Proiect de lege: Concedierea funcţionarului public, interzisă dacă mai are trei ani până la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nini Săpunaru. FOTO Eduard Enea
Nini Săpunaru. FOTO Eduard Enea

Un proiect de lege depus în această săptămână la Senat de parlamentari din PSD, UNPR, PNL şi ALDE prevede că nu pot fi reduse posturile funcţionarilor publici dacă aceştia îndeplinesc anumite condiţii, şi anume mai au trei ani până la pensie, au vechime în muncă de cel puţin zece ani şi au obţinut la evaluarea profesională, în ultimii cinci ani, calificativul „foarte bine”.

„În caz de disponibilizare, în urma reorganizării autorităţilor şi instituţiilor publice, funcţionarii publici care se apropie de vârsta de pensionare rămân, după o viaţă de muncă, până la pensionare, fără un venit care să le asigure nivelul minim de trai. Ştim, de asemenea, că după vârsta de 55 de ani pe aceşti cetăţeni nu îi mai angajează niciun operator ecnomic”, se precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă. 

Proiectul prevede completarea articolului 100 din Legea 188/1990 privind Statutul Funcţionarului public, prin introducerea unui nou alineat. Potrivit iniţiativei legislative, nu pot fi reduse posturile ocupate de funcţionarii publici care îndeplinesc, cumulativ, trei condiţii: mai au maximum trei ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, au o vechime totală de cel puţin zece ani de activitate în oricare autoritate sau instituţie publică şi au obţinut, la evaluarea performanţelor profesionale, în ultimii cinci ani, calificativ „foarte bine“. 

Proiectul de lege este semnată de deputaţi de la mai multe partide: Luminiţa Pachel Adam - UNPR, Florică Ică Calotă - independent, Ion Melinte -  PSD, Ioan Munteanu - PSD, Aurel Niculae - UNPR, Nini Săpunaru - PNL şi Sorin Teju - PNL. În prezent, propuenrea legislativă a fost depus la Senat ăn calitaten de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor urmând să fie forul decizional. 

Citeşte şi: 

Valul de pensii speciale revine după alegerile locale. Ce bombe pregătesc aleşii

Aleşii din Legislativ au amânat lucrările parlamentare pentru luna iunie, imediat după alegerile locale, moment în care în faţa acestora ajung la vot numeroase iniţiative care prevăd pensii speciale pentru diferite categorii profesionale sau legi care-i avantajează pe deputaţi şi senatori.

Alianţa penalilor mai dă un atac în Parlament. Ce legi pregătesc PSD şi UNPR

Intrarea în ultimele şase luni de mandat îi face pe parlamentari să propună legi care să-i protejeze de Justiţie, dar şi iniţiative în care îşi arată generozitatea faţă de persoanele care i-au consiliat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite