Proiectul de lege privind lobby-ul, depus la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea legislativă de reglementare a activităţilor de lobby a fost elaborată de deputaţii Carmen Moldovan (PSD), Adriana Săftoiu (PNL) şi Sever Voinescu (PDL) va intra în perioada următoarea în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată. Votul decisiv va aparţine Camerei Deputaţilor.

Proiectul defineşte activitatea şi contractul de lobby şi prevede înfiinţarea Registrului de Lobby pe lângă Registrul Comerţului. Orice persoană juridică în al cărei obiect de activitate fugurează lobby-ul va fi inclusă automat în Lista societăţilor de lobby. Aceste societăţi se vor înscrie în Registrul de Lobby şi vor primi un certificat de înregistrare.

Orice societate de lobby are obligaţia ca, în termen de maximukm cinci zile lucrătoare de la încheierea  unui contract de lobby să înregistreze acest act la Registrul de Lobby.

Proiectul mai stabileşte că parlamentarii, membrii Guvernului, aleşii locali trebuie să publice lunar pe site-ul instituţiei din care fac parte agenda de întâlnirio cu reprezentanţii societăţilor de lobby. Şeful statului, membrii Executivului, parlamentarii şi aleşii locali nu pot deţine calitatea de acţionar /asociat, administrator sau angajat al unei societăţi de lobby.

Propunerea legislativă aduce şi mai multe sancţiuni în materie, cum ar fi, de exemplu, amenda de la 5.000 de RON la 20.000 de RON pentru desfăşurarea activităţii de lobby în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

 În cazul constatării unei stări de incompatibilitate pentru demnitari, aceştia vor fi sancţionaţi cu amendă de 500 de RON pe zi până la rezolvarea situaţiei, după ce a expirat termenul de 35 de zile avut la dispoziţiei în acest scop.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite