Proiectul PNL privind alegerea primarilor în două tururi, adoptat tacit de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectyl de lege al liberalilor a fost adoptat tacit de Senat. FOTO Mediafax
Proiectyl de lege al liberalilor a fost adoptat tacit de Senat. FOTO Mediafax

Proiectul de lege al PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost adoptat tacit de Senat, termenul pentru adoptare fiind depăşit pe 15 iunie. Este al doilea proiect care vizează acest mod de alegere a primarilor care trece fără a fi dezbătut în Senat, după cel al lui Eugen Tomac.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost semnată de toţi parlamentarii PNL. 

Proiectul prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin. 

Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar. 

La al doilea tur de scrutin, participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj. 

Al doilea tur de scrutin are loc în două săptămâni de la primul tur de scrutin. În al doilea tur, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. 

În urmă cu o săptămână, plenul Senatului a constatat adoptarea tacită a proiectului de lege iniţiat de către deputatul Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac, care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ca şi cazul proiectului deputatului PMP Eugen Tomac, şi proiectul PNL va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite