Politică

articolul anterior

Progresism

4
2 Dec 2019 12:16:00
Victor Negrescu

În avalanşa disputelor politice cotidiene uităm de foarte multe ori importanţa reperelor ideologice. Acestea au ca menire să cadreze orientările oamenilor politici, să ne ofere predictibilitate în acţiunea politică şi să ne ofere o viziune pentru viitor.

Din păcate, în România, de prea puţine ori ne preocupă aceste lucruri, fiind în acelaşi timp critici faţă de o clasă politică fără orizont. De acest context profită întocmai populiştii de dreapta şi de stânga. Unii clamează populist că luptă pentru justiţie protejându-şi averile obţinute îndoielnic, alţii solicită creşteri de venituri pentru cei mulţi complăcându-se cu luxul.

În această mlaştină a politicii româneşti apare nevoia de repere. Partidul care este în cea mai acută căutare a unei viziuni politice este Partidul Social Democrat. Cu aproape jumătate de milion de membri, formaţiunea care a dominat scena politică a ultimilor ani trebuie să identifice acele idei care pot însufleţi propria bază de militanţi. Hrăniţi cu un mix de politici ideologice, de la taxarea unică de dreapta până la măsurile protecţioniste radicale de stânga, membrii şi simpatizanţii Partidului Social Democrat au nevoie de o nouă direcţie.

Propunerea mea este progresismul, sau mai exact progresismul de stânga. O viziune politică bazată pe noi repere dogmatice adaptate noilor revendicări sociale ale cetăţenilor. Un progresist va găsi mereu ceea ce este mai bun în oameni, va crede în nevoia de modernizare şi progres, va susţine diversitatea şi va accepta acţiunea individuală, fiind în acelaşi timp un puternic susţinător al nevoii de comunitate. Progresismul a pornit de la noile aşteptări sociale ale unei clase muncitoare ieşite din sărăcie la finalul secolului 19 în Statele Unite şi este revendicat de mişcări de stânga din diferite zone ale Americii şi Europei. Fostul preşedinte american Thomas Woodrow Wilson, căruia îi datorăm afirmarea naţională a popoarelor din Estul Europei este un demn reprezentant al curentului.

De ce este nevoie de progresism în România? Pentru că nu există nicio forţă politică reală a progresului. PNL se scaldă în repere ideologice conservatoare şi baroniada locală moştenită de la PDL. USR-PLUS este un partid anti-sistem, anti-reformă, avid să obţină funcţii politice pentru o nouă elită politică îndepărtată de cetăţeni. Celelalte partide mici din păcate sunt incoerente în abordarea lor doctrinară şi incapabile să construiască repere de o asemenea anvergură.

Este nevoie de progresism pentru că România trebuie să se modernizeze, dar această nevoie accelerată de progres trebuie să se realizeze fără să se creeze noi inegalităţi sociale. Introducem noi tehnologii, dar pentru asta trebuie să investim în educaţia cetăţenilor. Dezvoltăm infrastructura fără a tăia dreptul la mobilitate al comunităţilor mici sau izolate. Un progresism integrator ne poate asigura şansa unei dezvoltări sustenabile, coerente şi accelerate. Este nevoie de politici afirmative care să ne permită să trecem peste eticheta pusă pe România, conform căreia am fi incapabili să ajungem la nivelul celorlalte state dezvoltate.

Multe pot fi spuse, dar cea mai importantă caracteristică a progresismului este libertatea. Libertatea de a trăi conform propriilor dorinţe, libertatea de a-i respecta pe ceilalţi, libertatea de a te exprima, libertatea de a avea un mediu curat şi sănătos, libertatea de a-ţi atinge ţelurile profesionale şi familiale, libertatea de a spera la mai bine şi la o lume mai corectă, libertatea de a circula sau a te (re)defini ca persoană. Or, libertatea trebuie protejată, Statul trebuie să fie garantul libertăţilor noastre, iar noi, cetăţenii, trebuie să fim motorul unei astfel de acţiuni colective. Partidul Social Democrat poate să devină forţa progresului. Eu sunt progresist.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
2.12.2019, 12:40:11

Slogane socialiste care se vor "progresiste". De fapt, progresismul este varianta 3.0 a marxismului, după social-democraţie (v 1.0) şi după comunism (v. 2.0). Altfel spus, "progresismul" este un fel de neo-marxism. Este tot o doctrină globalistă (la marxismul iniţial se numea "intenaţionalism"), opusă "conservatorismului" care apără statele-naţiune. Dar cel mai mult mă deranjează minciuna cum că "progresismul" apără Libertatea, care Libertate este apărată de stat. CARE stat domnule? Ăla pe care îl vreţi desfiinţat pentru a se crea tot felul de uniuni şi federaţii? "Progresismul" a devenit o ideologie care promovează apariţia unor structuri neo-imperiale în Europa şi în lume.

+1 (5 voturi)
Iulian Arion
2.12.2019, 19:16:46

Zilele trecute, un terorist pus in libertate cu zgarda electronica, dupa ce fusese condamnat la 16 ani de puscarie, din care efectuase cativa, a omorat doua persoane cu un cutit pe Podul Londrei. A fost impuscat in cap, dupa ce a aratat politistilor o centura cu dispozitive explozive. Ulterior, s-a constatat ca nu erau dispozitive de autodetonare. Progresistul cerea punerea sub acuzare a politistilor pentru ucidere din culpa. Progresistul argumenta ca el este ateu si considera ca omul traieste o singura data. Indiferent ce infractiune comite, criminalul trebuie repus in libertate pentru a i se reda drepturile fundamentale. Despre victime, compensarea suferintei celor cateva persoane injunghiate din spital, progresitul nu spunea nimic. Pentru cine nu stie, promotorii ideologiilor nu muncesc, nu produc venit national, nu produc plus valoare, nu produc bunuri materiale sau opere cultural artistice. Paraziteaza!

+1 (1 vot)
Iulian Arion
2.12.2019, 19:09:26

Toate ideologiile intra in coliziune cu Declaratia Universala a Drespturilor Omului, adoptata de Adunarea Generala a ONU in 1948. Ingrozita de oroirile razboiului care tocmai se terminase, statele lumii au proclamat drepturile omului, pe care s-au obligat sa le protejeze sub sanctiune penala. La primul articol scrie ca raporturile dintre oameni ar trebuie sa se bazeze pe respect si fraternitate. Toate ideologiile identifica dusmani in adeptii altor ideologii. Din aceasta perspectiva ar trebui interzise. Este absurd. Libertatea de constiinta este un drept fundamental al omului. Omul este liber sa adopte orice credinta religioasa, ideologica. Incitarea la urma impotriva competitorului politic, trebuie sanctionata penal. In Romania exista sanctiunea impotriva incitarii publicului la ura. Durerea este ca nu este aplicata! Este o corupere a actului de justitie de catre procurorul care nu se sesizeaza, dar si de catre judecatorul care nu retine aceasta infractiune, cu precadere in campaniile electorale.

+1 (1 vot)
Ion Tamis
3.12.2019, 08:37:17

Acest domn Negrescu pare sa aibe ceva mai multa carte decat toti pesedistii agramati, escroci si hoti adunati, pe rand, in jurul lui Dragnea, Dancila, Ciolacu si altii ca ei, astepatandu-si randul pentru un loc in varful mormanului de putregai numit psd. Daca, in loc sa bata apa in piua cu teorii savante prafuite (poate era bine sa incepa cu fabianismul!), ar face, impreuna cu altii ca el, o opozitie inteligenta fatza de permanentizarea la putere, in psd, a aceluias tip sinistru de politician, cu discurs si mecle de activisti pcr ai anilor 1950, ar fi infinit mai castigat atat, personal, cat si in sensul inceperii unei reforme reale, pro-europene, in psd!