Proiect UDMR de modificare a Codului de Procedură Penală: procurorii şi judecătorii vor putea fi acuzaţi de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO  inquam Photos / Sandor Manases

Parlamentarii UDMR au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de Procedura Penală care prevede, printre altele, ca infracţiunea de abuz în serviciu să se aplice magistratilor care „cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a comis una din acţiunile care au condus la situaţia generatoare de daune“.

Proiectul, semnat doar de parlamentarii UDMR, prevede modificarea articolului 542 din Codul de Procedură Penala precum şi adăugarea unui nou alineat, care prevede: „Fapta persoanei care cu rea-credinta sau gravă neglijenţă a comis una din acţiunile care au condus la siţuatia generatoare de daune constituie abuz în serviciu şi se pedepseşte conform art. 297 alin. (1)“, potrivit HotNews.ro

În acel articol e precizat faptul că pedeapsa încălcarea noului articol ar fi închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. 

Practic, cei din UDMR vor tragerea la răspundere a magistraţilor în cazul în care o persoană acuzată sau condamnată câştigă procesul împotriva statului. 

„Pentru toţi cetăţenii români, indiferent de locul în care lucrează, există răspunderi disciplinare, administrative, civile, respectiv penale. Conform Statutului magistraţilor, este aceeaşi înşiruire şi pentru magistraţi. Aşa este prevăzut în legislaţia actuală. Numai că, deşi capitolul respectiv are acest titlu, de a avea o răspundere din cele patru categorii, când citiţi articolele separat-pentru ce acţiune cum plăteşte, cel penal lipseşte. Există posibilitatea teoretică de răspundere penală, numai că, textual, această răspundere penală nu se mai regăseşte. Normal este, conform articolului actual din Codul Penal pentru abuzul în serviciu, că acest articol să se refere inclusiv la magistraţi, dar, în cel mai rău caz, persoană este îndepărtată din magistratură. Nu răspunde penal“, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad pentru PressOne.  

Parlamentarii UDMR au cerut ca proiectul să fie dezbatut în procedură de urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite