Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiect: Suma acordată magistraţilor să-şi plătească chiria ar putea fi folosită de către aceştia pentru achitarea unei rate la o locuinţă cumpărată

9
26 Apr 2022 12:00:08
Autor: Radu Eremia
Magistraţilor le-ar putea fi decontată rata pentru achiziţionarea unui apartament sau unei case. FOTO Shutterstock
Magistraţilor le-ar putea fi decontată rata pentru achiziţionarea unui apartament sau unei case. FOTO Shutterstock

Mai mulţi parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede ca suma acordată magistraţilor pentru a-şi plăti chiria, potrivit legii în vigoare, să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe. Iniţiatorii spun că o astfel de facilitate „ar constitui un ajutor extrem de util magistraţilor”.

Iniţiatorii proiectului propun ca suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe, potrivit News.ro. „Având în vedere că deja magistraţii au asigurat beneficiul chiriei, faptul că în locul compensaţiei lunare pentru chirie se poate opta pentru plata ratei bancare sau a unei părţi din aceasta, nu implică un efort bugetar suplimentar pentru instituţiile angajatoare”, mai spun parlamentarii PNL. 

Liberalii mai spun că această facilitate ar constitui un ajutor extrem de util magistraţilor şi o măsură importantă în vederea loializării acestora faţă de instanţele/parchetele unde îşi desfăşoară activitatea, crescând stabilitatea în exercitarea funcţiei în localitatea unde vor dobândi locuinţa. Prin această măsura, care nu presupune fonduri bugetare suplimentare, statul vine în sprijinul magistraţilor pentru ca aceştia să dobândească o locuinţă proprie, spre deosebire de situaţia actuală, în care fondurile folosite pentru plata chiriilor ajung în contul unor persoane din afara sistemului. De asemenea, faţă de situaţia actuală, în care decontarea chiriilor şi asigurarea locuinţei de serviciu nu este limitată în timp, magistratul şi familia sa beneficiind de aceasta şi după ieşirea la pensie, plata ratelor aferente unui contract de credit pentru achiziţionarea locuinţei este limitată doar la durata creditului, rezultând astfel şi o economie bugetară. 

Proiectul de lege prevede că judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, potrivit alin.(l) şi (2), care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin.(2), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.

Compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin.(l) şi pentru situaţia prevăzută la alin.(l'), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţiiasistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

john pope
26.04.2022, 12:13:53

Tot săracii magistrați o duc rău cu casele...

+5 (5 voturi)
Valentin-Ionut Constantinescu
26.04.2022, 12:44:54

@john pope Stai asa ca nu stii stii nimic despre acesti viermi Intamplator,de fapt nu,CUNOSC si acest subiect aceasta mizerie....a fost initiata in 2006-2009 de catre.Surprize..Surprize..predoiu...ghica...stanciu si kovesi va voi posta si sursa dar nu asta e cel mai interesant... aceste gunoaie de magistrati....aproximativ 7.000 numarati au salarii ce pleaca de la 14.000 lei adica 3,000 EURO.... poate nu stiti cat isi pot deconta si aici e mancatoria din sistem...daca militaurizatii din sna pot deconta sume de ordinul 500-1.000 lei...."magistratii" pot deconta 2.500 lei adica 500 EURO... si ce s-au gandit ei...sa o puna de o rata la o casa ca tot mai au cate 2-3 fiecare... sursa. https://www.blogulspecialistului.ro/a/atentie/resurse-juridice/4557/plafonul-maxim-in-limita-caruia-se-poate-deconta-chiria-pentru-magistrati.html

0 (2 voturi)
Corina Stefan
26.04.2022, 12:33:59

De ce toate beneficiile posibile merg catre magistrati: salarii imense, pensii speciale platite din banii contribuabililor si care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii, bani acordati pentru plata chiriilor, decontarea medicamentelor pentru acestia si famiiile lor etc.?

+5 (5 voturi)
dumitru bogdan
26.04.2022, 13:01:13

De ce le mai dați mai, salariu? Medicamente gratis, chiria plătită, servicii stomatologice plătite. Vouchere pentru concediu plătite de stat. Haine și mancare mai trebuie sa le cumpărați. Frumos. Ăștia erau prioritatea.

+5 (5 voturi)
corect roman
26.04.2022, 13:25:58

Cine poate sa plece din aceasta colonie.Repede,repede,repede.....Sa ramana singuri.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările