Politică

articolul anterior articolul urmator

Profil de corupt în România

11
26 May 2016 13:56:08
Cristian Retegan
Ne place sau nu ne place şpaga?
Ne place sau nu ne place şpaga?

În România corupţia are o cultură aparte, iar oamenii prinşi în fapt arată ca şi cum s-au antrenat să fie prinşi. Politicieni, patroni de fotbal, oameni din top-ul celor mai bogaţi de la noi din ţară sunt pradă uşoară pentru DNA şi instituţiile care se ocupă de cazuri de corupţie.

Acolo unde sunt mulţi bani făcuţi uşor apare instant şi statutul de „şmecher”. Nu e important să ai, ci este important să fi văzut că ai. Sportul, mai ales fotbalul, are performanţe din ce în ce mai slabe deoarece patronii sau preşedinţii celor mai importante cluburi de fotbal sunt arestaţi, nu pe criterii de acţiuni nesportive, ci din cauza unor fapte de corupţie (Steaua, Dinamo, Rapid, Timişoara, Pandurii, Astra, Petrolul, Braşov, ş.a.m.d.).

Clasa politică e în criză pentru că politicieni importanţi sunt implicaţi în fapte de corupţie, mulţi dintre ei aflându-se în arest (deputaţi, senatori, miniştri, primari, consilieri ş.a.m.d.). Pe site-ul DNA poţi citi aproape zilnic comunicate de presă despre arestări şi trimiteri în judecată. Statutul social din care aceştia provin este diversificat şi sunt implicate şi funcţii mai puţin importante pentru ştirile TV, poliţişti, directori de fabrici, de şcoli, de instituţii publice şi lista poate continua la nesfârşit.

În cazul acesta, corupţia nu mai poate fi numită „flagel al societăţii”. Este un obicei. A intrat în cultura noastră şi punct. Când se manifestă în interes personal, nu mai contează că vorbim de 5, 10, 15 sau 5000 de lei, important e că ne face bine, ne ajută să obţinem ceva mai uşor sau ne scapă de un rău pe care l-am făcut. Corupţia nu numai că ucide, pe termen scurt sau pe termen lung face rău în jurul nostru, pornind de la cea mai mică intenţie până la cea mai mare şpagă.

Îmi permit să compar fenomenul cu efectul fluturelui: 

„Mişcarea aripilor unui fluture azi poate produce o mică schimbare a atmosferei. Din această cauză şi de-a lungul unei anumite perioade de timp, atmosfera se va schimba. Peste o lună poate, o tornadă care trebuia să lovească coasta Indoneziei nu va mai apărea. Sau din contră, tocmai din această cauză va apărea.”

Un permis luat pe bani trimite maşini în copaci sau pe contrasens. O şpagă dată unui poliţist, un kilometru de autostradă nefăcut. Voturi furate, legi doar în favoarea partidelor. O şpagă la un medic, un om mai puţin vindecat la timp. Putem parafraza la nesfârşit, dar asta nu va schimba sistemul. Toate astea sunt fapte de corupţie, fie că ne place sau nu.

Atitudinea noastră de zi cu zi faţă de noi şi de cei din jurul nostru poate fi efectul unui sistem corupt, sau efectul unui sistem bine pus la punct. Nimeni din cei care ajung în arest din aceste cauze nu au devenit corupţi peste noapte. Ca să faci lucruri de genul îţi trebuie curaj, îţi trebuie garanţii că ai spatele asigurat, că nu ţi se poate întâmpla nimic, dar înainte de toate, îţi trebuie timp să înţelegi cum funcţionează aceste lucruri şi îţi trebuie obişnuinţă. Cineva care creşte într-un mediu corupt e foarte greu să nu fie tentat să facă la fel. Anturajul, dorinţa de a avea cât mai mulţi bani peste noapte duc la probleme economice similare cu cele pe care România le are astăzi.

Aşa se face că oameni care la începutul exerciţiului financiar 2007 - 2013 de accesare a fondurilor europene şi-au cumpărat maşini cu herghelii sub capotă, case la munte sau la mare peste noapte. Aşa am ajuns ca pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, la mijlocul anului 2016, să nu avem ghiduri de finanţare finalizate şi linii deschise spre a fi accesate. Ne place să repetăm istoria, şi aşa vom ajunge ca în 2020 să fim la fel de panicaţi ca în 2013. Din auzite, guvernelor de până acum le-a fost greu să dea drumul acestor fonduri, pentru că, sunt mult mai greu de ascuns şi de controlat.

Vor mai fi cel puţin 2-3 generaţii de sacrificat pentru a spera la un sistem funcţional, păstorit de oameni capabili şi responsabili, de la primul până la ultimul om din companie sau instituţie. Când copiii de politicieni sau patroni care spală bani nu vor mai avea maşini de sute de mii de euro la 18 ani, ci vor fi împinşi să aibă burse la universităţi de prestigiu, vor fi educaţi să aibă un comportament civilizat şi decent în societate, atunci vor apărea primele semne de schimbare reală.

Cum poate avea România un viitor fără corupţie? Prin a fi corecţi cu noi înşine şi pentru noi înşine.

Poate e puţin utopic, şi da, e departe un pic, dar cu nu se poate la fel va fi şi peste 50 de ani, oricâte DNA-uri ar exista. Important e să scoatem asta din ADN şi să dăm un obicei mai bun urmaşilor noştri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Gabriel Calita
26.05.2016, 16:09:46

Asta depinde foarte mult de cetatenii Romaniei asa i-am invatat noi deci tot noi ii putem desvata

+6 (6 voturi)
Stefanescu Marian
26.05.2016, 16:14:27

Bună apropiera DNA-ADN.Adică,nu cumva hoția este în genele noastre?Se sparie gândul la această idee.Poate chiar o fi adevărat,nu suntem noi poporul lui Dracula?Atunci nu avem nici-o șansă să scăpăm de boala corupției.Măcar să putem să o facem să fie cât mai mică,acolo un amărât de 10%.Să ne rămână nouă restul,că parcă așa scrie în Biblie cu ”zeciuiala”...

-2 (4 voturi)
Red Line
26.05.2016, 16:50:19

Da se poate :prins, puscarie pe viata + munca silnica la in minele de uraniu, confiscarea averii lui si tuturor rudelor pana la a patra legatura de sange/civila, care si ei la randul lor ca sa nu munceasca singur pusi langa el.IN MAXIM O GENERATIE ELVETIA AR FI MINCIUNA

+6 (6 voturi)
Laurenţiu Faighel
26.05.2016, 17:36:03

Câtă vreme pedepsele pentru corupţie frizează ridicolul, nimic n-o să se schime nici peste o sută de generaţii.

+6 (6 voturi)
JIM BEAM
26.05.2016, 18:25:23

Cita vreme CORUPATORII (vezi dosarul Microsoft in care nici un corupator/mituitor strain nici macar nu apare in vreo ancheta,ce sa mai zic de condamnare si confiscarea prejudiciului!) nu sint deranjati de justitia romana total legata la ochi (,dar si cu haturi&ham ca de cai) este strunita de ambasadele straine in folosul unei mafii externe, nu cred ca trebuie sa va faceti griji..Nu noi romanii am inventat coruptia!, ea e metoda de manual al marilor puteri ale lumii,asa pun ei cizma pe tarile care le vor devenii colonii,asa cum e azi Romania..

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările