Vot final: Unii condamnaţi penal pot să execute pedeapsa în sufragerie. PNL atacă legea la CCR: „Transformaţi România într-un paradis penal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lniţiativa legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor a fost adoptat de Parlament,cu 170 de voturi „pentru“. Potrivit proiectului, prin decizia judecătorului, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

UPDATE Dan Barna, lider USR: Este un nou pas mai departe spre ceea ce am declarat că România devine uşor-uşor un rai al infractorilor. Actuala majoritate prioritizează major infractorii, condamnaţii, persoanele aflate în detenţie, în defavoarea politicilor publice, sociale sau de infrastructură, care ne lipsesc cu desăvârşire. Atacul PSD la destructurarea statului a devenit unul efectiv şi asumat”. 

UPDATE Proiectul de lege a trecut şi de Camera Deputaţilor, acest for fiind decizional.  „Transformaţi România într-un paradis penal“ le-a spus deputatul USR, Stelian Ion, celor din coaliţia aflată la putere. PNL a anunţat că va ataca proiectul la CCR.  


Luni, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil proiecului, cu 13 voturi „pentru”, nouă voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Principalele prevederi din proiectul susţinut de PSD, ALDE şi UDMR:

„Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:

a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate

b) măsura de executare fracţionata a pedepsei privative de libertate: în timpul săptămanii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar;

c) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent“, se arată în proiectul de lege. 

De asemenea, „judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie“. Totodată, măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinutilor care au săvârşit abateri disciplinare. 

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate :

a) pentru săvârşirea de către condamnat a unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, 

b) pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare sau pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare,

c) persoanelor aflate în stare de recidivă.

Totodată, „măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către MAI cu sau fără brăţară electronică“. 

Măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar.

Măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite