Proba curajului pentru PSD-ul lui Ciolacu: dă sau nu jos Guvernul înainte de Congres. Ce spune aritmetica parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şovăie în ceea ce priveşte demiterea Guvernului Orban. FOTO Alexandru Dobre / Mediafax
Marcel Ciolacu şovăie în ceea ce priveşte demiterea Guvernului Orban. FOTO Alexandru Dobre / Mediafax

Marcel Ciolacu şi apropiaţii săi tergiversează depunerea moţiunii de cenzură, astfel încât procedura de vot pentru debarcarea Guvernului Orban să aibă loc după Congresul PSD. Cei din echipa lui Ciolacu urmăresc să nu-şi dea cu stângul în dreptul înainte de a fi aleşi, în cazul în care moţiunea nu va trece, potrivit unor surse politice.

Promisiunea făcută de Marcel Ciolacu în Comitetul Executiv, de la finalul lui iulie, că la jumătatea lunii va fi depusă moţiunea de cenzură şi Guvernul, demis, a fost repede uitată de acesta şi de social-democraţii apropiaţi, care sunt mai degrabă în favoarea unei moţiuni de cenzură care să aibă loc după Congresul PSD din 22 august. La rândul său, Ciolacu a anunţat public că va depune moţiunea de cenzură în momentul în care PSD va avea cele 233 de voturi necesare pentru a demite Guvernul.  

Însă PSD-ul condus de Marcel Ciolacu, alături de partenerii tradiţionali, Pro România şi ALDE, reuşeşte de acum să strângă cu lejeritate voturile necesare pentru e trimite acasă echipa Orban. De altfel, conducerea naţională a Pro România, adică Delegaţia Naţională, a luat decizia susţinerii moţiunii de cenzură care are obiectivul de a demite Guvernul Orban.

„Nu a fost niciodată un haos mai mare ca acum. Situaţia a scăpat de sub control pentru că nu s-au luat la timp măsurile potrivite. În martie, Guvernul visa anticipate şi spunea că nu există riscuri epidemice. Mai apoi, când era deja prea târziu, a venit cu măsuri dure care au distrus economia şi-aşa şubrezită şi care au îngenuncheat companiile autohtone. Guvernul Orban poartă această vină şi trebuie să plece”, preciza comunicatul dat de Pro România luni seară. Potrivit unor surse din Pro România, Ponta vrea să pună presiune pe Ciolacu şi echipa care-l susţine să urgenteze depunerea şi votul pe moţiune de cenzură. 

Calculele politice arată că, dacă se mobilizează cele trei formaţiuni şi adună şi câteva voturi de la independenţi sau deputaţi ai minorităţilor, Opoziţia ar strânge în jur de 240 de voturi. Ceea ce rămâne însă e curajul politic al lui Marcel Ciolacu. Mai precis, dacă acesta îşi va asuma mişcarea politică.

Dacă moţiunea de cenzură va trece, Ciolacu în mod clar nu va mai fi contestat în PSD la congres, însă în cazul unui eşec, în urma unor eventuale trădări, ar însemna o lovitură grea dată legitimităţii sale. Surse din PSD susţin că pierderea a numeroşi primari e cauzată şi de lipsa de curaj politic a lui Ciolacu, care i-a lăsat pe liberali să vină nu doar cu intimidări, ci şi cu promisiuni privind accesul la bani în următorii patru ani. Pe scurt, li s-a transmis că Ciolacu nu ţine morţiş să vină la putere, deşi până la parlamentare ar mai putea avea pârghii.

Şerban Nicolae vrea moţiunea cât mai repede

PSD-iştii ar fi trebuit să se reunească într-o şedinţă de Comitet Executiv ca să vorbească despre Congres şi depunerea moţiunii, dar actuala conducere interimară a amânat-o pentru zilele următoare. Din interiorul PSD au apărut mai multe voci critice faţă de amânarea depunerii moţiunii, unele fiind chiar din echipa pe care o vrea Ciolacu în noua conducere, cum e cazul lui Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş. De asemenea, săgeţi către Ciolacu au fost trimise şi de Şerban Nicolae, politician pe care Ciolacu l-a sabotat când a cerut sprijinul pentru preluarea şefiei Senatului. „Eu nu ştiu să existe vreun curent majoritar în partid pentru amânarea depunerii moţiunii de cenzură. Dimpotrivă, mai toată lumea din conducere a spus că moţiunea ar trebui depusă cât mai curând posibil”, a declarat Şerban Nicolae.

Mai mult, preşedintele Comisiei juridice din Senat a susţinut că partidul mai bine ar lua decizia amânării congresului, iar lui Ciolacu i-a dat exemplul Vioricăi Dăncilă. „Nu se impune acum Congres PSD, nu contestă nimeni legitimitatea actualei echipe interimare. PSD trebuie să aibă doua priorităţi: demiterea Guvernului şi alegerile locale. Doamna Dăncilă a făcut anul trecut două Congrese şi nu i-au folosit la nimic”, a fost avertismentul senatorului PSD, aluzie la faptul că şi Ciolacu ar putea fi decapitat, dacă rezultatele la alegeri sunt dezastruoase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite