Proiect discutat azi de senatorii jurişti: funcţionarii publici trimişi în judecată pentru corupţie să nu mai fie suspendaţi din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege este iniţiat de liberalul Răducu Filipescu. FOTO Arhivă Adevărul
Proiectul de lege este iniţiat de liberalul Răducu Filipescu. FOTO Arhivă Adevărul

Senatorii jurişti şi cei din Comisia de administraţie publică discută, luni, o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii.

Potrivit propunerii legislative a lui Răducu Filipescu, sprijinită şi de liberalul Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan şi senatorul PSD Eugen Teodorovici, articolul 94, alin. (1), lit. m) din legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici ar fi abrogat. 

Articolul în cauză prevede că raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice.

Răducu motivează depunerea iniţiativei legislative prin faptul că suspendarea de drept a raportului de serviciu în situaţia trimiterii în judecată a funcţionarilor publici reprezintă o discriminare a acestora faţă de celelalte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică.

De asemenea, senatorul liberal susţine că actuala prevedere din legea funcţionarilor publici încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie.  „Concluzionăm că, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească vinovăţia funcţionarului, nu considerăm că se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu”, precizează senatorul liberal în expunerea de motive a actului normativ.

„Nu cred că e o idee rea“

Iniţiativa liberalului a fost bine primită de liderul PSD, Liviu Dragnea. „Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu  principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem”, a spus Dragnea, întrebat dacă va susţine proiectul de lege.

PNL se dezice

Fostul lider interimar al liberalilor, Raluca Turcan, declara, după depunerea proiectului că iniţiativa nu are girul PNL şi nu va fi susţinut în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite