Propaganda rusă despre AUR, „puii lui Soros” şi alegerile din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Alegerile din 6 decembrie şi demisia ulterioară a premierului Orban nu au trecut neobservate de propaganda rusă, ba mai mult, au oferit prilejul surselor propagandistice ruseşti din Ucraina să-şi îndrepte tunurile către ţara noastră.

LARICS prezintă cum sursele de limbă rusă, din Rusia şi Ucraina, au analizat la cald alegerile din România, ce narative au lansat şi cine sunt persoanele prezentate drept experţi în ceea ce priveşte viaţa politică românească.

larics

George Simion, liderul AUR, partidul care a atras atenţia propagandei ruse. Foto: Facebook

La baza acestei analize stau mai multe materiale din presa rusă şi cea pro-rusă din Ucraina apărute până în data de 13 decembrie inclusiv. Surprinzător sau nu, deşi sunt semnate de diferiţi autori şi sunt publicate în surse mediatice de diferite nişe, există câteva similitudini sesizabile în toate materialele, fiind vorba despre atenţia deosebită acordată rezultatului obţinut de AUR, narativul precum că alegerile din România nu schimbă nimic în raport cu Rusia deoarece toate partidele sunt ostile ei, iar viitorul premier va fi inevitabil agentul lui Soros.

Să le luăm pe rând.

Rusia nu crede în alegeri

Comentând rezultatele alegerilor din România pentru postul TV moscovit 360 TV, politologul rus Serghei Marcov susţine că în România nu sunt partide politice, ci „clanuri, care se cred în drept să conducă guvernul şi să fie maxim de corupţi”. Prin urmare, zice Marcov, între PNL şi PSD de exemplu, „nu există nicio diferenţă politică”.

Cu toate acestea, Marcov mai zice că opoziţia a acumulat mai multe voturi pentru că românii sunt nemulţumiţi de nivelul ridicat de corupţie şi nivel scăzut de trai: „Oamenii s-au săturat până peste cap. Guvernul României este considerat cel mai corupt din Europa. De câteva ori în ţară au fost proteste de milioane din cauza hoţiei, însă ele nu au avut niciun efect. Toţi cei care au fost la putere, au rămas”, a concluzionat expertul.

Apropo, Marcov e probabil cea mai cunoscută figură care a comentat alegerile din România. Fost militar în structurile KGB, Marcov şi-a construit o carieră universitară predând la cele mai prestigioase universităţi din Rusia, a fost deputat din partea Rusiei Unite a lui Putin, a făcut parte din staff-ul electoral a lui Putin (2012), iar în prezent conduce Institutul de cercetări politice.

   

larics

 Serghei Marcov. Foto: ipi-rf.ru

Nu e încântat de politica românească nici politologul Oleg Havici, care afirmă în analiza intitulată „Soros l-a demis pe premierul Orban. Deocamdată doar în România”, publicată în avanpostul propagandei ruse în Ucraina - portalul Ukraina.ru, că România întruchipează un „exemplu clasic de cum elitele UE ignoră voinţa electoratului din statele membre”. Havici arată că opoziţia social-democrată a câştigat alegerile, însă nu va putea conduce ţara, iar de vină este Bruxelles, care „a rămas nemulţumit de rezultatul alegerilor din decembrie 2016” câştigate de PSD şi şi-a îndreptat tunurile contra acestui partid.

Mai exact, spune publicaţia, „ONG-uri străine au organizat proteste de masă, conduse de corporatistul euroatlantic Dacian Cioloş şi susţinute de omul Berlinului Klaus Johannis”. În calitate de probă autorul îl citează pe Liviu Dragnea, care ar fi zis că „protestele au fost finanţate de forţele care vor să destabilizeze România, în special de Soros”.

Prin urmare, continuă autorul, guvernul PSD a căzut, iar „liderul partidului a fost ascuns în închisoare”. În acest mod, puterea în România a trecut la forţe care „satisfac atât Bruxelles cât şi Berlinul”.

Merită menţionat că acest material a fost preluat şi de alte surse care fac parte din reţeaua propagandei pro-ruse din Ucraina, de exemplu aici, aici şi aici. Vom adaugă şi faptul că cernăuţeanul Havici este un politolog cunoscut în Ucraina ca fiind orientare pro-rusă, omniprezent în sursele de propagandă ruse din statul vecin.

Ruşii surprinşi de AUR

Aproape toate materialele dedicate alegerilor din România s-au focusat pe rezultatul obţinut de AUR. Astfel, publicaţia rusă Pravda a apelat la membrul Clubului Izborsk din Republica Moldova, Vladimir Bukarski, pentru a comenta alegerile din România.

Concret, în analiza intitulată „Scandal în România: Rusia se infiltrează în parlament”, autoarea Liubov Stepuşova anunţă că în România caută mâna Kremlinului care ar sta în spatele naţionaliştilor (AUR) care au acces în parlament, ceea ce este puţin probabil, însă Moscova ar putea extrage avantaje din colaborarea cu ei.

larics

Vladimir Bukarski. Foto Clubul Izborsk

Iniţial, autoarea face o prezentare a noii forţe politice, punând acceptul pe faptul că „ideologia AUR se bazează pe patru piloni: familia, patria, credinţa şi libertatea”, valori des invocate în politica din Rusia.

În subcapitolul „Nu vom ceda Basarabia românilor, dar putem colabora”, ea îl citează pe Bukarski, care crede că Europa de astăzi este dominată de două curente, „unul bazat pe naţionalismul conservativ”, care încearcă să readucă continentul la valorile pe care acesta s-a dezvoltat, iar cel de al doilea curent e „integrarea în proiectul global occidental”.

Potrivit lui Bukarski, expresia celui de al doilea curent în România sunt liberalii care au pierdut alegerile, fapt ce denotă că este în creştere trendul de revitalizare a naţionalismului românesc bazat pe valori tradiţionale, precum ortodoxia şi reunirea teritoriilor care au făcut parte din România Interbelică.

În acest context, Bukarski subliniază că „este inadmisibilă cedarea Basarabiei”, pentru că aceasta este „zona de responsabilitate a Rusiei”, însă în toate celelalte domenii, Rusia poate colabora cu conservatorii români, respectiv:

  • „Lupta cu ucrainizarea Ucrainei, de la care suferă şi românii din regiunea Cernăuţi;
  • Coagularea forţelor în lupta de apărare a valorilor ortodoxe;
  • Contracararea elitei mondiale, care induce lumii întregi valori false, ca de exemplu minorităţi sexuale, justiţia juvenilă, ceea ce distruge familia tradiţională şi moralitatea religioasă”.

Vom observa faptul că în biografia oficială a lui Vladimir Bukarski este indicat faptul că el activează în calitate de analist politic la Partidul Socialiştilor de la Chişinău şi colaborează cu site-ul citat mai sus Ukraina.ru (parte a corporaţiei media ruseşti Rossia Segodnea, din care face parte şi RT).

Apropo, Oleg Havici, în analiza sa pentru Ukraina.ru a arătat că rezultatul obţinut de AUR este „surpriza neplăcută pentru establishmentul european”, fără a explica însă teza. Luând în considerare critica adusă de autor elite politice româneşti „controlate de Soros”, îndrăznim să deducem că Havici a sugerat faptul că acest partid ar fi în afara controlului magnatului îndrăgit de propaganda rusă.

Aceeaşi idee, dar reformulată, a lansat autorul într-o analiză pentru Balkanist, un site rus ce monitorizează ţările din Balcani. Pe lângă asta, autorul susţine că procentele acumulate de AUR sunt o dovadă clară că „în societatea românească creşte curentul naţionalist”.

larics

Oleg Havici. Captură video Youtube

Fondul de cultură strategică de asemenea crede că rezultatul obţinut de AUR e o mare surpriză, astfel încât dedică acestui fapt întregul său text despre alegerile din România. În special, ei explică votul dat de români printr-o afirmaţie făcută de George Simion: „Suntem surpriza acestor alegeri, pentru că românii s-au săturat de hoţie, de minciună şi de lipsă de ataşament faţă de valorile naţionale”.

Sursa citată crede că succesul AUR se datorează exploatării bine gândite a unui curent ce creşte în societatea românească, adică „nemulţumirea faţă de UE, care diminuează suveranitatea ţării”. Autorul ţine să atragă atenţia că AUR militează „împotriva distrugerii familiei” şi este cunoscută pentru retorică agresivă împotriva „hoţiei în rândurile elitei politice româneşti” şi „împotriva ungurilor din Transilvania care cer autonomie”. Sursa citată mai susţine că o bună parte din societatea română „a obosit de la ideologia eurointegraţionistă promovată de putere”.

De precizat că deşi Fondul se poziţionează ca un centru de analiză, narativele promovate de acesta se pliază perfect pe propaganda oficială rusă, de aici şi citarea regulată a experţilor fondului în sursele apropiate Kremlinului. Mai mult, Fondul a fost fondat de Iuri Prokofiev, fostul prim secretar al organizaţiei PCUS Moscova, care în prezent este implicat în afaceri din domeniul media şi în organizaţii de orientare socialistă/patriotică.

Relaţia România-Rusia va rămâne tensionată din cauza Moldovei

Rezultatul alegerilor din România nu va influenţa pozitiv relaţia ţării noastre cu Rusia, cred experţii ruşi, ba din potrivă. Din punct de vedere a surselor ruseşti analizate, de vină este bineînţeles România.

Spre exemplu, Serghei Marcov consideră că relaţiile tensionate între România şi Rusia sunt cauzate de tendinţele Bucureştiului de a „anexa” Republica Moldova, asta deşi „Moscova are relaţii de secole cu Chişinăul” şi este „garantul păcii în Transnistria”.

Totodată, el a reiterat ideea lansată mai sus privind partidele politice din România şi a concluzionat că „pentru Moscova nu are importantă cine va guverna România pentru că toate partidele au o agendă similară în privinţa Chişinăului”, iar tensiunea pe relaţia România-Rusia este una de ansamblu şi „nu este generată de un partid politic anume din România”, mărul discordiei fiind Republica Moldova.

Aceeaşi teză privind relaţiile româno-ruse a fost lansată şi de Ukraina.ru şi Balkanist. Autorul afirmă că indiferent cine va conduce România după alegerile din 6 decembrie, cursul Bucureştiului va rămâne unul „rusofob şi proamerican”. Concret, România „va continua să lărgească colaborarea militară cu Ucraina”, iar faţă de Chişinău „va implementa strategii de anexare”, mai ales luând în considerare că preşedinta republicii e cetăţeanca română Maia Sandu.

Propaganda rusă pariază că Hellvig va fi viitorul premier al României

Dacă sursele din Rusia s-au limitat la preziceri că viitorul premier al României va fi un „pui de Soros”, atunci sursele ruseşti din Ucraina au mers mai departe, susţinând că viitorul premier al României va fi Eduard Hellvig.

De exemplu, Ukraina.ru & Co scriu că Hellvig ar putea fi viitorul premier, dar având şanse şi Dacian Cioloş. Cu toate acestea, din punctul lor de vedere asta nu are nicio importanţă pentru că în spatele ambilor se află Soros.

Aceeaşi idee e lansată de Balkanist, dar precizăm că e vorba de acelaşi autor – Oleg Havici. El a reiterat că pentru postul de premier concurează „puii lui Soros” Hellvig şi Cioloş. Pentru a-şi justifica afirmaţia, autorul menţionează „aspecte importante” din biografia lui Eduard Hellvig, susţinând că „la 21 de ani el a primit prima sa bursă din partea structurilor lui Soros şi chiar a devenit directorul unui program al Fondului Soros din România”, iar apoi a fost „reprezentatul Fondului Soros” la Cluj.

larics

Omul de afaceri George Soros este „adorat” de propaganda rusă. Foto: Gulliver/GettyImages

Autorul este sigur că şi Dacian Cioloş „speră la susţinerea lui George Soros”, căci el „a fost membrul asociaţiei Prietenii Europei, finanţată de Open Society Institute”. Totodată, Havici susţine că în presa română, cabinetul lui Cioloş din perioada când acesta a fost premier „a fost supranumit Guvernul lui Soros”.

Komsomolskaya Pravda Ucraina de asemenea consideră că Eduard Hellvig va deveni, cel mai probabil, premierul României, funcţia pentru care va concura cu Dacian Cioloş.

Narative antiromâneşti în Ucraina

Accederea în Parlamentul României a unui partid catalogat drept de extremă dreaptă şi cu retorică unionistă a oferit prilejul Rusiei de a deschide un nou front propagandistic împotriva României, în Ucraina.

După cum am menţionat mai sus, alegerile din România au fost reflectate şi de presa de propagandă rusă din Ucraina, care a lansat narative menite să tensioneze relaţiile dintre Bucureşti şi Kiev.

Astfel, Komsomolskaya Pravda Ucraina publică un material intitulat: „Alegeri în România: în parlament a acces un partid care doreşte să sustragă Bucovina”.

Anunţând rezultatele alegerilor, autorul concluzionează că „românii au întors spatele partidelor liberale” care nu sunt în stare „să facă ordine în ţară şi să stăpânească pandemia”.

Însă subiectul central al material este Alianţa pentru Unirea Românilor, considerată de Komsomolskaya Pravda (KP) drept un partid antioccidental, de extremă dreaptă şi populist. Publicaţia notează că partidul militează pentru ideea României Mari care, pe lângă unirea cu Republica Moldova, presupune şi unirea nordului Bucovinei şi regiunii Herţa.

Totodată, sursa citată atrage atenţia că AUR militează şi pentru apărarea drepturilor românilor din Serbia şi Ucraina. KP menţionează că în Ucraina sunt peste 150 mii de etnici români, iar Bucureştiul de mai mulţi ani practică acordarea ilegală a cetăţeniei române ucrainenilor din regiuni de frontieră (Constituţia Ucrainei interzice dubla cetăţenie). Pe lângă asta, autorul materialului ajunge la concluzia că extrema dreaptă română va insista asupra anulării Legii educaţiei din Ucraina din 2017 (în urma căreia toate şcolile româneşti şi nu doar din Ucraina trec la predarea în limba ucraineană).

La asta se adaugă şi textul lui Oleg Havici pentru Ukraina.ru. Pe lângă cele relatate anterior, în aceeaşi analiză expertul susţine că, mărirea curentului naţionalist din România poate însemna că Bucureştiul va „readuce” în sfera politică pretenţiile teritoriale la Nordul Bucovinei şi Basarabia (părţile care sunt în componenţa Ucrainei).

Ideea României Mari i-a speriat şi pe experţii de la 112.ua, o altă sursă de propagandă pro-rusă din Ucraina, deţinut prin interpuşi de oligarhul Viktor Medveciuc, un apropiat a lui Putin (Putin i-a botezat una dintre fiice).

Astfel, sursa citată susţine că românii, dezamăgiţi de partidele liberale, au înghiţit momeala populiştilor de la AUR, ceea ce este „un semnal de alarmă pentru Ucraina”. Autorul Gheorghii Kuhaleişvili dedică o parte a textului inventarierii „pretenţiilor teritoriale româneşti”, avertizând că naţionaliştii vor folosi Parlamentul drept platforma de lansare a ideilor ce vor atinge suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

*Iurie Rotaru este membru în Consiliul de Experţi LARICS

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite