Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiect de ţară în curs de lichidare

64
6 Jul 2020 07:30:19
Traian Ungureanu
Klaus Iohannis ţi Ludovic Orban, la lansarea Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică FOTO: Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis ţi Ludovic Orban, la lansarea Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică FOTO: Inquam Photos / George Călin

Noua şcoală de medicină politică românească nu mai poate fi depăşită. Secretul ei biruitor leagă medicul şi pacientul într-un pact indestructibil: resemnarea activă.  Mai întîi, medicul enumeră doct bolile pacientului, dovedind că le cunoaşte în amănunt.

Apoi, acelaşi medic se angajează să evite orice intervenţie, dar numai pe baza unui nou tratatment. Pacientul constată că medicul contează pe bolile lui şi se retrage acasă, încredinţat că medicina e o formă a sorţii.

Prima certitudine a Programului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prezentat de L. Orban în prezenţa sanctificatoare a lui K. Iohannis e existenţa scriptică şi inexistenţa practică. Altfel spus, caracterul fictiv. Programul a fost scris, a fost prezentat şi nu va fi aplicat. De unde atîta siguranţă? Din experienţă. Mai mult: din fatalism informat. Nici un guvern nu vine la putere, în România, pentru a schimba cursul, ci doar pentru a verifica bunul mers al declinului. Altfel, am fi notat, săptămîna trecută, că  Orban şi Iohannis sînt animaţi şi îngrijoraţi. Ce am văzut au fost două siluete ridicînd pancarte cu cifre în faţa avalanşei.

Detaliile programului pot fi comentate pînă la leşin. Teoreticienii nu au întîrziat să îi dezbată alocările, sursele de finanţare şi ţevăria legislativă. Însă plonjonul scolastic trece pe lîngă adevăr. Menirea programului Orban-Iohannis nu trebuia să fie construcţia piramidelor, ci respiraţia gură la gură.

În desăvîrşita lui ignoranţă economică şi financiară, autorul acestor rînduri nu crede că programul va salva măcar una din două prăvălii prinse de faliment în intersecţia Turda cu Averescu. Dimpotrivă, dacă e preocupat de ceva anume, programul e cu ochii pe frizura echipei ce a executat o nouă serie de fotografii aeriene ale ţării. De sus, totul se vede clar, mai puţin ghişeul de la care poţi lua banii ce-ţi ţin prăvălia în viaţă.

100 de miliarde sînt mult. Atît de mult încît numărul nu măsoară ceva precis, ci susţine o proiecţie. O! cîte am drege, dacă, într-adevăr, am avea banii ăştia pe masă şi dacă am şti ce să facem cu ei!

Astfel formulată critica Programului Orban-Iohannis riscă să încurajeze o concluzie nedreaptă: incompetenţa. Nu. Guvernul Orban e doar neales, nu şi incompetent.

Guvernul a făcut faţă bine epidemiei. Adică, a împiedicat transformarea unui pericol într-o catastrofă. Asta, în timp ce PSD şi filiala lui din CCR au folosit epidemia pentru a garanta fiecărui cetăţean libertatea de a vota PSD numai după deliberări prelungite la Terapie Intensivă.

Cu idioţii de detaliu, dar fără erori fundamentale, guvernul a lucrat bine împotriva epidemiei. Aici, e o anume competenţă. Nu administrativă, ci instinctivă. Ca întotdeauna, românii aşezaţi în dispozitiv de luptă au arătat că stăpînesc deplin arta retragerii în munţi. Ştim doar să ne evităm dispariţia. De la această frăţie cu eschiva, temporizarea şi blocajul porneşte tot: şi nemişcarea eternă a metroului din Drumul Taberei şi arta programelor care anunţă decolarea, în plină înmormîntare de piloţi.

O abordare realistă ar fi însemnat ajutorul direct şi imediat. Bani cu destinaţie. Pentru prima oară, o destinaţie onorabilă: guvernanţii. Cu numele lor real: dispreţuiţii, în forme şi forumule diferite, de la un Guvern la altul. Calea de urmat era, aşa cum s-a întîmplat şi nu s-a relatat, metoda blestematului de Trump: napalm pentru birocraţie şi oxigen pentru producţie (încă 4,8 milioande de locuri de muncă, în iunie).

Dar România e învăluită de un pesimism profund şi, pînă la un punct, are tot dreptul să fie captivă acestei bucle depresive. De unde poftă şi încredere într-o viaţă egală cu suma cedărilor de fiecare zi? Economic, politic şi financiar, am pierdut aproape tot. Milioane de oameni de vîrstă productivă, industrii, agricultură, profesii, educaţie s-au stins sau au migrat fără întoarcere.   

Ca toate proiectele secretate în România ultimilor 30 de ani, programul Orban-Iohannis perfecţionează orbirea în faţa degenerării naţionale. Criza economică în care ne înecăm acum a fost amplificată monstruos de epidemie. Dar neputinţa, basmele compensatorii şi lipsa de mijloace pe care le repetăm, cu fiecare guvernare, au urcat de altundeva: dintr-o criză culturală neîntreruptă şi devastatoare.

Nu atît cultura în sensul ei artistic şi literar, cît buna aşezare a existenţei - siguranţa celui ce ştie că are de lăsat ceva imaterial şi esenţial celor ce vin după el. Altfel spus: viitorul care ia cu el experienţa celor ce trăiesc prezentul şi devine prezentul celor ce vor trăi după noi. I s-a spus: infrastructură morală. Această legătură care uneşte timpul şi împiedică deriva societăţilor e sensul ultim al culturii. Şi, tocmai în acest punct, cultura noastră se stinge, pe măsură ce lucrurile ce i-au luat locul se aud tot mai tare.  

În toată această deplasare spre viaţa fără de cultură, o iluzie: noi, românii, sîntem feriţi şi diferiţi! Mineriada marxist-rasistă anti-rasistă care înghite mintea şi libertatea Occidentului n-a ajuns la noi, iar asta arată ce vîna avem. Perfect inutil. Fanatismul stîngist poate fi injectat de deasupra şi de asta se ocupă, cu o laşitate maşinală, preşedintele Iohannis. Sub protecţie prezidenţială, asaltul asupra familiei a pornit bine înarmat juridic. La fel, reeducarea sexuală şi implantarea teoriei de gen în şcoli, plus infiltrarea delictului de ură în legislaţie - unde ura va fi definită după nevoile cenzurii.

La umbra supoziţiei convenabile despre rezistenţa naturală la îndoctrinare, soarta culturii noastre nu e diferită de cazul occidental. Sîntem reversul unei medalii cu ambele feţe şterse. Educaţia românească s-a risipit.

La primul test major, între 40 şi 50% din candidaţi nu trec de Bacalaureat. Cititul s-a redus la un serviciu de recunoaştere parţială a semnelor. Pentru prima oară în istorie, necesitatea culturii nu mai e evidentă, iar dispariţia ei e plauzibilă. Pe locul ei, stau, deja, fără jenă, fluxuri neîntrerupte de ştiri despre ştiri despre nimic.

Noul material de construcţie al gîndirii fără cultură e pulberea de expertiză:  clişeul, cifrele statistice, devizele şi alte fixaţii de unică folosinţă permanentă. Toate zidesc identic şi au la bază seducţia care vine din format. E vorba de acel standard care face din orice, de la teorii politice la buletinul meteo, istorie şi economie, ceva disponibil, comod sau - cu un cuvînt, astăzi, fundamental - friendly. Cîrja care călăuzeşte şi calculează traiectorii, după ce a suprimat bunul simţ. Problema apare din momentul în care această încărcătură vidă se crede şi se proclamă viziune. Rolul culturii dispare.

După 30 de ani, aceast gol a dezvoltat o producţie vastă de alibiuri oficiale şi fantasme birocratice: programul Orban-Iohannis e cel mai recent exponat. Imaginea  pescarului care promite capturi record cu undiţe moderne, la marginea lacului secat, nu mai e o caricatură. E noua noastră industrie grea.  

Chiar termenul „schimbare“ e suspect. Schimbarea invocată fără încetare, în atîtea programe şi platforme, e, pur şi simplu, o insultă optimistă. Seriozitatea e exclusă, în afara situaţiei în care acceptăm promisiunea cuiva care susţine că poate călători cu liftul, de la Tîrgu-Mureş la Iaşi.

Singura consecinţă a acestor elanuri fără adresă e viteza de afişare sporită a numelor, modelor, modelelor şi etichetelor. De aici, rulajul neîncetat de Programe, Pacte, Alianţe, Contracte, Pariuri, Platforme, Lansări, Re-lansări, Deal-uri şi Proiecte. Cu: naţiunea, poporul, noile generaţii, Europa, viitorul, tineretul, societatea, mediul şi planeta. Bîlbîiala s-a oficializat şi a desăvărşit abilitatea de a evita orice destinaţie. Sistemul, Guvernul, Prim Miniştrii, Preşedinţii şi Miniştrii, Opoziţia şi militanţii ei se exprimă tot timpul, fără să exprime pe cineva. Toată lumea vorbeşte şi scrie, critică şi interpelează, nu pentru că ştie sau pentru că a aflat ceva ci pentru că trebuie să susţină ceva.

Coloanele de cifre, sloganurile-lanţ şi lăbărţata mistică europeană plutesc pe deasupra societăţii, fără să aterizeze într-un loc anume. Cei ce scriu, vorbesc şi au păreri ştiu puţin sau nimic despre realitatea naţională pe care o reduc, dealtfel, la cercul imediat de aliaţi şi prieteni. În schimb, aceiaşi oameni sînt o mitralieră enciclopedică de scandaluri, insinuări, intrigi şi manevre.

Prin şi după programul Orban-Iohannis, procesul continuă şi va continua. Drama se întregeşte. România pierde pilonii de susţinere internă şi cîştigă iluzia verbală a modernizării. Bilanţul real spune ceva coerent doar la capitolul auto-mutilare. Comuniştii au distrus ţărănimea. Reformiştii post-comunişti au distrus proletariatul şi cultura.

Rămînem în seama mînuitorilor de cifre, imagini şi cuvinte. Meschina Comedie se apropie de sfîrşit. Mai sînt cîteva rînduri de scris şi cîteva guverne de votat. Curînd, vom fructifica primul nostru proiect naţional serios: o ţară în curs de lichidare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

Vatasel
6.07.2020, 07:57:18

Traian Ungureanu "Curînd, vom fructifica primul nostru proiect naţional serios: o ţară în curs de lichidare." E o Anexa, da asta nu de ieri de azi .

-6 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.07.2020, 08:00:06

Pe 19 iunie au avut loc (videoconferintă) lucrarile Consiliului European, organismul european ”suprem”, unde , practic, se hotaraste tot ce se intampla in UE, si unde, inca din primul ei an de mandat prezidential (2015) marioneta Iohannis nu se trezeste din adormire decat pentru a pocni din calcaie si pentru a spune doar ”Jawhol..!” (un fel de ”am inteles, sa trăiti..!” ). Tema: redresarea economica a statelor membre UE. Ei bine, romanii adevarati, romanii inteligenti si interesati de viitorul tarii lor si a copiilor lor (deci nu papagalizatii propagandei pesediste si nici babuinizatii propagandei limberal-iohannist-neosecuristice) stiu cum merg treburile in Consiliul European si apoi in Comisii, si mai stiu cu certitudine ca daca nu ai un program (plan, proiect) ”beton” si suficienta vigoare si fermitate pentru a ”te bate pentru el” pâna ”te faci inteles”, ramai dupa lucrărlile Consiliului European doar cu papagalismele declaratiilor de intentii si cu bleablaismele comunicatului comun oficial dat publicitatiii la inchiderea lucrărilor , adica ramai cu ”cu sacosa goala”. Iohannis nu a avut pe 19 iunie niciun plan de redresare post-pandemie a economiei romanesti..! Nimic calculat, nimic programat, nimic etapizat, nimic fezabil, sustenabil si..real existent macar in faza de ..proiect. Abia pe 2 iulie a venit cu o ..gargara electorala care ar fi trebuit sa fie un ”plan economic”, dar care nu-i altceva decat niste insailări fanteziste si fanfaronarde lipsite de de oricce fărâma de sustenabilitate logistica si financiara..! Asa ca, sa nu mire pe nimeni daca cele 33 de miliarde de euro care au fost destinate de catre UE redresarii economiei romanesti, bani aflati deocamdata doar ”pe hartie”, vor ramane in cea mai mare parte a lor tot pe..aceeasi hartie, si asta pentru ca România, mai precis cocalariii si mafiotii care-si spun ”liberali”, n-au fost in stare pe 19 iunie, nu sunt in stare nici acum, si nu vor fi in stare nici la urmatorul summit al CE dedicat relansarii economice in tarile UE sa prezinte un plan de redresare bine structurat care sa fie cu vigoare argumentat si sustinut in fata membrilor Consiliul European...! Iar cu cel prezentat abia pe 2 iulie de Iohannis si restul cocalarimii habarniste si fanfaroane care-si spune ”PNL” vor obtine la urmatorul Consiliu European cel mult niste ..zambete..! Si asta pentru ca din nefericire pentru Romania si romani, nulitatea politica Iohannis, cel mai nevolnic si mai daunator presedinte avut vrodata de un stat european, se duce la lucrarile Consiliului Europena destinate redresarii economice in UE, doar cu gargara electorala, dar gata insa sa pocneasca din nou din calcaie si sa spuna ”Jawhol..!”, indiferent cat de paguboase vor fi pentru Romania si romani deciziile care se vor lua acolo..! Iohanis si cocalarii liberali aflati la guvernare nu au nici cea mai mica, mai prapadita, mai ”jeg” , mai cum..vreti voi sa-i spuneti unei fituici care sa aduca cat de cat cu un plan de redresare economica a tarii, nici macar o ..schita scrisa pe genunchii lui Raluca Turcan la băuta din biroul lui Orban, surprinsa in poza (declaratiile de intentii pe urmatoarele 10 ani nu pot fi considerate ”plan de redresare”) Si stiti de ce nu au..? Pentru ca, parafrazand un mare jurnalist roman, peste tot in lume se discutau si se facea planuri pentru relansarea Economiei, numai in Romania guvernata de Iohannis si cocalarii lui liberali se discuta si se faceau planuri pentru relansarea..Pandemiei..! Si asta pentru ca inca din prima zi de cat au ajuns la guvernare, au avut doar doua deziderate: a) plantarea neamurilor, prietenilor, amantelor, etc, in posturi cu sinecuri babane. b)sifoanarea banului public catre firmele de familie si catre clientela lor politica..! Astia vi-s ”liberalii” lui Peste cu cap de neamț, astia vi-s escrocii si mafiotii care, incepând cu prima zi cand au ajuns ILEGITIM la guvernare, va mint, va tin in arest la domiciliu, va ameninta cu amenzi uriase si dosare penale, va panicheaza cu cifre masluite cum vor ei pentru a va putea ostraciza si jacmani mai usor, va jefuiesc, va ruineaza, va vand si pe voi si tara, si isi mai si zic ”salvatorii natiei”..!

-3 (25 voturi)
Mesterul Ardelean
6.07.2020, 08:01:40

Buna dimineata, Vanatorule! Cum se face ca ai iesit atat de vreme la facut galagie si gargara?

+2 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.07.2020, 08:04:42

Dupa aproape 6 ani de regim tradator de neam si tara Iohannis-Noua Securitate cele mai importante deziderate nationale sunt din ce in ce mai ..indepărtate. Iohannis si cei care l-au plantat la Cotroceni cu ajutorul Noii Securitati au facut tot ce-au putut impotriva Reintregirii Neamului (unirea cu Basarabia), impotriva intrarii in spatiul Schengen, impotriva intrarii in zona euro, impotriva suveranitatii si unitatii teritoriale, impotriva solidaritatii si cocordiei nationale, impotriva pastrarii si consolidarii demnitati, credibilitatii si respectabilitatii statului roman, impotriva pastrarii resurselor naturale si umane in tara, impotriva integrarii europene, impotriva prosperitatii si emanciparii populatiei..! Transformarea Romaniei in ”ultima gaina” UE, saracirea, invrajbirea si babuinizarea populatiei , precum si ”colonizarea” resurselor naturale, agriculturii, industriei si in general a intregii economii romanesti au fost dezideratele de căpătâi ale lui Iohannis si ale celor l-au plantat in fruntea mafiei liberal-neosecuristice, iar mai apoi la Cotroceni. Si sigur ca da, oricât de gunoaie ar fi lichelele tradatoare din politica, se vor gasi intotdeauna niste gunoaie si lichele mai mici, care sa incerce sa distraga atentia de la tradarile, incompetenta tampa si escrocheriile politicienilor respectivi, sa le bagatelizeze nemernicia si samavolniciile, sa le sara in aparare si sa le ”repereze onoarea”.

-3 (25 voturi)
Mesterul Ardelean
6.07.2020, 08:00:52

Tovarase Ungureanu, noua scoala de psihologie romaneasca stie foarte bine ca sunteti un caz irecuperabil.

+3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (64)

Modifică Setările