PRO România a depus la Senat un proiect de lege privind votul electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

PRORomânia a depus la Senat, o propunere legislativă privind votul electronic. "Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă de PRORomânia se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituţia care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele. Siguranţa acestui sistem de vot este garantată de matematică şi criptografie, nu de instituţii prăfuite şi generali cu 4 stele", spun aleşii ProRomânia

PRO România a depus astăzi la Senat, în calitate de primă camera sesizată, propunerea legislativă privind organizarea şi desfăşurarea votului electronic, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de formaţiune.

Conform sursei citate, pentru prima dată în istorie, utilizând tehnologii revoluţionare, există un sistem de vot în care nu contează cine numără voturile. Urna digitală în care intră voturile este publică şi orice cetăţean poate să numere voturile şi să confirme independent rezultatul alegerilor. Fiecare buletin electronic de vot este anonim, astfel încât nimeni nu poate spune cui aparţine un anumit vot.

"Pentru prima dată în istoria democraţiei la nivel global, votul poate fi atât trasabil, cât şi anonim. Este trasabil deoarece fiecare alegător poate să îşi vadă propriul vot în urna digitală şi să aibă garanţia faptului că votul său este exprimat şi numărat corect. Este anonim deoarece nimeni, nicio instituţie şi niciun alegător nu poate spune cui aparţin voturile din urna digitală (altele decât propriul vot)”, a declarat Augustin Jianu, iniţiatorul acestui proiect însuşit de către parlamentarii PRO România.

Reprezentanţii formaţiunii susţin că orice încercare de fraudare ar fi rapid sesizată şi votul online poate fi suspendat până la remedierea vulnerabilităţi, iar cetăţenii îşi pot exprima votul în varianta tradiţională pe hârtie, dacă eliminarea vulnerabilităţi nu se întâmplă în timp util.

"Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă de PRO România se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituţia care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele. Siguranţa acestui sistem de vot este garantată de matematică şi criptografie, nu de instituţii prăfuite şi generali cu 4 stele. Este acel sistem de vot care nu ne cere să credem pe nimeni pe cuvânt, pentru că putem verifica noi înşine corectitudinea votului. Ineficienţa organizării fizice a procesului electoral conduce la scăderea participării la vot şi la subminarea încrederii în procesul electoral. Democraţia noastră depinde de rezolvarea acestor vulnerabilităţi. Cu cât alegătorii eligibili participă mai mult la alegeri şi cu cât procesul este mai transparent şi mai durabil, cu atât rezultatul este mai legitim", mai scrie în comunicatul transmis de PRO România.

Reprezentanţii formaţiunii mai spun că speră ca proiectul să intre în dezbatere cât mai curând şi să fie votat favorabil în Senat pentru a putea primi în cel mai scurt timp şi vot în Camera Deputaţilor, camera decizională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite