Politică

articolul anterior articolul urmator

Propun să acordăm SRI dreptul de a interveni direct pentru protejarea României

51
3 Aug 2014 12:38:56
Bogdan Diaconu
SRI trebuie lăsat să intervină în forţă pentru apărarea integrităţii României
SRI trebuie lăsat să intervină în forţă pentru apărarea integrităţii României

Suntem bine informaţi cu privire la separatismul maghiar şi la tainica sa complicitate cu expansionismul rusesc. Cine ia însă măsuri directe împotriva acestei ameninţări la adresa integrităţii şi suveranităţii României, dacă SRI e limitat de lege la informări? Propun de aceea extinderea prerogativelor SRI pentru a putea acţiona direct în situaţiile legate de aceste ameninţări tot mai periculoase.

Dacă noi ne ţinem serviciul de informaţii principal al ţării cu mâinile legate, forţele sunt disproporţionate şi avantajul e de partea celor care doresc fărâmiţarea României. Şi nu e vorba doar de puterea de la Budapesta aici şi de cozile sale de topor din România, ci, mai grav, de sprijinul rusesc în această privinţă. Ştiu că SRI are bine documentate aceste complicităţi, dar ce folos dacă ele rămân în mape?

Anunţul făcut de directorul SRI George Maior chiar pe Adevărul (AICI) cu privire la ofensiva extremismului maghiar în Transilvania ne arată că serviciul ştie şi este preocupat de problemă. Ce ne spune directorul SRI: ”Calitatea mea e să urmăresc ca această propagandă să nu se transforme în măsuri operaţionale pe teritoriul nostru”. Chiar şi pentru acest nivel de implicare informativă în problemă, pentru că atât permite legea în forma actuală, George Maior a fost atacat dur de susţinătorii autonomiei (AICI), asupra SRI fiind aruncată anatema!

Ceea ce propun este să le oferim ofiţerilor SRI dreptul de a efectua acte premergătoare cu privire la fapte infracţionale ce au legătură cu ameninţările la adresa integrităţii teritoriale a României, precum şi dreptul de a constata infracţiuni flagrante referitoare la acte de pregătire, tentative sau acte de săvârşire a infracţiunilor la adresa integrităţii şi suveranităţii naţionale, plus dreptul de a lua măsuri directe pentru prevenirea şi înlăturarea consecinţelor acţiunilor anti-româneşti, precum şi pentru prinderea şi predarea făptuitorilor.

Dincolo de ridicolul situaţiei în care politicienii maghiari atacă principalul serviciu de informaţii al unei ţări pentru că îşi ”permite” să fie preocupat de ameninţările la adresa integrităţii sale teritoriale, este clar că mâinile SRI sunt legate în privinţa acţionării directe pentru apărarea Constituţiei, deşi există în interiorul instituţiei o secţiune dedicată exact acestei misiuni. Degeaba îi cerem SRI să apere teritoriul României de ameninţările insidioase la adresa sa dacă nu îi dăm şi mijloacele să facă acest lucru. Iată de ce lansez această propunere în dezbaterea publică: acordăm SRI dreptul de a acţiona direct împotriva ameninţărilor la adresa României, sau îi lăsăm, ca şi până acum, rolul de informare? Mass-media este cea care informează, SRI ar trebui să aibă dreptul de a face mai mult în privinţa ameninţărilor pe care le descoperă şi pe care le are bine documentate. Şi atunci nu îşi va mai permite niciun politician maghiar să ia în derâdere SRI, pentru că, dacă permitem ca acest lucru să se întâmple, ceea ce devine rizibilă este apărarea însăşi a teritoriului naţional.

Ceea ce propun este să le oferim ofiţerilor SRI dreptul de a efectua acte premergătoare cu privire la fapte infracţionale ce au legătură cu ameninţările la adresa integrităţii teritoriale a României, precum şi dreptul de a constata infracţiuni flagrante referitoare la acte de pregătire, tentative sau acte de săvârşire a infracţiunilor la adresa integrităţii şi suveranităţii naţionale, plus dreptul de a lua măsuri directe pentru prevenirea şi înlăturarea consecinţelor acţiunilor anti-româneşti, precum şi pentru prinderea şi predarea făptuitorilor. Apărarea Constituţiei cade în sarcina directă a SRI şi nu constituie implicare politică, aşa cum a fost acuzat George Maior. Dar, din cauză că posibilităţile SRI de a preveni şi de a opera cu forţa legii direct asupra instigatorilor la destrămarea României sunt limitate, activitatea serviciului a ajuns să fie luată peste picior chiar de către artizanii direcţi ai distrugerii suveranităţii naţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Marin Puscasu
3.08.2014, 13:54:02

Peste tot in lume, cand serviciile secrete au primit prea multe libertati si scapa de sub controlul statului, s-au intamplat numai chestii nasoale. De la abuzuri "minore" la adresa libertatii individului, pana la aparitia statelor totalitare, asta e gama consecintelor la care ar trebui sa ne asteptam daca o sa se intample asa ceva. Problema ridicata in articol este una falsa, fiindca nu ducem lipsa de legislatie si/sau institutii care ar trebui sa "protejeze Romania". Faptul ca nu se intervine din partea noastra (asa cum face Slovacia de exemplu) si Ungaria profita si escaladeaza situatia (asa cum nu indrazneste sa o faca cu Slovacia, de exemplu), are doar doua cauze: INCOMPETENTA sau COMPLICITATE. Politicienii romani (dar si alte categorii de amploaiati ai statului) responsabili pentru actuala stare de fapt, ar trebui sa se analizeze si sa vada in care din aceste doua categorii intra, fiindca nu exista alte scuze. (multi cred ca le bifeaza pe amandoua, parerea mea...)

+9 (21 voturi)
Jupânu'
3.08.2014, 14:32:52

Bun comentariul. Un " like" plus. Ii sugerez domnului Diaconu sa se mute in Covasna si in Harghita, sa traiasca acolo, sa vada pe propria-i piele cum e sa fii roman in zona aceea. Poate ca atunci ar intelege ca in loc sa se isterizeze pe blog la Adevarul, ar putea sa faca ceva mai mult pentru romanii de-acolo. ... Mai ales ca are pozitia de deputat al partidului curat, necorupt si patriot pana la lacrimi, numit PSD ( fost FSN, PDSR etc ). SRI-ul are suficiente mijloace la dispozitie. Trebuie doar sa le foloseasca cu eficienta si competenta. Ma abtin sa comentez cat de eficient si competent este SRI-ul dar va avea tot sprijinul meu, ca roman contribuabil, pentru tot ce intreprinde atat timp cat e in spiritul si litera legii. SRI -ul sa nu uite ca nu romanii ( cetatenii romani ) cu opinii diferite, divergente de cele ale puterii politice sunt dusmanii bunastarii si statalitatii Romaniei. Romania trebuie tinuta intreaga cu orice sacrificii. Dar nu cred ca e bine sa cedam drepturile noastre, de cetateni liberi pentru asta. .... Ci mai degraba, SRI -ul sa isi imbunatateasca munca, metodele si sa ne protejeze atat pe noi, libertatea noastra cat si Romania, asa cum e ea azi.

+3 (17 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.08.2014, 14:16:16

"Propun să acordăm SRI dreptul de a interveni direct pentru protejarea României" Iar eu il propun de dl. Diaconu, pentru functia de comandant suprem al tuturor serviciilor de informatii..! Cine este pentru..? Cine este contra..? Se abtine cineva..? Hait..! Nu ma asteptam la chestia asta..! D-le Diaconu, regret..N-am avut cvorum..Jimmy si-a luat ciolanu' si a plecat sa-l roada in bucatarie, iar Jack toarce cu ochii inchisi si ar fi pacat sa-l deranjez. Da' poate va numeste seful dvs, dl. Ponta, imediat dupa ce ajunge presedinte..Ca de la el, ne putem astepta la orice, nu..?

+5 (13 voturi)
georgescu iulian
3.08.2014, 14:42:29

Suntem niste lasi, ultimele scursuri din UE, ne calca toti si nu zicem nimic .... Ne meritam soarta! Dar cel mai grav e ca scriu aici toti infectii, toti lasii, care habar au ce inseamna sa ti iubesti tara. Daca ar venii ungurii peste noi, n am stii cum sa fugim prin spania... Italia... Tara de cacat si oameni de 3 ron

-9 (17 voturi)
Handicapat Mental
3.08.2014, 15:15:29

ATENTIE!! GUVERNUL SARPELUI CU OCHELARI A NUMIT PRIMUL PREFECT UDMR IN HARGHITA. URMATORII VOR FII IN COVASNA SI MURES!! AUTONOMIA SECUILOR DEVINE REALITATE SUB GUVERNAREA PDS!!! TRADATORUL DE TARA PONTA NU ARE SCRUPULE IN ASI ATINGE SCOPUL DE A AJUNGE PRESEDINTE! SCHIMBAREA PREFECTULUI S-A FACUT IN TAINA CA O INTELEGERE DINTRE REVIZIONISTI SI PENALII PSD! SRI FII PE FAZA!

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările