Politică

articolul anterior articolul urmator

PROIECT 14 mai,  Ziua Naţională de cinstire a martirilor români din temniţele comuniste

7
19 Mar 2016 09:17:50
Autor: Mihaela Cojocariu
FOTO wearchange.org
FOTO wearchange.org

Mai mulţi parlamentari au depus la Senat o propunere legislativă care prevede ca 14 mai să fie instituită ca Ziua naţională de cinstire a martirilor români din temniţele comuniste. Iniţiatorii proiectului au precizat că au ales această dată deoarece pe 14 mai 1948 au fost arestate 10.000 de persoane.

Propunerea legislativă este semnată de 33 de deputaţi PNL şi a fost depusă joi la Senat, aceasta fiind prima Cameră sesizată, arată news.ro.

Poriectul prevede că, în această zi, autorităţile centrale şi locale, dar şi instituţile de cultură pot organiza comemorări oficiale, depuneri de coroane, dar şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri, „în limita alocărilor bugetare alocate”. 

De asemenea, iniţiatorii proiectului precizează că în ziua de 14 mai, Televiziunea publică, RRA şi Agerpres vor difuza, cu prioritate, emisiuni şi materiale informative despre evenimentele petrecute în timpul prigoanei comuniste din ziua de 14 mai 1948.

10.000 de tineri au fost arestaţi pe 14 mai 1948

Iniţiatorii acestui proiect precizează, în expunerea de motive, că marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temniţele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestaţi de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, intectualilor şi a multor români care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini. 

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948, au fost arestaţi peste 10.000 de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea. A ignora istoria suferinţei acelor zile, căreia i-au căzut pradă unii dintre cei mai curaţi şi mai drepţi dintre români, adevărate vlăstare ale eternităţii acestui neam, dar şi lungii perioade marcate de represaliile comunismului, ar fi o greşeală fatală aplicată acurateţei istoriei noastre”, mai spun parlamentarii semnatari ai propunerii legislative.

Unul dintre iniţiatori, deputatul Mihai Aurelian, a precizat că această zi trebuie marcată în „calendarul oricărui român aflat în căutarea adevărului.

„Ziua cinstirii martirilor români din temniţele comuniste este una din zilele care trebuie marcate în calendarul oricărui român aflat în căutarea adevărului, spre aducerea aminte sau cunoştinţă a tot ceea ce a însemnat prigoana comunistă”, precizează Aurelian.

„Numele unor titani ai dreptăţii şi credinţei au pierit şi au pătimit în acei ani negri ai istoriei noastre în speranţa că acest neam şi această ţară vor avea un altfel de viitor decât cel pe care-l construiau fiii bolşevicilor trimişi să distrugă România. Părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr şi soţia sa, scriitorul Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu, Aurelian Bentoiu - politicianul, deputatul şi singurul ministru ialomiţean, preoţi, poeţi, teologi precum Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu, precum şi zeci de mii de alţi români curajoşi au fost săltaţi începând cu 14 mai 1948 de lângă cei dragi şi aruncaţi pentru totdeauna în cele mai întunecate şi oribile locuri de detenţie”, potrivit unui comunicat de presă emis de deputatul PNL Mihai Aurelian.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Mandrean Paul
19.03.2016, 10:01:20

In noaptea de 14 spre 15 mai 1948, au fost arestaţi peste 10.000 de tineri. Aceea a fost un fel de „noapte comunista a Sfantului Bartolomeu” pentru acei tineri si familiile lor.

Tăunu
19.03.2016, 11:07:25

Oare când vom avea şi ziua milioanelor de români ajunşi şomeri, dezrădăcinaţi de ţară, desfiinţaţi ca cetăţeni demni, jefuiţi, datorită acestui regim capitalist, putred şi corupt ?

+1 (3 voturi)
Preda Mihailescu
19.03.2016, 11:36:43

Andrei Florean @ Una este urmarea celeilalte, trezitzi-va dl Florean. Caci cine a distrus si vandut tara, dupa ce au ajuns la putere strigand "nu ne vindem tara"? Parca erau comunisti bine de tot, si si-au schimbat doar izmenele, nu si moravurile!

Dragon
19.03.2016, 16:09:33

Pai e simplu andrei a lui florean ca nici macar un nume cumsecade nu ai. Nu exista numele asta decat la cei care si-au necinstit propriul nume trecandu-l gresit in acte. Sa fi fost din cauza betiei ? Cine stie ! Daca iti pui creierasul la treaba si lasi deoparte uitatul la tv de pomana ziua aia de care spui va fi cinstita doar dupa cinstirea aialalta mai veche. Pana nu cinstesti pe marii cinstiti ai neamului milioanele alea de someri, dezradacinati, milogi, nu au nici o sansa de a scapa de acest statut. asa ajunge orice popor care isi necinsteste eroii.

Preda Mihailescu
19.03.2016, 11:35:20

Perfect - merge insa cinstirea, fara a inceta protejarea celor care au preamarit ideologia care i-a ucis? Adica merge proiectul fara a aplica cu rigoare legea anti-extremism in primul rand impotriva extremismului comunist, care a produs totusi pe departe cel mai mare numar de victime in Romania, si este total nejudecat? Eu cred ca nu merge una fara alta!

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările