Protest în Piaţa Universităţii faţă de poziţia lui Iohannis cu privire la unirea cu Republica Moldova. Ce i-au reproşat oamenii ieşiţi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ o sută persoane au protestat, sâmbătă seara, în Piaţa Universităţii, faţă de poziţia exprimată de preşedintele Klaus Iohannis în ceea ce priveşte unirea cu Republica Moldova, liderul de la Palatul Cotroceni afirmând zilele trecute faptul că înainte de a fi reluate dezbaterile despre unire trebuie ca politicienii de la Chişinău să stabilizeze situaţia internă ţării lor.

Mitingul a fost organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012“, iar preşedintele acesteia, George Simion, a declarat că scopul protestului este de a cere din partea Palatului Cotroceni „un dialog decent cu societatea civilă“, pe subiectul Republica Moldova. 

„Dacă această solicitare de dialog nu se materializează, pe parcursul săptămânii viitoare o să protestăm în faţa Palatului Cotroceni. Noi vrem să aibă Administraţia Prezidenţială o poziţie constructivă şi să lucreze concret pentru fraţii noştri, pentru 3 milioane de români de peste Prut. Nu există această variantă de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, singura şansă a Republicii Moldova de stabilitate, de integrare europeană şi de luptă pentru bunăstare este alături de România, făcând parte din România, aşa cum a făcut parte şi în perioada interbelică“, a spus Simion, blogger „Adevărul“

El a criticat faptul că Iohannis şi-ar fi schimbat poziţia referitoare la unirea cu Republica Moldova faţă de ce declara pe acest subiect în campania electorală. „Pentru noi, declaraţiile lui Klaus Iohannis au fost o imensă trădare. Ne-a durut sufletul ca români din România, ne-a durut şi mai mult sufletul pentru fraţii din Basarabia care au ascultat aceste declaraţii şi speranţele lor pentru unire au fost destrămate întrucâtva. Ne dorim altă atitudine din partea preşedintelui, să aibă aceleaşi declaraţii pe care le-a avut în campania electorală. E inadmisibil să declari una în timpul campaniei pentru a atrage voturi şi după aceea, la un an de mandat, să te contrazici singur. De altfel, suntem şi împotriva felului în care Adminstraţia Prezidenţială condusă de Dan Mihalache a tratat subiectul Basarabiei. Nu există un consilier cu care se poate discuta pe subiectul Republicii Moldova, deşi noi am solicitat acest lucru“, a adăugat liderul „Acţiunea 2012“

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că o posibilă unire a României cu Republica Moldova poate fi discutată la momentul la care lucrurile sunt stabile şi merg bine în cele două ţări. „Drumul spre Europa trebuie consolidat, situaţia din Moldova trebuie să se stabilizeze, economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, după părerea mea, este integrarea europeană a Moldovei, iar cealaltă parte  -unirea — poate fi discutată atunci când şi într-o parte şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine. Să pui acum întrebarea unirii Moldovei cu România mi se pare un demers puţin serios, dacă ne uităm în jur, problema Transnistriei, (...) este chestiunea stabilităţii economice, combaterii corupţiei, care indiferent cum o vedem se află într-o parte şi în alta a Prutului la niveluri foarte diferite şi atunci, după ce rezolvăm aceste probleme pentru care cunoaştem soluţiile, putem să abordăm şi problemele mai complicate şi să începem să discutăm", a declarat Iohannis, miercuri seară,, la dezbaterea publică  organizată de mişcarea civică Iniţiativa România. î

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite