Politică

articolul anterior articolul urmator

Proştii la referendum. Despre limitele democraţiei plebiscitare

100
29 Jun 2016 08:25:35
Doru Pop

Există o veche butadă care spune că nu există răspunsuri proaste, ci numai întrebări tâmpite. Ce credeţi că ar răspunde răspunde majoritatea românilor la întrebări de genul: vreţi să fie castraţi chimic toţi homosexualii?; sau: sunteţi de acord ca fiecare zi cu cruce roşie în calendarul ortodox să fie zi liberă?; ori: sunteţi de acord să fie predat evoluţionismul în şcoală sau doriţi să fie predată doar teoria creaţionistă?

Nu vreau să spun că orice referendum e o tâmpenie, dar uneori e bine să ne abţinem de la magia „consultării populare”. Am văzut-o în acţiune şi în România, o vedem acum în cazul Marii Britanii. A întreba „poporul” ce doreşte este, de fapt, un semn al incompetenţei politicienilor. Sau un gest de rea-voinţă politică.

Naşterea democraţiilor contemporane, bazate pe reprezentativitate electorală, a stat sub semnul acestei problematice decizii de filosofie politică. De fapt, acum când tehnologiile comunicării permit consultarea tuturor membrilor unei comunităţi în timp real, problema devine acută. Cum se iau deciziile într-o democraţie, prin votul tuturor, sau prin discuţii şi negocieri între reprezentanţii grupurilor sociale? Aparent răspunsul e simplu: toată lumea trebuie să îşi dea cu părerea şi cei care au majoritate să decidă!

E o problemă complexă care ţine de fundamentala dezbatere despre participarea politică. E o dilemă cu care s-au confruntat toţi teoreticienii sistemelor democratice, de la vechii greci până la filosofii iluminişti. Modul cum facem alegeri într-o democraţie este la fel de important ca şi alegerile în sine. După cum constata cu tristeţe Platon în urmă cu 2.400 de ani, de ce am crede că oamenii sunt competenţi şi raţionali atunci când iau decizii? Cum putem să lăsăm deciziile într-o societate pe mâna proştilor? Au dreptul ignoranţii să ia hotărâri care vor afecta viaţa semenilor lor? Raţionamentul lui Platon este în continuare valabil şi se reduce la motivaţia pe baza căreia luăm decizii. 

De cele mai multe ori oamenii vor alege ceea ce e bine pentru ei ca indivizi. Binele colectiv, efectul pozitiv pe termen lung, îmbunătăţirea vieţii tuturor nu ne priveşte.

Alegem ce e bine pentru noi, chiar dacă acest „bine” înseamnă rău pentru alţii.

Iar democraţia plebiscitară le va da întotdeauna cetăţenilor ceea ce aceştia îşi doresc, însă nu şi ceea ce este bun. Prin urmare acest tip de democraţie nu este bun în sine. Disputa s-a reluat şi în secolul XVIII, când un gânditor politic ca Rousseau susţinea valorile democraţiei prin consultarea tuturor cetăţenilor, iar un filosof politic ca Burke afirma că binele comun nu este totuna şi nici egal cu opinia majoritară. Şi argumentele lui Burke, susţinute într-un celebru discurs din 1774, sunt valide până azi. Democraţia parlamentară spre deosebire de procesele decizionale prin referendum are o mare calitate. Spre deosebire de referendum care este, prin excelenţă, un instrument al forţei majorităţii, democraţia prin reprezentanţi pare defectuoasă, dar oferă garanţii minorităţilor de idei.

De ce trebuie să înţelegem democraţiile ca sisteme care refuză acţiunile majoritariste? Pentru că vedem efectul unor astfel de hotărâri în situaţi concretă a Brexit-ului. La un referendum nu există loc de negociere, nu există o dezbatere decizională, ci numai o dezbatere publică. Mai mult, în momentul în care majoritatea simplă a decis, nu mai rămâne nimic de făcut pentru minoritatea perdantă, dar care poate fi extrem de largă din punct de vedere social, politic sau chiar demografic. De ce trebuie să ne supunem orbeşte deciziilor unei majorităţi care, uneori, nici măcar nu este o majoritate absolută, ţinând cont de gradul de participare? Acesta este un defect fundamental al absolutismului democratic.

După cum s-a văzut în Marea Britanie, când în urma referendumului britanicii au început să caute pe google ce înseamnă Uniunea Europeană, problematică pentru o democraţie plebiscitară este chiar nivelul de informare şi educare a celor care participă la luarea deciziilor. Cum putem avea încredere într-o societate în care majorităţile ignorate decid pentru toţi membrii comunităţii.

Imaginaţi-vă un referendum în judeţul Vaslui, în care întrebarea ar fi: sunteţi de acord cu legalizarea violului?

Există situaţii în care decizia este impusă prin contextele sociale, la rândul lor schimbătoare. De exemplu în 1979 republica Iran a devenit republică islamică printr-un plebiscit cu un rezultate covârşitor în favoarea înfiinţării statului religios. Ce credeţi că ar răspunde concetăţenii noştri, care se declară majoritar ortodocşi, la întrebarea simplă: sunteţi de acord ca în Constituţia României ţara noastră să fie numită ţară creştină? Un astfel de răspuns au dat în 2009 elveţienii, care au decis să interzică minaretele pe tot teritoriul cantonal.

Există nenumărate exemple de decizii care nu ţin cont de binele colectiv şi care se iau exclusiv pentru binele imediat al celor care îşi exprimă opinia. De aceea unele ţări exclud votul direct şi nemijlocit ca practică decizională democratică. De fapt în Statele Unite sau în Germania nici nu s-au ţinut referendumuri de la ultimul război încoace, tocmai pentru a evita dictatura majorităţii.

În condiţiile în care unul din patru americani cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, cum ar fi să fie făcut un referendum prin care toţi ceilalţi oameni să fie obligaţi să creadă în această idee?! În fond nu este evident că Soarele se mişcă pe cer? Iar această posibilitate înspăimântătoare, ca semenii noştri care habar nu au despre un fenomen, să ia decizii în numele tuturor este mai acută ca oricând.

Doar pentru că cei mai mulţi semeni ai noştri spun că un lucru este bun – iar el poate să fie bun pentru acel grup – nu înseamnă că este bine pentru toţi ceilalţi. Şi, la urma urmelor, nu sunt proşti cei care răspund la întrebări tâmpite. Proşti sunt cei care pun astfel de întrebări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Paun Al
29.06.2016, 09:00:42

Cu cat suntem mai putin specializati intr-un domeniu , cu cat credem ca nu ne afectreaza direct , cu atat mai usor ne dam cu parerea , sau suntem dispusi sa decidem . Daca am fi intrebati lucruri simple , concrete ...cum sa schimbam o broasca la usa , o teava de baie raspunsurile ar fi mai aproape de adevar . Asa , cand suntem intrebati de fotbal , de politica , de geopolitica , de economie ... avem pareri "competente " si credem ca suntem calificati sa decidem . Nici politicienii nu sunt o solutie , pentru ca nici imensa lor majoritate nu s epricep concet la nimic In afara de a spune electoratului ceea ce vrea electoratul sa auda . Societatile actuale moderne , de o mare complexitate ar trebui sa fie conduse de echipe de specialisti , in care schimbari minore de politice publice , economice ... pot produce efecte , consecinte nebanuite in timp , pentru majoritatea populatiei .

-1 (17 voturi)
Stefan din nord
29.06.2016, 09:45:52

Bine zis .Ce ne trebuie noua plebiscit ? Votantii sunt prosti si nu stiu pentru ce pun stampila . Mai bine un tatuc in fruntea tarii atoatestiutor care ia cele mai bune decizii pentru prostimea de rand . Ceva in genul lui Kim Jong Un

0 (12 voturi)
eu doar constat
29.06.2016, 09:59:59

Prosti, dar multi! Parca Lapusneanu spunea asta. Multi, dar de care politicienii au nevoie intotdeauna, mai ales la alegeri. Tot prostii astia ii aleg, asa ca vrei democratie? E democratia prostilor? Sau e democratia desteptilor, care se folosesc de prosti in interesul lor?

+5 (5 voturi)
Stroescu Tit Emilian
29.06.2016, 10:21:03

PSD...PNL(PDL)...UNPR....PMP....ALDE(PC)....UDMR.....care partid nu este o organizatie mafiota? Prostii stiu, din acest motiv ei aleg PSD.......uneori PNL....Ei, prostii, inteleg oare ce inseamna votul? De fapt toti prostii nostri sunt crestini ceea ce spune totul.....Prostii inca mai cred in Scufitza Rosie......

-3 (5 voturi)
Menumorut
29.06.2016, 10:51:25

Si cand te gandesti ca tot pe prosti si neinformati se bazeaza si democratia parlamentara....incepi sa te intrebi care e diferenta intre referendum si ..alegeri !? Daca un sfert dintre americani cred ca soarele se invarte in jurul Pamantului....este clar ca nu ar trece referendumul cu "pricina"...Nici unul cu legalizarea violului nu ar trece....Nici macar ala cu Romania tara crestina... Is aproape sigur ca daca s-ar fi organizat un referendum de catre Hitler...in care sa-i intrebe pe germani daca ei sunt superiori ca rasa...si evreii trebuie omorati...raspunsulm ar fi fost NU..si nu am mai fi avut parte de WW2 Dar iata cum...fara un astfel de referendum hitler a reusit sa prosteasca 90% dintre germani... Asa ca ..orice exemplu...are si un contraexemplu...!

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările