Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiect USR-PLUS: Funcţionarii publici declaraţi incompatibili de ANI nu mai pot ocupa poziţii de conducere sau de control la stat vreme de trei ani

1
16 May 2021 12:06:04
Autor: Radu Eremia
Preşedinta Senatului, Anca Dragu, alături de iniţiatorul proiectului de lege, Cosmin Poteraşu. FOTO Arhivă personală / Cosmin Poteraş
Preşedinta Senatului, Anca Dragu, alături de iniţiatorul proiectului de lege, Cosmin Poteraşu. FOTO Arhivă personală / Cosmin Poteraş

Senatorul USR PLUS Cosmin Poteraş a depus zilele trecute o iniţiativă legislativă care împiedică accesul funcţionarilor publici declaraţi incompatibili de ANI la poziţii de conducere şi control la stat pentru o perioadă de trei ani.

Modificările propuse de senator şi susţinute de alţi 58 de parlamentari ai alianţei extind interdicţia de trei ani de ocupare a unor funcţii sau demnităţi publice şi la categoria funcţionarilor cu atribuţii de conducere şi control, precum şi la categoriile de funcţionari contractuali care exercită atribuţii de conducere şi control. Totodată, elimină sintagmele similare: funcţie electorală, funcţie eligibilă şi introduc „premisa imposibilităţii delegării unor atribuţii de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management şi care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate”. Modificările propuse abrogă alin. 5 al articolului 25 din lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele şi condiţiile prescripţiei, prevăzute în dreptul comun, menţionează USR PLUS.
 
„Legea ANI are lacune. În prezent, aleşii declaraţi incompatibili au interdicţie pentru 3 ani de a exercita funcţii publice elective, aşa că au descoperit această portiţă: nu mai pot ocupa funcţii alese, dar pot fi numiţi şi există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituţii şamd. Iniţiativa mea îşi propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici. Iniţiativa nu se referă la orice funcţie publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat. Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze”, a precizat Cosmin Poteraş.
 
Senatorul atrage atenţia că interdicţia este una temporară şi respectă termenul de trei ani prevăzut în legea actuală, dar extinde categoria funcţiilor publice la care se aplică.
 
„Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituţia îţi garantează dreptul să munceşti, nu să fii şef la stat pe viaţă”, a precizat senatorul de Dolj.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Gib
16.05.2021, 14:17:19

Cu tot regretul fata de faptul ca in Romania tot mai putin specialisti cu ani de experienta mai ajung sa le fie recunoscute calitatile in contrast cu ocuparea de locuri banoase prin concursuri de fatada trebuie sa atrag atentia ca probabil ca aceste amendamente la lege nu vor trece de CCR. Cineva gasit incompatibil pe o functie primeste pedeapsa legiferata deja. Cum se justifica faptul ca o prevedere suplimentara interzice cuiva sa ocupe o functie cu care nu este incompatibil? Si asta deoarece a foat candva in stare de incompatibilitete. Pare o forma de pedepsire care nu cred ca are suport constitutional, Poate gresesc eu, ramane sa vedem.

Modifică Setările