzut, pot să vă spun.

Cum e Traian Băsescu ca naş (Traian şi Elena Băsescu l-au botezat, în 2010, pe fiul Prinţului Paul, Carol Ferdinand, n.r.)?

Doamna Băsescu mereu are câte un cadou pentru micul prinţ. Dă telefoane, întreabă de el. este o relaţie foarte simpatică, aşa cum ar trebui să fie un naş. Băsescu este un om simpatic.

Prinţul Paul este nepotul Regelui Carol al II-lea. El s-a născut la Paris la 13 august 1948, fiu al ASR Carol Mircea al României şi al Helenei Henriette Nagavitzine, nepot pe linie paternă al Regelui Carol al II-lea al României, din prima căsătorie (Odessa 1918) cu aristocrata Ioana Valentina Lambrino.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite