Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiectul PNL prin care condamnaţilor definitiv le este interzis să candideze la Parlament, respins de plenul Senatului

4
13 Nov 2017 17:29:52
Autor: News.ro
Alina Gorghiu, iniţiator al proiectului legislativ. FOTO Inquam Photos
Alina Gorghiu, iniţiator al proiectului legislativ. FOTO Inquam Photos

Plenul Senatului a respins luni cu majoritate de voturi iniţiativa legislativă depusă în luna mai de senatoarea PNL Alina Gorghiu care prevede interdicţia de a candida pentru Camera Deputaţilor sau Senat a persoanelor care au suferit condamnări penale definitive.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute de art. 37 din Constituţia României, republicată, pentru a fi ales şi persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive”, se arată în iniţiativa legislativă depusă de către Alina Gorghiu şi semnată de mai mulţi senatori şi deputaţi PNL.
 
Respingerea iniţiativei vine la scurt timp după ce comisia juridică a Senatului a respins un proiect similar, depus tot de fosta şefă a liberalilor, şi care prevede că persoanele condamnate definitiv să nu poată candida la funcţia de preşedinte al României.
 
Expunerea de motive a celor două iniţiative este identică. Un prim argument al senatoarei PNL în favoarea demersului legislativ este decizia Curţii Constituţionale care interzice persoanelor condamnate penal să deţină calitatea de membri ai Guvernului.
 
„Ţara noastră este unul din puţinele state din Europa în care legislaţia nu cuprinde o restricţie clară în acest sens. De altfel, nu numai ţări de pe continentul european au restricţii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de funcţie publică în urma unei condamnări definitive, ci şi state precum Canada, Israel, Australia etc. Lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale este evidentă, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor în stat“, mai arată Gorghiu în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
 
În ambele cazuri, Senatul este primă cameră sesizată, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tomescu Tom
13.11.2017, 18:24:50

Punem pariu ca daca ar fi fost vorba de o propunere legislativa care ar fi inlesnit accesul in Parlament si in toate in toate institutiile statului ...a condamnatilor , infractorilor dovediti ...votul ar fi fost unanim PENTRU ?

Banan Crudu
13.11.2017, 19:07:31

Câtă vreme aşa zisa comisie juridică are în fruntea ei un specimen pe nume Nicolae Serban, rezultatul nici nu putea fi altul.

gyll
13.11.2017, 19:25:38

Sunteți dilii?Pai daca ar trece cum am mai avea un parlament al rușinii plin de pușcăriași și viitori pușcăriași,vezi pușcăriașul Dragnea.

eu doar constat
14.11.2017, 13:16:02

PNL-ul da dovada de minte scurta. A uitat-o PNL-ul pe mama lustratiei, Mona Musca, care, tot asa, a initiat legea lustratiei, adoptata de camerele Parlamentului si respinsa din motive de neconstitutionalitate? Nu-l poti lipsi un om de drepturile sale constitutionale fara o decizie a justitiei si aceasta numai pe perioada stabilita de justitie. Putini parlamentari stiu asta, chiar daca au studii juridice, dar din pacate niciunul nu face parte din staff-ul PNL si mai ales USR. De aia vom mai fi martori ai unor noi incercari, la fel de neprofesionale si populiste.

Modifică Setările