Politică

articolul anterior articolul urmator

Proprietăţile politice ale pişatului

45
27 May 2014 11:08:33
Vasile Ernu
„Greva cetăţenească” din faţa TNB-ului, pe 25 mai 2014  FOTO  Vlad Petri
„Greva cetăţenească” din faţa TNB-ului, pe 25 mai 2014  FOTO Vlad Petri

Un grup de cetăţeni, majoritatea tineri, a decis să organizeze o grevă cetăţenească, botezată de adversari „boicot”. Sînt tot cei care au fost scînteia celor mai mari proteste şi au creat poate cel mai important fenomen politic independent din ultimii 15 ani din România: Uniţi Salvăm.

Grupul nu a fost decis şi unitar în ce priveşte relaţia cu votul: unii au pledat pentru absenţă, alţii pentru votul alb, alţii chiar au mers la vot. Însă toţi au susţinut un număr clar de cerinţe adresate clasei politice. Mai puţin i-a unit tactica şi strategia, cît conţinutul mesajului. Rezultatul: s-a discutat mult despre acest protest şi au reuşit să aducă în spaţiul public poate singura dezbatere reală politică din perioada alegerilor europarlamentare. Acest fapt e foarte important: scoaterea politicului din mediul „tehnocrat” şi simulacrul televiziunilor şi aducerea lui în stradă. Să nu uitam că tot ei au reuşit şi au dovedit că în doar cîţiva ani au putut să schimbe total percepţia legată de o problemă majoră precum Roşia Montană, luptînd cu o multinaţională puternică, pe care au susţinut-o tot establismentul şi toţi cei care acum îi denigrează.

Însă ce m-a surprins este faptul că această mînă de oameni şi gestul lor a trezit atîta patimă în rîndul jurnaliştilor care fac sluj puterii de tot felul, ongiştilor instituţionalizaţi care oferă „expertiză” şi lobby la comandă şi intelectualilor din rîndul întîi, aprigi aparători ai „democraţiei” de faţadă. Pînă şi politicienii au trebuit să se sesizeze şi să-şi mobilizeze mai abitir electoratul. Ce spune asta? Că strategia a funcţionat, că pasul şi direcţia sînt corecte. Ei au făcut un gest de curaj pentru că au ieşit din rînd şi au scos la iveală un set de probleme şi, mai ales, „substanţa” antidemocratică a elitelor noastre de tot felul.

Nivelul maxim de isterie a fost însă atins în momentul cînd una dintre protestatare a apărut cu un tricou pe care era scris mare: „Mă piş pe el de vot”. Ei bine, aici spiritele s-au înferbintat pentru că a fost atins unul din „elementele sacre” ale democraţiei de duminică. S-a intrat în „sfînta sfintelor” nepermis. Şi a început maşinăria denigrărilor. Oare nu pentru asta avem în loc de „cîini de pază”, „căţei de companie”? Să facă aport.

O tânără protestatara a transmis un mesaj explicit în ziua alegerilor europarlamentare de duminică, 25 mai FOTO Mediafax

Însă citatul cu pricina are o mică istorie şi un context în care a fost rostit. Asta s-a întîmplat la o dezbatere publică la care am participat şi eu, care a avut loc la Librăria Bastilia pe 23 mai: „Despre vot, anulare şi boicot”. Fraza a fost rostită de colegul meu de la CriticAtac, Costi Rogozanu şi suna aşa: „Susţin acest boicot, sau susţin orice, mergeţi la vot, certaţi-vă cu comisia, aruncaţi cu confetti, faceţi ce vreţi voi în ziua de vot, dar amintiţi-vă un lucru: cînd rămîneţi doar cu dreptul de vot şi nu mai aveţi niciun alt drept - la sănătate, la educaţie, de băut apă curată din pămîntul tău - atunci mă piş pe dreptul ăla la vot, deci nu mai contează.”

E ceva fals aici? Democraţia se reduce doar la vot? Sau votul este doar o mică parte dintr-un amplu proces, e piesă dintr-un puzzle imens? Sau oare chiar am uitat că dreptul la vot este doar unul din cele peste 20 de drepturi fundamentale scrise în Constituţia României? DA, la ce-mi mai foloseşte dreptul la vot, cînd politicienii „s-au pişat” pe celelalte drepturi fundamentale ale cetăţenilor!?

Dar jurnaliştii, ongiştii, intelectualii de curte au datoria să denigreze orice iese din rînd, orice nu legitimează Puterea hegemonică. Dacă pun la îndoială sistemul, mecanismele de reprezentare etc. sînt numit „comunist”, iar dacă pun în discuţie problemele cu adevărat importante ale UE sînt automat „antieuropean”. O, nu. Datoria noastră de cetăţeni ai UE este tocmai aceasta. Şi nu numai.

Datoria noastră mai este şi aceea de arăta mai întîi mizeria de sub gulerele albe ale celor pentru care democraţia este un simplu joc de cifre şi combinaţii oportuniste de a rămîne la putere şi de a avea acces la resurse, pentru că preţul îl plătesc amărîţii, „votanţii de mîna a doua”, pe care-i dispreţuiesc.

stigmatizate în articol nu sînt împotriva Europei, ci împotriva felului în care Europa face acum politică. Oamenii ăia sînt critici şi extracritici la capitalism şi Uniunea Europeană într-un mod care cîtedodată mă scoate din minţi. Şi care-i problema? Avem voie să fim şi să gîndim doar cum ni se dă voie? Eu nu mă piş pe vot şi n-am iluzii de foarte stînga, dar ironiile astea superioare şi înţelegerea doar talk-show-istă nu foloseşte la nimic. Păi pentru ce e iarba aia din fata teatrului? Pentu sculpturi în bronz şi căcat de cîini?”

Şi cei care acum denigraţi nu încercaţi oportunist să propuneţi „schimb de tricouri” cu prima ocazie aşa cum aţi făcut în cazul Roşia Montană.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Herr Hoher
27.05.2014, 11:22:17

Hai ca ati luat-o dupa Click! Ziar Quality??????

-1 (17 voturi)
Leonhard Hartmann
27.05.2014, 11:39:53

@Herr Hoher....corecta afirmatia d-voastra.Este un ziar cu un anumit tiraj ,ziar ce poate fii citit on-line...de aceea zic eu un pic de grija in alegerea cuvintelor mai ales in titlu. Libertatea consta si in/din obligatii . Cu stima Hartmann

+3 (11 voturi)
Radu Mircea
27.05.2014, 11:45:09

# Herr Hoher Uite asa ajunge un oarecare sa se bucure de o celebritate efemera . Vezi cazul diliului ala cu scuipatul . Sunt mirat ca inca nu a ajuns in studioul A3 , sau studioul acasa la el . Nu se poate scapa asa ocazie de a mai face 4-5 emisiuni cu ''eroii'' .

0 (14 voturi)
Alexandru Doca
27.05.2014, 11:57:38

A ajuns si in stud. 3 ! [ Scuipatorul cu academie ] M. Gadea complet pe aratura in glorificarea scuipatorului ! Probabil va aduce si pe fata cu "Ma pis pe el de vot !" O mai cauta, dar e de acord si Varanul ? Cum este in situatia sa auda : "Ma pis pe voi de Varani,Plagiatori,Hoti si Banditi... etc ! " S-ar putea sa interzica aducerea protestatarilor ! Este riscant si periculos !

+5 (11 voturi)
salad fingers
27.05.2014, 12:06:56

Tavarișci Ernu, Uniți Salvăm a devenit Uniți Sabotăm. Și cam puțin uniți. persistând în greșeala voită de a atribui mișcarea pentru salvarea Roșiei Montane acestui grupuscul eterogen de stânga-stânga, comiteți ceea ce comiteți de obicei. Diversiune de tipul Vocea Rusiei. Pentru că permanent liderul mișcării a fost și a rămas organizația Albrunus Major din Roșia Montană. organizație care nu a fost ocazional, în week-end pe străzile Bucureștiului ci în tranșee. De 14 ani, nu doar cinci săptămâni! Prin prisma împrejurărilor eu am ieșit pentru salvarea Roșiei Montane într-o capitală europeană. Tot așa cum în acest moment m-a durut direct la basca tovărășească de pișatul Uniților și am mers la vot. Nu am avut multe opțiuni dar au fost câteva care chiar s-au pronunțat pentru salvarea Roșiei Montane. În rest, rămâne cum am stabilit...

+11 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările