Proiectul privind familia tradiţională, adoptat de Parlament. Urmează referendumul. Lider PSD: Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat cu 107 voturi „pentru“ proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului din Constituţia României care să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. PSD şi ALDE nu avea voturile necesare pentru a adopta proiectul, dar prin votul mai multor senatori PNL, iniţiativa a putut trece.

UPDATE Senatorul Şerban Nicolae a propus ca votul să fie nominal prin strigare. Majoritatea PSD-ALDE a fost de acord cu solicitarea. 

UPDATE Florina Presadă, senator USR: Ce problemă revolzvă modificarea Constituţiei? USR va vota împotrivă pentru că nu rezolvă o problemă prezentă îna cest moment în scoietatea românească. Propunerea nu face decât să clasifice familiile

UPDATE Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila: În prezent, Constituţia ar trebui în anumite puncte să aibă modificări şi revizuiri. Referitor la articolul de acum: textul de acum nu e perfect, dar e mai bun faţă de cel actual. Noi, în grup, am analizat textul propus. Toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei să fie consimţită, între bărbat şi femeie. Dar sunt şi deficienţe. Se pune semn de egalitate între familie şi căsătorie. Se încearcă inducerea ideii că dacă nu eşti căsătorit, nu ai familie. Senatorii UDMR vor vota după propria conştinţă. 

UPDATE Titus Corlăţean, senator PSD: „Senatul României a fost sesizat în mai 2017, dar evident, au apărut întotdeauna chestiuni procedurale. Iniţiativa aparţine cetăţenilor României şi ea trebuie respectată. Faptul că noi ne respectăm electoratul nostru, nu înseamnă că noi confiscăm politic o temă.  

Vorbim de natalitatea se duce în jos. Ce face statul să susţină familia. Iată un demers. Nu e o cheltuială, e o investiţie“.  

De asemenea, Corlăţean s-a declarat împotriva promovării de idei LGBT. „Mie nu îmi poate impune să legiferez păcatul“, a afirmat acesta care a subliniat: „România a fost o ţară creştină şi rămâne o ţară creştină“.

UPDATE Vlad Alexandrescu, lider de grup al USR, a ţinut un discurs despre populism, despre discursul urii din Europa şi despre faptul că PSD a importat acest discurs. „Modificarea Constituţiei nu e despre familie. E un demers populist, acaparat de politicieni în goană după popularitate pe care au pierdut-o. Nu familia şi tradiţiile contează pentru voi. Vreţi să faceţi campanie şi să distrageţi atenţia de modificarea legilor Justiţiei, a Codurilor Penale“, a afirmat Alexandrescu.  

UPDATE Daniel Zamfir, liderul senatorilor ALDE: cred cu tărie că acesta nu e un proiect de lege pe care orice grup parlamentar ar trebui să-l discute în această notă. E un proiect de lege care nu poate fi impus vreunui senator, felul în care să voteze. E o iniţiativă legislativă semnată de peste 3 milioane de români. ALDE, un partid profund liberal democrat şi liberal, nu a impus şi nu va impune cum să voteze vreun parlamentar. La nivel personal voi vota „pentru“.

UPDATE Şerban Nicolae: Procrearea se face doar între bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. E o lege care vine din Creaţie. Eu cred într-un Dumnezeu creator, nu cred într-o explozie. Nu am văzut o explozie care să creeze ceva.

UPDATE Nicoleta Pauliuc, senator al PNL, a anunţat că va vota pentru modificarea Constituţiei. 

UPDATE Şerban Nicolae:  Ceea ce am propus eu, în deplin acord cu Constituţia, ţinea cont de sintagma privind revizuirea. Ordinea este dată de textul constituţional, prin enumerare. Nu există Camere superioare. „Dacă Senatul a fost prima Cameră sesizată, nu era necesar să o desesizăm“, a declarat Scântei, care l-a făcut mincinos pe Şerban Nicolae. „Rămâneţi doar un mincinos pentru că aţi creat o asemenea procedură“, a subliniat reprezentanta PNL. 

UPDATE Senatoarea Iuliana Scântei susţine că procedura de adoptare a iniţiativei cetăţeneşti a fost viciată. Aceasta a invocat decizia CCR 431 din 21 iunie 2018. „Citiţi paragraful 30 din decizia CCR

UPDATE 111 voturi au fost pentru cele două amendamente. Votul nu este unul electronic. Doar 11 voturi au fost împotrivă. 

UPDATE Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD: Să fiţi de acord că avem o identitate perfectă cu Camera Deputaţilor. Să fiţi deacord că faţă de propunerile iniţiatorilor e nevoie de două amendamente care ţin de tehnica legislativă, propuse de cei de la Consiliul Legislativ. Camera Deputaţilor a dat vot pe acestea. 

UPDATE Claudiu Manda a precizat că în sala de plen nu e niciun membru al Comitetului de iniţiativă care s-a ocupat de demersul privind modificarea articolului 48 din Constituţie.

UPDATE Preşedintele de şedinţă este senatorul PSD Claudiu Manda. 114 senatori sunt prezenţi. 

UPDATE 16.20 Până la această oră nu a început şedinţa de Senat. PSD, singurul partid care a anunţat că va susţine clar iniţiativa cetăţenească, trebuie să strângă 91 de voturi. PSD şi ALDE au doar 83 de senatori. 

UPDATE „Nu am decis, o să am o discuie cu colegii mei senatori. Vă pot spune, ca partid de factură liberală, înţelegem procesul de evoluţie şi de modernizare a societăţii şi, în acelaşi timp, respectăm şi opţiunile cetăţenilor noştri care sunt în favoarea păstrării tradiţiilor şi respectului faţă de reperele moralei creştine”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. 

Întrebat dacă acceastă propunere legislativă era o prioritate, Tăriceanu a răspuns: „Este obligaţia noastră de a da curs demersului care a fost iniţiat şi care s-a soldat cu un număr semnificativ şi reprezentativ de peste 3 milioane de semnături care să ne oblige la un astfel de demers“.


„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consiţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

De asemenea, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou articol II, cu următorul text: "Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Consituţia României, republicată".

Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat, în 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea. "În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie", a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, declara, în 2 septembrie, că, deşi partidul susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare "se va poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunea că nu crede că referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc pe 7 octombrie, pentru că nu se poate discuta despre referendum atât timp cât Guvernul nu a adoptat o Hotărâre în acest sens.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. 

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament şi a sesizat şi Curtea Constituţională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea şefului statului.

Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite