Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiect PNL: Studiile postuniversitare, de master şi doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii

1
9 Jul 2017 15:05:59
Autor: Radu Eremia
Senatorul Cătălin Dumitru Toma, principalul iniţiator al proiectului. FOTO Facebook
Senatorul Cătălin Dumitru Toma, principalul iniţiator al proiectului. FOTO Facebook

Trei aleşi liberalii vor ca studiile postuniversitare, de master şi doctorat să fie asimilate stagiului de cotizare, iar absolvenţii mai multor instituţii de învăţământ superior să beneficieze de asimilarea tuturor perioadelor de studii, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

„În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive - perioade asimilate, în care asiguratul: (...) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, postuniversitar, program universitar de master, doctorat cu frecvenţă organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă", se arată în propunerea legislativă pentru modificarea articolului 49 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Senat de trei parlamentari PNL.
 
De asemenea, şi persoanele care au fost urmat o şcoală militară sau de agenţi de poliţie, fie că sunt studenţi sau doctoranzi cu frecvenţă, precum şi dacă au urmat cursurile postuniversitare al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, ar urma să beneficieze de aceeaşi prevedere.
 
„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii", potrivit proiectului de lege depus de liberali.
 
Legea în vigoare spune că „asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere".
 
„În România ultimilor ani s-a pus accentul doar pe activitatea fizică a anumitor categorii sociale, multe dintre propuneri fiind şi în scop electoral, dar valoare intelectuală a fost tratată superficial şi prestaţia celor care intră în categoria «gulerelor albe» este dusă în derizoriu", spune senatorul liberal Cătălin Dumitru Toma.
 
„Ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare logică: muncă fizică este contabilizată prin diverse acte normative ca şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual", completează Toma.
 
Pe lângă senatorul Toma, iniţiativa mai e semnată de senatorul Marius Nicoară şi deputatul Daniel Gheorghe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alikianos Shenghen
9.07.2017, 19:01:50

Avand in vedere faptul ca in Romania multi indivizi fara scrupule isi cumpara diplome de la universitati private sau de la Academia SRI si alte institutii similare, ideea mi se pare cel putin deplasata. In Italia se poate cere includerea perioadei de studii universitare in stagiul de cotizare la pensii dar contracost, adica pe perioada respectiva se plateste o cotizatie consistenta la sistemul de pensii, nu gratis cum vor oportunistii postdecembristi. In aceste conditii nu toti posesorii de diplome universitare solicita includerea acestei perioade in stagiul de cotizare. Incluzand gratis perioadele de studii ii obligi pe ceilalti contribuenti sa plateasca in locul celor care solicita aceasta favoare. Includerea perioadei de studii in stagiul de cotizare fara plata este un furt, unul din multele dealtfel, din buzunarele cetateanului roman onest, platitor de taxe.

Modifică Setările