Propunerea europarlamentarului Siegfried Mureşan pentru stimularea tinerilor antreprenori din România. Scrisoare deschisă către Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei de Buget al Parlamentului European, i-a trimis astăzi premierului român Victor Ponta o scrisoare deschisă, în care solicită Guvernului român crearea unui fond în vederea finanţării de stagii pentru tinerii antreprenori, în contextul elaborării bugetului de stat pentru anul 2015.

„Există deja un program similar la nivel european. Se numeşte «Erasmus pentru Antreprenori». Este un program bun, dar obligă tinerii să faca stagiul pe lângă un antreprenor dintr-o ţară străină pentru a fi eligibili pentru finanţare europeană. Eu vreau să completam acest program cu un program pe care sa îl aplicăm în interiorul ţării, deoarece unii antreprenori români nu sunt dispuşi să trăiască în altă ţară. În plus, pentru unii, cea mai potrivită idee de afacere poate fi învăţată tot de la un antreprenor din România, nu de la un antreprenor din altă ţară, adesea chiar în comunitatea locală în care ei trăiesc. În plus, în ţară se pot învăţa lucruri despre cadrul legal, care nu pot fi învăţate pe lângă un antreprenor din altă ţară. Vreau ca prin acest proiect să stimulam mobilitatea în cadrul ţării“, a declarat Siegfried Mureşan, pentru „Adevărul“.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă adresată premierului român Victor Ponta:

Domnule prim-ministru,

Vă scriu în contextul elaborării bugetului de stat pentru anul 2015. Vă solicit crearea unui fond în vedera finaţării de stagii pentru tinerii antreprenori.

Prin acest program, orice tânăr antreprenor, care are o idee de afacere, va putea efectua un stagiu pe lângă un antreprenor de succes, pentru a învaţa cele necesare înfiinţării propriei companii şi a preveni eşecul.

Programul pe care îl propun prevede finanţarea de la bugetul de stat a unor stagii de 3-6 luni pentru orice tânăr care are o idee şi un plan de afacere, având vârsta sub 35 de ani. Doresc ca programul să fie conceput, astfel încât să stimuleze mobilitatea tinerilor, dar să nu prevadă în mod necesar efectuarea stagiului pe lângă un antreprenor din altă regiune.

Şomajul în rândul tinerilor este una din principalele probleme economice şi sociale cu care se confruntă România. Lipsa unui loc de muncă stabil şi bine plătit riscă să condamne o generaţie întreagă la sărăcie. De aceea, în afară de înfiinţarea acestui program de stagii pentru tineri antreprenori, doresc să vă aduc în atenţie o serie de măsuri care au menirea de a preveni şomajul, nu doar de a-l combate după ce au apărut:

- Lansarea cu prioritate a proiectelor pentru tinerii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute de Comisia Europeană pentru implementarea programului „Garanţia pentru tineret“. Factorii de decizie din UE au înţeles că reducerea şomajului în rândul tinerilor trebuie să fie una din priorităţile Guvernelor statelor membre. Ca urmare, la nivelul UE, au fost adoptate, încă din anul 2013, o serie de măsuri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Cea mai importantă măsură este adoptarea unei Garanţii pentru tineret, care urmăreşte ca orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă de muncă, ucenicie sau stagiu ori curs de formare continuă, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă. Pentru a finanţa aceste măsuri, UE a alocat pentru România 212 milioane euro pentru anii 2014 – 2015. Aceşti bani sunt destinaţi tinerilor din România, iar Guvernul condus de dumneavoastră are obligaţis să prezinte Comisiei Europene proiecte eligibile prin acre aceşti bani să fie absorbiţi şi să ajungă la tinerii din România.

- Promovarea fără întârziere a unui program amplu de reforme structurale având drept finalitate stimularea investiţiilor private. Locurile de muncă sunt create de sectorul privat, iar investitorii privaţi investesc în economii puternice, competitive. Când aţi devenit prim-ministru în anul 2012 aţi promis crearea a un milion de locuri de muncă şi atragerea de investiţii străine de zece miliarde de euro. După doi ani şi jumătate, locurile de muncă nu au fost create, iar investiţiile străine au scăzut.
Încurajrea iniţiativei antreprenoriale în rândul tinerilor. Programe precum START pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor sau cel de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri sunt foarte utile, însă în lipsa unei finanţări adecvate ele se adresează doar unui număr foarte redus de beneficiari. De aceea, vă solicit să creşteţi în mod semnificativ alocările pentru aceste programe.

- Adaptarea educaţiei la nevoile de pe piaţa muncii. Încurajarea recventării învăţământului profesional, în specia în mediul rural, poate stimula încadrarea în muncă a tinerilor români. De asemenea, fondurile europene ar trebui să fie folosite pentru cursuri de recalificare gratuite acordate tinerilor, în funcţie de oferta de pe piaţa forţei de muncă dintr-o regiune sau alta. Este esenţial ca la nivel local să se realizeze parteneriate între instituţiile de învăţământ şi mediul privat pentru asigurarea unei pregătiri în concordanţă cu nevoile de pe piaţa muncii în zonă.

În România, rata şomajului în rândul tinerilor era la finalul trimestrului al doilea, din 2014 – 23,9%, situându-se peste media UE. În al doilea trimestru al anului 2012, când Guvernul condus de dumneavostră şi-a început activitatea, rata şomajului în rândul tinerilor din România a fost de 21,5%.
Aştept de la dvs. să le arătaţi tinerilor români că au un viitor în ţara lor. România nu îli poate permite ca dumneavostră să compromiteţi şansele unei întregi generaţii de viitor.

Siegfried Mureşan
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite