Politică

articolul anterior articolul urmator

Procesul Comunismului: Luptătorul anticomunist Cicerone Ioniţoiu s-a născut în Ceruri

44
28 Jan 2014 21:38:17
Marcel Răduţ
„În rechizitoriul lui Cicerone Ioniţoiu sunt amintite feluritele metode de tortură utilizate de regimul comunist împotriva membrilor Rezistenţei Naţionale Anti-comuniste.“
„În rechizitoriul lui Cicerone Ioniţoiu sunt amintite feluritele metode de tortură utilizate de regimul comunist împotriva membrilor Rezistenţei Naţionale Anti-comuniste.“

„Procesul Comunismului, cu măsuri reparatorii, denunţarea şi excluderea din viaţa publică a celor care au contribuit la genocid - poate repara fibra morală a Neamului şi aduce pacea socială.“ (Cicerone Ioniţoiu)

Cicerone Ioniţoiu s-a născut la Craiova, în ziua de 8 mai 1924 şi a plecat la Dumnezeu, născându-se în Ceruri, în ziua de 26 ianuarie 2014, la Paris. A fost scriitor, deţinut politic în temniţele comuniste din Gulagul românesc şi va rămâne în memoria Neamului Românesc ca unul dintre marii mărturisitori ai credinţei în Dumnezeu care au pătimit în închisorile comuniste. A fost condamnat de două ori la pedeapsa cu închisoarea - în 1950 şi în 1962 - pentru faptul că a fost membru în conducerea organizaţiei de tineret a Partidului Naţional Ţărănesc. După 10 ani de chinuri în închisori şi lagăre de exterminare, la intervenţia preşedintelui Franţei, în 1979 a fost eliberat şi a părăsit ţara, mergând în exil, în Franţa.

După 1989, Cicerone Ioniţoiu a realizat o enciclopedie cu numele martirilor care au murit în închisorile comuniste din România - lucrarea poate fi consultată pe site-ul Procesul Comunismului.

Într-un document intitulat „GENOCIDUL DIN ROMÂNIA - REPERE ÎN PROCESUL COMUNISMULUI“, Cicerone Ioniţoiu mărturiseşte despre principalul instrument de crimă şi teroare utilizat de comunişti împotriva Naţiunii Române, adică despre Securitate, ai cărei foşti slujitori, ex-ofiţeri, ex-turnători şi ex-agenţi de influenţă pot fi aflaţi astăzi în elitele Ţării - în politică, în mediul de afaceri, în cultură şi spiritualitate:

„Securitatea a fost creată prin Decretul nr.221/30 Aug.1948 sub denumirea de Direcţia Generala a Securităţii Poporului sub conducerea lui Gheorghe Pintilie (Pantelei Bodnarenko), având ca directori adjuncţi pe Alexandru Nicolschi (Boris Grunberg, evreu basara­bean rusofon) şi Vladimir Mazuru (ucrainean din Bucovina de Nord). Securitatea era urmărită de omul lui Beria, Alexandr Saharovschi şi supravegheată de Serghei Kavtaradze, omul lui Molotov, căruia la Externe i-a urmat I.A.Vâsinschi care impusese guvernul român la 6-03-1945 (la rândul lui, omul lui Beria). Cele 13 direcţii înfiinţate erau încadrate cu oameni de mână "forte" acoperind tot teritoriul, fiind întărite cu două organe de veghe permanentă a tot ce mişca: Direcţia generală a miliţiei ce înlocuia poliţia şi jandarmeria (23-01-1949) şi Trupele de securitate (6-02-1949). Aceste organe au sădit delaţiunea peste tot. Această nouă organizare a fost o crimă împotriva poporul român.”

În rechizitoriul lui Cicerone Ioniţoiu sunt amintite feluritele metode de tortură şi exterminare utilizate de regimul comunist împotriva membrilor Rezistenţei Naţionale Anti-comuniste. Despre ”reeducarea” aplicată prin intermediul a ceea ce astăzi se cunoaşte sub denumirea de ”Experimentul Piteşti”, Cicerone Ioniţoiu mărturiseşte:

”S-a pus în aplicare planul re­educării la care au luat parte Pintilie Gh., Dulgheru Mişu, Jianu, Marin, Sepeanu Teodor, CSELLER Ludovic, Constantinescu Marin zis Duba, Baciu Ion (col.ajuns în Direcţia închisorilor şi lagarelor), Nemeş Iosif. La acest plan diabolic s-au alăturat pe plan local Dumitres­cu Alexandru (comandantul închisorii), Cârnu Ioan de la securitatea din Piteşti, ofiţerul politic Marina (Iţicovici) Ion şi din personalul închisorii au participat la bătăi şi acoperirea torturilor gardienii Georgescu Alexandru din Leordeni, Ciobanu din Ţigăneşti, Dina Florea, Nistor Dumitru, Lăzăroiu, Mândruţa. Pentru că de la Piteşti sistemul barbar a fost transferat şi la Gherla merită trecuţi şi cei ce l-au susţinut: ofiţerii politici Sucigan Gheorghe şi Avadanei Constantin, precum şi doctorul Barbosu Viorel, iar din partea administraţiei locot. Mihalcea Aurel (ginerele lui Goiciu), Gabor Tiberiu, Vascanu Augustin.

Din rândul deţinuţilor cel care a trecut la torturarea colegilor a fost Ţurcanu Eugen, ajutat la torturi de Popa Alexandru Tanu, Puşcaş Vasile, Păvăloaie Vasile, Livinschi Mihai, Stoian Ion, Romanescu Grigore, Popescu Aristotel, Pătrăşcanu Nuti, Pop Cornel şi mulţi alţii... Torturile la care şi-au supus colegii de puşcărie de lot sau chiar de liceu au fost îngrozitoare, folosindu-se metode diabolice la auzul cărora te cutremuri. In astfel de condiţii au fost omorâţi la Piteşti circa 15 deţinuţi. Scenele de groază petrecute în camera 4 spital şi nu numai acolo, sunt descrise de Grigore Dumitrescu în volumul ”Demascarea”.

In astfel de chinuri au murit şi Gheorghe SERBAN şi Mihai IOSUB, şi Ion PINTILIE şi Chirica BALANISCU şi Alex. Bogdanovici, şi alţi circa 29 la Piteşti. Alte zeci au ieşit traumatizaţi şi schilodiţi şi fiziceşte şi sufleteşti. Mărturie pentru aceste orori sunt din ce în ce mai multe, printre ele ale lui Aurel OBREJA, Chirica GABOR, Virgil MAXIM, Nicolae POPA, Mihai JIANU, Eugen Magirescu, Nicolae IONITA, Mihai BURACU. Aceeaşi echipă de călăi au continuat, cu aceeaşi sălbăticie şi în acelaşi sistem; au omorât la Gherla pe Ion CRIŞTEA (ţăran), Andrei DUMITRU (camioner), Ion DINCĂ (mecanic), Vasile DAMBU (ospătar), Dumitru RADOVAN (tâmplar), Petre Gh. POPESCU (căpitan), Ion TÂMPA, Garofil M. DIMCIU şi alţii - trecuţi între victimele comunismului. Şi aici au fost unii torturaţi până au înnebunii, alţii au rămas neoameni, cu sechele nevindecabile.

La OCNELE MARI, unde se găseau câteva sute de deţinuţi fără condamnare, toţi oameni în vârstă, s-a trimis o echipa de persoane de­semnată de Turcanu şi Iosif Nemeş ca să terorizeze pe aceşti lăgarişti. Aceşti torţionari au fost: Ştefănescu Grigore, Samson Ion, Gemeniuc Constantin şi Vlădoianu Liviu. Administraţia i-a încura­jat şi le-a pus la dispoziţie celulele 10, 11 şi 12 la etaj, unde nu aveau acces paznicii. Timp de 6 luni a durat tortura prin care a trecut Petre JUTEA,Vasile TAFLAN, Virgil MATEIAŞ, Vasile HANU... A fost omorât istoricul de la Roma GRAMA Gheorghe-Gioto de către Strugaru Mihai, alţii au înebunit, ca Ştefan Verescu şi preotul An­drei ADAM, care şi-au revenit după ani şi ani.

TÂRGUL OCNA a fost o închisoare pe care MAI-ul a destinat-o ca spital pentru sutele de bolnavi de plămâni din cauza condiţiilor de exterminare în care fuseseră ţinuţi şi a torturilor prin care trecuseră. Conducerea MAI a căutat sa profite şi de aceşti bolnavi care veneau din muncile de exterminare ale Canalului sau torturi­le din Piteşti şi Gherla. In acest scop Nedelcu Mihai împreună cu Nemeş Ioşif, cu avizul lui Nicolschi, au trimis la Tg.Ocna pe Nutti Pătrăşcanu ca să iniţieze sistemul de la Piteşti. S-a început într-un grup restrâns de foşti reeducaţi la Piteşti, cu aco­perirea ofiţerului politic Şleam Augustin şi a inspectorului Nemeş şi Tudor Sepeanu. Dar bolnavii au găsit energia să reziste, să ri­posteze, alertând prin strigate locuitorii oraşului. Pătrăşcanu a rămas doar să facă pe informatorul ofiţerului politic până în 1952, când a fost ridicat şi implicat de cei pe care îi servise în gru­pul lui Eugen Ţurcanu, sfârşindu-şi ticăloasa activitate după comutarea pedepsei cu moartea, în închisoarea Jilava.

La Caransebeş fuseseră adunaţi vreo 25-30 intelectuali de seamă şi foşti oameni politici (Emil Haţieganu, deputatul de Bălti Dumi­tru Topciu, Valer Roman, Ion Costinescu, Anton Dumitriu, Ioan C. Popp, Ion SIMU, Trixy Mironescu... ) şi alţii mai tineri cărora Nicolschi le pregătise o reeducare. A trimis pe Iosif Nemeş, Ludovic Cseller şi Teodor Sepeanu, cu un nou locot.major ca director. Acesta s-a adresat deţinuţilor spunându-le: „Să nu credeţi ca v-am adus la pension, până în primăvara nici unul dintre voi nu va mai fi în... viaţă“. A început regimul de restricţii şi sancţiuni şi pentru că nu da rezultate, a cerut ajutorul Bucureştiului. După eşecul de la Tg.Ocna, a luat de acolo doi oameni „de mână“ din cei instruiţi de Ţurcanu, anume pe Bârjovescu Dumitru şi Străchinaru Constantin, pen­tru a-i termina pe „boieri“. Aceştia au venit şi pregăteau terenul pentru trecerea la violenţă. S-au găsit câţiva tineri care-i cunoş­teau de la Suceava şi le-au pus gamelele cu ciorbă fierbinte în cap, săturându-i de reeducare. S-a terminat acţiunea Nicolschi aici, la Caransebeş, dar ea continua în forţă peste ţară.”

În aproape un sfert de secol trecut de la căderea regimului Ceauşescu, dacă ar fi fost folosite doar informaţiile oferite de Cicerone Ioniţoiu în lucrările sale, fără a fi luate în seamă alte zeci de mii de documente şi mărturii despre crimele comunismului, tot am fi avut câteva zeci, poate sute de anchete şi procese penale deschise atât împotriva unor foşti ofiţeri de Securitate şi torţionari, cât şi a unor personaje implicate în evenimentele sângeroase din Decembrie 1989. Datorită faptului că puterea politică şi puterea economică în Statul Român au fost preluate de membrii eşaloanelor 2 şi 3 ale PCR şi Securităţii, un proces real, moral şi penal al comunismului nu a fost posibil.

Ion Iliescu i-a aşezat pe foştii ”tovarăşi” în poziţii-cheie, în politică, economie, Armată şi serviciile secrete, a batjocorit pe Majestatea Sa Regele Mihai I, adevăratul conducător al Statului, interzicându-i ani de-a rândul să se reîntoarcă în Ţară, a oprit în mod sângeros şi criminal ofensiva forţelor monarhiste, democratice şi pro-europene, organizând ”Mineriadele” prin manipularea minerilor din Valea Jiului şi a oferit eşaloanelor de elită ale fostului regim comunist timpul necesar pentru a prelua controlul aproape total asupra vieţii politice şi economice din România.

Emil Constantinescu, speranţă neîmplinită a democraţiei româneşti, a fost învins de structurile neo-comuniste din administraţia de stat şi serviciile secrete, confirmând că România nu a scăpat din ghearele demonului comunist.

Ultimul, dar nu cel din urmă, Traian Băsescu, manifestând deopotrivă o viclenie şi o ipocrizie la cote greu de închipuit şi de atins, a pus punct oricărui demers moral şi penal îndreptat împotriva membrilor eşaloanelor 2 şi 3 ale PCR şi Securităţii, printr-o aşa-zisă ”condamnare” formală şi inutilă a comunismului, fără vreun efect juridic, prin intermediul Raportului Tismăneanu. O ironie mizerabilă, comunismul a fost ”condamnat” de politrucul Vladimir Tismăneanu, nimeni altul decât fiul militanţilor comunişti Leonte Tismăneanu (stalinist feroce, agent al Moscovei şi membru de marcă al nomenclaturii comuniste din România anilor 50-60) şi Hermina Marcusohn. Viaţa noastră rămâne, deocamdată, sub controlul demonului comunist, slujit într-o Românie aşa-zis ”democratică” şi ”europeană”, de o clasă politică trădătoare şi anti-naţională, fructul otrăvit al celor peste 40 de ani de dictatură comunistă.

Dumnezeu nu i-a îngăduit luptătorului anticomunist Cicerone Ioniţoiu să vadă cu ochii lui cum fosta elită comunistă este anchetată şi condamnată pentru crimele comise împotriva Naţiunii şi Statului Român. Probabil că nici nouă, pentru păcatele noastre, nu ne va îngădui.

Rugând pe Dumnezeu să aşeze sufletul lui Cicerone Ioniţoiu acolo unde sfinţii Săi se odihnesc, sfârşim aceste rânduri cu un gând mărturisit de marele luptător anticomunist: „Procesul Comunismului, cu măsuri reparatorii, denunţarea şi excluderea din viaţa publică a celor care au contribuit la genocid - poate repara fibra morală a Neamului şi aduce pacea socială.“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Taunul 77
28.01.2014, 22:21:53

Fosta Securitate si-a implantat oamenii cam in toate institutiile importante ale statului roman. De asemenea BOR n-a fost ocolita. Ani la rand dupa 1989 mai aflam cum vreun episcop ortodox in functie a fost turnator consemnat pe liste si autor de delatiuni. Totul a culminat cu anul 2008 cand 8 episcopi au fost demascati ca fosti securisti. Si "sistemul ticalosit" a luat masuri! PSD-istul Stan de Dambovita pe care Ponta l-a scapat de arest a propus modificarea legii CNSAS cu prevederea ca verificarea membrului unui cult se va face din acel moment doar la solicitarea cultului respectiv. Si desconspirarea a devenit cvasi-imposibila. Pentru ca oricine stie cata deschidere a manifestat BOR pentru acest subiect. Ulterior episcopii desconspirati drept turnatori Casian Craciun de la Galati si Calinic Argatu de la Curtea de Arges au fost "spalati" de "camarazii" lor, infiltrati de "sistem" in Justitie. Un caz aparte: actualul patriarh. Ani la rand a stat pe la Geneva in plin regim comunist cand pentru un om obisnuit era dificil si sa obtina un pasaport. La alegerile din 2007 pentru postul de patriarh, CNSAS-ul si-a declinat competenta de a-l desconspira. Acest fapt ne duce la o alta prevedere a legii CNSAS, conform careia agentii inca activi nu pot fi desconspirati. Oare nu putem presupune cu o mare doza de certitudine ca nea Danut Ciobotea a fost agent acoperit in Elvetia si este inca ofiter activ? In acest timp niciun cleric sau simplu credincios ortodox roman care a murit sau a indurat torturi cumplite in temnitele comuniste si nu si-a abjurat credinta nu a fost canonizat, desi dupa 1989s-au facut diverse canonizari ale unor personalitati destul de controversate; in functie de cat de influent era in Sinod episcopul care facea propunerea ...

+5 (5 voturi)
Marcel Răduţ
29.01.2014, 10:08:24

@Taunul Taunul -Va multumesc pentru comentariul dvs. Demersul de canonizare a Sfintilor Inchisorilor este vechi, a fost inceput imediat dupa Decembrie 1989. Avem nadejde ca Sf. Sinod al Bisericii va purcede la canonizare, caci conditiile canonice sunt implinite. Chestiunea studierii dosarelor de Securitate ale preotilor, calugarilor si ierarhilor este destul de incurcata. Pe de o parte, exista probabil fosti colaboratori ai Securitatii din randul clerului si ierarhiei Bisericii care sunt inca in viata si ocupa anumite pozitii in administratia bisericeasca. Probabil ca acestia nu doresc sa se afle adevarul despre trecutul lor. Pe de alta parte, foarte multe dosare au fost contra-facute de Securitate, tocmai pentru a compromite. Doar o cercetare atenta, serioasa si stiintifica poate sa ne ofere adevarul si sa ne ajute sa discernem intre dosarele colaboratorilor Securitatii, ale indivizilor care au facut cariera clericala si teologica folosindu-se de relatia privilegiata cu Securitatea si PCR, si dosarele contra-facute ale preotilor si ierarhilor care au luptat impotriva comunismului. Cred ca doar timpul ne va ajuta sa aflam adevarul, adica abia atunci cand cei implicati nu vor mai fi in viata. Pana atunci, avem datoria sa obtinem macar aceasta necesara Canonizare a Sfintilor Inchisorilor Comuniste. Va multumesc pentru comentariul dvs. Numai bine va doresc!

+5 (5 voturi)
Mandy
29.01.2014, 10:13:02

"Traian Băsescu, manifestând deopotrivă o viclenie şi o ipocrizie la cote greu de închipuit şi de atins, a pus punct oricărui demers moral şi penal îndreptat împotriva membrilor eşaloanelor 2 şi 3 ale PCR şi Securităţii, printr-o aşa-zisă ”condamnare” formală şi inutilă a comunismului, fără vreun efect juridic, prin intermediul Raportului Tismăneanu". D-le Seliste, imi explicati si mie cum, mai exact, a pus dl. Basescu punct "orcarui demers moral si PENAL" impotriva securistilor???... Unui demers penal nu-i poti pune punct cu o declaratie. Cu atat mai putin prin condamnarea oficiala a comunismului... Iar un demers moral nici atat nu poate fi oprit cu asa ceva.

-1 (3 voturi)
Paun Al
28.01.2014, 23:35:10

Cine sa faca acest proces daca majoritatea populatiei nu este interesata de acest proces ? Ba mai mult sondajele arata ca o majoritate are regrete. Nici macar o zi de aducere aminte a luptei si sacrificiului catorva idealisti , pe care o majoritate sa o traiasca ,lupta lor contra dictaturii , pentru libertate .. sa o transmita tinerei generatii .... nu avem. Si vreti proces?

+1 (3 voturi)
Marcel Răduţ
29.01.2014, 10:10:46

@Paun AI - Va multumesc pentru comentariul dvs. Popoarele au memoria scurta, sa zic asa. Da, multi romani au ajuns sa regrete regimul lui Ceausescu. Totusi, sunt multi cei care NU regreta acest regim, care inteleg ca suntem condusi de creaturile acelui regim si care inca doresc sa lupte impotriva comunismului. Avem nadejde! Va multumesc pentru comentrariul dvs. Numai bine va doresc!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările