Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiect de lege: Liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend se vor acorda în zilele următoare

13
13 May 2022 15:46:37
Autor: Radu Eremia
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Deputaţii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Gheorghe şi liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis au depus la Senat un proiect de lege care prevede că, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă şi duminică, atunci liberele sunt acordate în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii. Legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”, motivează iniţiatorii, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Prin urmare, iniţiatorii au susţinut că în 2022, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouăzile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de şase zile în week-end.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.

„De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile liberel. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiutorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, argumentează cei doi deputaţi liberal şi liderul deputaţilor PSD. 

Senatul este prima Cameră sesizată pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Sever H.
13.05.2022, 16:20:23

Se simțea grozav lipsa unor zile libere. Cred ca din toate Europa, doar UK aplica o asemenea regula.

+2 (2 voturi)
Winkler Johann
13.05.2022, 16:45:36

Doamne, de ce nu ucide penibilul?

+4 (6 voturi)
Toader Aileanei
13.05.2022, 16:52:24

Da, se și rup românii cu munca de nu mai pot, sunt extenuați până peste poate. Japonezii cereau să muncească și duminica, iar noi nu mai știm cum s-o lungim cu pauzele. Iaca de aia japonezii au PIB-ul 5000 de miliarde de dolari US comparativ cu 240 de miliarde România. Ce-i drept au de vreo 6 ori populația noastră, dar daca ar fi să comparam și resursele naturale, ei au doar var.

+1 (3 voturi)
pandia theodor
13.05.2022, 18:27:43

Si vä mai si zmiorcäiti cä inflatia ii 14% , faceti asemenea legi cä inflatia va ajunge si la 20 %.

+3 (3 voturi)
Sphinx
13.05.2022, 18:34:55

Eu zic mai bine sa dati 5 zile liber si un weekend ce va mai complicati atat? :))))

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările