Protest în faţa MAE: se cere libertate de circulaţie către Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest MAE ACTIUNEA 2012 PASAPOARTE REPUBLICA MOLDOVA

Un amplu protest are loc astăzi în faţa ministerului de externe din România. Participanţii adunaţi cu steaguri tricolore şi mesaje unioniste cer autorităţilor române să facă demersurile necesare pentru eliminarea obligativităţii prezentării paşaportului la graniţa cu Republica Moldova.

Un protest similar are loc exact în acelaşi moment  şi în Republica Moldova.

Odată cu Uniunea Europeană a venit şi libertatea de circulaţie. Cum pot circula doar cu buletinul în majoritatea statelor lumii, românii nu îşi mai fac paşaport.

Acest lucru a dus însă la un fenomen: circulaţia către Republica Moldova este limitată de lipsa paşaportului, fenomen care nu se întâmpla înainte de aderare.

În timp ce Uniunea Europeană a făcut primul pas prin eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, binenţeles la cererea  României, autorităţile din al doilea stat românesc par a refuza deschiderea graniţelor pentru turiştii sau oamenii de afaceri din România.

Acorduri similare există şi cu alte state extracomunitare cum ar fi Serbia, Albania, Macedonia, Elveţia, etc...

În acest moment ţara noastră este principalul partener economic al Republicii Moldova, principalul finanţator şi cel mai mare investitor. De asemenea, în ciuda opoziţiei, vine în al doilea stat românesc cel mai mare număr de turişti.

Acesta nu este însă un motiv suficient pentru politicieni, care preferă corupţia instituţionalizată susţinută de banii căraţi cu valiza din Moscova şi nu investiţiile europene şi româneşti, ce oferă locuri de muncă şi încredere.

Deschiderea graniţelor, prin eliminarea paşaportului, ar ajuta economia Republicii Moldova prin creşterea numărului de turişti ce ar putea proveni din spatiul European şi ar determina o cunoaştere mai bună a realităţilor din al doilea stat românesc. Adică dacă tot nu pot ajunge unii dintre noi acolo, cel puţin să îi lăsăm pe ei să vină, lucru ce ar accentua democratizarea statului şi ar ajuta în procesul firesc de orientare spre vest.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite