Promisiunile gogonate ale candidaţilor la primărie: tunel pe sub Dunăre, metrou în Ardeal, stadioane, aeroporturi, case gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de Vali Ivan
Imagine de Vali Ivan

Candidaţii care se visează primari le promit marea cu sarea alegătorilor. Unele proiecte sunt greu de realizat din cauza lipsei banilor, altele doar amuzante sau pur şi simplu aberante, fie că vorbim de oraşe reşedinţă de judeţ, fie de comune.

Mulţi dintre românii care candidează pentru funcţia de primar îşi construiesc întreaga campanie electorală pe adevărate baloane de săpun. Ei promit, cu generozitate, autostrăzi, stadioane, tuneluri complicate, elicoptere şi case cadou, fără să poată explica de unde vor face rost de bani. „Adevărul“ vă prezintă o listă a propunerilor fanteziste destinate alegătorilor din toată ţara.

ALBA. Promisiunile fanteziste ale unui candidat independent la Primăria Alba Iulia

Mircea Trifu, candidant independent la Primăria Alba Iulia şi proprietar al unei agenţii imobiliare, susţine, printre altele, că, dacă va fi ales primar, va aplica metoda „Bonnie Tyler“ pentru a face rost de bani. „Adică n-o mai chemăm de 20 de ori să cânte o ora în Piaţa Cetăţii şi realizăm o platformă industrială“, afirmă candidatul independent. Celebra cântăreaţă a susţinut un concert în iunie 2014 la Alba Iulia, administraţia locală plătind câteva zeci de mii de euro pentru prestaţia vedetei pop.

ARGEŞ. Candidatul PAM la Primăria Piteşti promite că le va cumpăra piteştenilor brandul FC Argeş. Numele echipei este exploatat şi de alţi candidaţi

Mircea Andrei, candidatul Partidului pentru Argeş şi Muscel (PAM) la Primăria Piteşti, promite piteştenilor că, dacă va câştiga alegerile, va aduce înapoi brandul fostei echipe FC Argeş, ajuns la un finanţator privat. „Brandul FC Argeş trebuie cumpărat de către primărie. Municipalitatea a vândut echipa şi are obligaţia să îl cumpere. Aşa ar fi recomandabil şi bine! Dacă actualul Consiliu Local nu va cumpăra brandul FC Argeş, o vom face noi, cei de la PAM, după ce vom câştiga alegerile locale“, a a declarat Mircea Andrei. Brandul FC Argeş este exploatat în campania electorală şi de candidatul Partidului Mişcarea Populară la Primăria Piteşti. Cătălin Bulf promite şi el reînfiinţarea echipei de fotbal FC Argeş.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Ce le promit candidaţii alegătorilor: de la pârtii de schi, la parcări mecanizate „smart”

Şi în această campanie electorală, candidaţii la Primăria Bistriţa încearcă să-şi uimească electoratul cu proiecte care mai de care mai grandomane. Primarul în funcţie vrea o pârtie de schi, un aquapark, sanie de vară la doi paşi de Bistriţa. În schimb, liberalul Stelian Dolha schimb merge pe parcări mecanizate „smart”. Dacă majoritatea candidaţilor care aspiră la fotoliul de primar al Bistriţei se rezumă la promisiuni abstracte, de genul: vrem să vă oferim o viaţă mai bună sau vrem creştere economică, alţii vin cu promisiuni concrete. Acestea nu sunt întotdeauna realizabile, mai ales că vorbim despre un oraş mic.

BOTOŞANI. Cum a promis un candidat de etnie romă, ce trăieşte în ghetourile Botoşaniului, că va scăpa oraşul de sărăcie. Sloganul său este „Un om negru pentru o viaţă roz“

Florin Zbierea (foto în stânga), zis „Carai“, este un candidat de etnie romă la Primăria Municipiului Botoşani. Şi nu doar declarativ, chiar este înscris oficial în cursa electorală. Carai este de departe cel mai pitoresc candidat. Nu are maşină, vilă şi nici foarte multe clase. Carai străbate oraşul pe jos, trăieşte într-o cameră cu întreaga familie, într-un cartier de blocuri sociale, numite ”ghetouri” pentru starea în care se află dar şi pentru mizeria din zonă. Totodată Carai spune că are 9 clase absolvite, dar acte doar pentru 8 clase. Nimic din toate acestea însă nu-l opresc pe Carai să-şi facă campanie electorală, să împartă afişe, să lipească afişe şi să promită. 

image

BRĂILA. Idei trăznite ale candidaţilor brăileni: amendarea cu 5.000 lei a celor ce hrănesc maidanezii şi tăierea tuturor plopilor din oraş pentru că fac puf

Cea mai viu disputată propunere de până acum este cea a candidatului ALDE, Dan Păun. Acesta a venit cu ideea de a aplica o amendă uriaşă, de 5.000 de lei, celor care hrănesc câinii maidanezi pe domeniul public. Astfel, consideră Păun, s-ar rezolva cauza problemei şi nu doar efectul, ca până acum, fiindcă odată rămaşi fără hrană, câinii vor dispărea din Brăila în mod natural. Un alt candidat care a lansat o propunere viu disputată în Brăila este Marian Dragomir, de la PSD. Acesta a spus că, dacă va ajunge primar, va tăia toţi plopii din oraş, deoarece aceştia fac prea mult puf primăvara, afectând persoanele alergice.

CĂLĂRAŞI. Omul care visează să scoată Olteniţa din sărăcie: „Vom construi cel mai mare parc de distracţii din sud-estul Europei“

Sub sloganul „Olteniţa, te iubesc!“, Aurel Bîra, candidatul Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), are de departe cel mai curajos program electoral din judeţul Călăraşi. Tânărul în vârstă de 44 de ani visează că poate scoate oraşul din anonimat. Bîra vrea să construiască pe malul Dunării cel mai mare parc de distracţii din sud-estul Europei.

CLUJ. Promisiunile candidaţilor la primăria Cluj-Napoca: Parndorf de România, clovni-funcţionari publici şi metrou

Emil Boc nu şi-a epuizat promisiunIle gradioase cu slabe şanse de realizare în 2012. El propune un Parndorf de România la Cluj. Candidatul Mişcării Liberale Liviu Alexa promite că va angaja clovni pe post de funcţionari public, iar independentul susţinut de PSD, Octavian Buzoianu, scoate de la naftalină ideea metroului vehiculată în 2008 de Gheorghe Funar. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a susţinut într-un interviu pentru Adevărulcă, după părerea sa, pentru a fi credibil un candidat la primărie ar trebui se abţină de a umbla la pălăria cu scamatorii, să renunţe la a propune proiecte fantasmagorice şi să reziste la tentaţia de a le spune alegătorilor ceea ce vor să audă. Adevărula analizat programele celor trei candidaţi care stau cel mai bine în sondaje: Emil Boc, care conduce detaşat, Octavian Buzoianu (candidat independent susţinut de PSD, ALDE, PNŢCD) şi Liviu Alexa (candidatul Partidului Mişcarea Liberală).

emil boc

CONSTANŢA. Promisiune de campanie: cartierul săracilor, mutat la periferia oraşului

Cartierul social Henri Coandă va fi mutat la marginea Constanţei - aceasta este promisiunea pe care o face Claudiu-Iorga Palaz, candidatul PMP la Primăria Constanţei. Construit de Radu Mazăre pentru a oferi un loc nevoiaşilor, cartierul a ajuns să adăpostească asistaţi sociali, care stau la mâna municipalităţii pentru pachetul de alimente oferit regulat. Odată cu locatarii au venit şi problemele pentru vecini. Blocurile din jur au ajuns maidanul noilor locuitori, care, în lipsa altor ocupaţii, fac ceea ce făceau şi înainte de a fi mutaţi. Rata infracţionalităţii a crescut exponenţial, oamenii din zonă spunând chiar că o rufă care cade de la balcon nu mai apucă să atingă pământul, fiind furată din zbor. Birou special de poliţie, bisericuţă şi preot al cartierului au fost înfiinţate pentru a ţine în frâu apucăturile arondaţilor de la „Coandă“. Dar efectele sunt încă foarte departe şi lente.

GALAŢI. Marile minciuni electorale din 2016 la Galaţi: 3.000 de case la 5.000 de euro bucata, aeroport, tunel pe sub Dunăre şi pensionarea cu doi ani mai devreme

Vrem, nu vrem, asistăm la Galaţi la una dintre cele mai megalomane campanii electorale din istorie, în care candidaţii oscilează între a-şi face praf adversarii (fără să promită ceva însă) şi a veni cu nişte promisiuni care l-ar face să pălească de invidie şi pe legendarul baron Munchhausen. Campionul absolut al promisiunilor electorale este Constantin Telegan (foto în dreapta, credit foto: Facebook), candidat la Primăria Galaţi din partea Alianţei Liberale. În vârstă de 52 de ani, Telegan încearcă să ameţească electoratul cu un CV bizar, din care rezultă că ar fi avocat (deşi nu figurează pe listele Baroului), că este preşedintele Tribunalului de Arbitraj Judiciar (instituţie care nu există) şi că ar fi general colonel în rezervă (deşi nu figurează în baza de date a Ministerului Apărării Naţionale), motiv pentru care se îmbracă în tot felul de uniforme bizare.

Constantin Telegan

Însă, dincolo de CV, candidatul Telegan aruncă în luptă o serie de promisiuni  uluitoare. Astfel, el promite că va construi un cartier cu 3.000 de case sociale care vor fi ridicat la preţul imbatabil de numai 5.000 de euro bucata şi vor fi date spre închiriere, pentru sume simbolice. Dar asta nu e tot, Telegan se angajează să facă un aeroport internaţional între Galaţi şi Brăila, un stadion cu 40.000 de locuri prin apropiere şi 10.000 de locuri de muncă prin construirea unei fabrici „a unui mare producător de automobile“.

Candidatul are şi soluţii de finanţare: a socotit că, dacă investeşte 4 milioane de euro în plaja publică din Galaţi, aceasta ar aduce venituri anuale de 50 de milioane de euro, adică de aproape o jumătate de milion de euro în fiecare zi a celor patru luni din an în care se poate face plajă.

MEHEDINŢI. Promisiune electorală în Mehedinţi: indemnizaţiile consilierilor locali „vor redeschide” spitalul de la Strehaia

Ce nu a reuşit niciun guvern după 1990 încoace să facă cu sistemul sanitar românesc promite că va face Marius Screciu, candidatul PSD la Primăria Drobeta Turnu Severin. Atât de modern va fi spitalul din Turnu Severin, că medicii plecaţi în străinătate se vor întoarce acasă.Promisiunile nu se opresc aici. La Strehaia, candidaţii pe lista PSD pentru Consiliul Local vor renunţa la indemnizaţia lunară pentru a redeschide spitalul din localitate. Ei spun că în felul acesta îşi sprijină colegul de partid, Ioan Giura, candidat pentru fotoliul de primar, care printre altele le promite strehăienilor că va redeschide unitatea medicală. Dacă ar fi să ne luăm după promisiunile de campanie, medicii vor da buluc la Strehaia pentru că spitalul „va beneficia” de fonduri substanţiale.

OLT. Din grandomaniile candidaţilor la Primăria Slatina: garsoniere mai ieftine decât Logan-ul, 2.000 de noi locuri de muncă şi tiroliană în Pădurea Strehareţ

Un teren din Slatina, care are un statut incert, apare în aproape fiecare din promisiunile candidaţilor la primărie. Acolo, un candidat promite să construiască un cartier, altul un spital. Emil Moţ, candidatul PSD, a lansat o consultare publică, aplasându-şi banerele electorale în spaţiile de afişaj cu mult înainte de începerea campaniei electorale şi invitându-i pe cetăţeni să vină cu idei. Şi-a lăsat între timp şi un număr de telefon, la care nu răspunde. Moţ vrea să construiască locuinţe pentru tineri, aici şi aiurea, să înfiinţeze 2.000 de noi locuri de muncă, să reabiliteze spitalul judeţean. Mai aplicat, candidatul UNPR, Cosmin Ciorei, a pus deja pe masă planuri concrete. Va face aici „Cartierul verde“, cu locuinţe ANL ieftine, spaţii verzi, locuri de recreere etc.

SATU MARE. Vasile Deac, candidatul PPU-SL la Primăria Satu Mare, promite grădină zoologică

Vasile Deac, cadidatul PPU-SL la Primăria Satu Mare, este medic veterinar şi spune că are o slăbiciune încă din copilărie pentru animale. Acesta doreşte pentru sătmăreni înfiinţarea unei grădini zoologice, pe care o vede şi ca o sursă de venit la buget. Grădina zoologică ar urma să fie înfiinţată la 4 km de centrul oraşului, pe terenul unui fost spaţiu de agrement care a fost uitat de autorităţi şi care a devenit un loc destul de sălbatic, fiind la o margine de pădure.

SUCEAVA. Ce promit candidaţii la Primăria Suceava: centrale termice pentru toată lumea, parc agro-industrial şi autobuze electrice

Candidatul ALDE la Primăria municipiului Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, le-a promis sucevenilor că dacă va fi ales primar le va oferi tuturor centrale de apartament. Candidatul PSD la Primăria Sucevei, Tiberius Brădăţan, vrea să construiască un parc agro-industrial pe o suprafaţă de 100 de hectare, iar actualul primar, Ion Lungu, candidatul PNL, va aduce la Suceava 40 de autobuze electrice. „Familiile care au deja montate centrale termice de locuinţă primesc scutiri de la impozitele şi taxele datorate bugetului local. Valoarea cumulată a acestor scutiri va fi identică cu valoarea centralelelor termice pe care Primăria le va cumpăra pentru familiile care urmează a fi debranşate. Scutirile se vor eşalona pe o perioadă clar definită”, a arătat Ştefan Alexandru Băişanu.

colaj sv

TIMIŞOARA. Unul dintre cele mai populiste mesaje electorale din Timişoara: „Bordeaşu scoate Timparkul din tot oraşul!”

Unul din cele mai populiste mesaje din actuala campanie electorală din Timişoara aparţine candidatului Alianţei Liberarilor şi Democraţilor (ALDE), Ilare Bordeaşu. Este profesor universitar, coleg de catedră cu Nicolae Robu, actualul primar al Timişoarei, la Universitatea Politehnică. Este şi lider sindical la nivel naţional. Se laudă şi cu o vastă experienţă în management şi coordonare de echipe. Moto-ul cu care s-a remarcat în această campanie, cel cu care speră să dea lovitura, este: „Bordeaşu scoate Timparkul din tot oraşul!”. Bordeaşu speră să atingă coarda sensibilă a celor care sunt supăraţi pe modul în care se circulă în Timişoara la anumite ore, de haosul din trafic, care însă se datorează şi lipsei de conduită şi civilizaţie a multor şoferi.

marius arcaleanu

Liberalii promit vasluienilor că „vor face totul pentru judeţul Vaslui“ şi vor aduce „minim 800.000.000 euro pentru realizarea marilor proiecte ale judeţului nostru în următorii patru ani“. „Este foarte clar pentru toţi că drumurile croite de PSD în judeţul Vaslui au dus mereu într-o râpă. Ajunşi în răscruce, a venit vremea să alegem calea către un viitor prosper pentru judeţul nostru, pentru toţi vasluienii“, anunţă candidaţii liberali pe paginile de Facebook create în perioada campaniei electorale. În imaginea din dreapta e candidatul PNL la Primăria Vaslui, Marius Arcăleanu, Foto Facebook

Marius Arcăleanu, candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Vaslui promite locuitorilor că dacă îl vor alege primar, le va igieniza toate subsolurile de bloc din oraş, care în prezent sunt inundate, va face 1.500 de locuri de parcare în cartiere, iar în centrul oraşului - 500 de locuri de parcare.

Arcăleanu anunţă electoratul că printre priorităţile sale se va afla şi sistemul medical. „În municipiul Vaslui, vom construi 50 apartamente pentru personalul medical. Altă prioritate, asumată de întreaga conducere a PNL Vaslui, este dotarea serviciului medical de urgenţă cu 2 elicoptere medicale care să deservească întreg judeţul şi să nu mai existe situaţii în care oamenii mor cu zile în cătune îndepărtate în care nu au acces ambulanţele din cauza drumurilor impracticabile“, declară Marius Arcăleanu. 

VÂLCEA. Cu ce îşi ademeneşte un primar de comună alegătorii

Pentru alegerile din 5 iunie 2016, Gheorghe Dumbravă candidează pentru al doilea mandat din partea PNL la primăria comunei vâlcene Stoeneşti. Unul dintre obiectivele acestuia pentru perioada 2016- 2020 se referă la construirea unui ştrand cu apă termală şi sărată în centrul comunei. Candidatul, în vârstă de 52 de ani, susţine că ideea amenajării ştrandului a apărut în urma forării unui puţ la mai puţin de 100 de metri adâncime de unde a ţâşnit apă sărată. Gândit cu scopul de a obţine fonduri la bugetul local prin atragerea de turişti, ştrandul cu apă sărată şi termală reprezintă o propunere electorală pe care actualul primar al comunei Stoeneşti vrea să o onoreze imediat după câştigarea alegerilor din 5 iunie.

VRANCEA. Oraşul aerian şi oraşul subteran, promisiunile fanteziste ale candidaţilor pentru dezvoltarea Focşaniului

Candidaţii din Vrancea la alegerile locale din iunie sunt destul de puţin vizibili în această perioadă, rezumându-se la întâlniri de weekend cu electoratul. Aspiranţii la scaunul de primar al Focşaniului nu au fost foarte preocupaţi să-şi expună programul electoral. Cu toate acestea, câteva idei a ceea ce şi-au propus să facă dacă vor ajunge în fruntea oraşului au „transpirat“ în mediul public. Ne referim la acele lucruri grandioase, care par mai degrabă utopii decât lucruri realizabile pe parcursul unui mandat. Spre exemplu, candidatul PSD la Primăria Focşani, economistul Cristi Misăilă, împrumută ideile şefului său de partid atunci când vrea să convingă electoratul cu proiectele de mare infrastructură. Acesta doreşte crearea unui parc industrial la Focşani. Cu o condiţie: să se construiască autostrada. „Am vorbit cu foarte mulţi oameni de afaceri, care vor să-şi dezvolte afacerile în cadrul unui parc industrial. Toţi au spus că este nevoie de o autostradă, iar dacă este îndeplinită această cerinţă lucrurile vor merge de la sine“, spune Misăilă.

IAŞI. Promisiunile electorale s-au lăsat cu un dosar penal

Cotat de sondaje cu primele şanse pentru funcţia de primar, Mihai Chirica, succesorul baronului Gheorghe Nichita la funcţia de primar, nu a publicat până în prezent un program electoral. El a postat, în schimb, pe Facebook, un prezentare video în care menţiona că şi-ar dori ca râul Bahlui să fie transformat într-o apă navigabilă. Respectivul material fusese însă realizat, în trecut, la comanda Primăriei, aşa că unul dintre contracandidaţii lui Chirica l-a reclamat pe actualul primar interimar la DNA, pentru abuz în serviciu. În replică, Mihai Chirica spune că nu îşi poate sista activitatea de primar doar pentru că este campanie electorală.

„Amenajarea râului Bahlui provine din analiza personală făcută cu dl. prof. arhitect Vişan şi dl. prof. inginer Boariu din munca depusă pe parcursul multor ani. Referitor la acest material video, este un material public, pe o pagină publică (YouTube), nu foloseşte simboluri politice, imagini de partid, ci doar gândirea mea personală”, s-a apărat Mihai Chirica.

Mai puteţi citi:

Minciunile gogonate cu care baronii ajunşi primari i-au păcălit pe români şi le-au furat voturile: „desene animate” vândute ca proiecte de milioane de euro

Candidaţii la fotoliile de primar au făcut, în 2012, atunci când le-au cerut voturile alegătorilor, diverse promisiuni, unele haioase, iar altele care s-au dovedit în timp a fi de-a dreptul aberante. Pe toate, însă, românii le-au plătit cu milioane de euro din bani publici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite