Politică

articolul anterior articolul urmator

Protocoalele dintre Parchet şi servicii secrete: o tradiţie de 15 ani, sub cinci procurori generali

54
17 Dec 2018 18:24:11
Liviu Avram
Procurorii generali din ultimii 15 ani: Tănase Joiţa, Ilie Botoş, Laura Kovesi, Tiberiu Niţu şi Augustin Lazăr
Procurorii generali din ultimii 15 ani: Tănase Joiţa, Ilie Botoş, Laura Kovesi, Tiberiu Niţu şi Augustin Lazăr

Florin Iordache a declarat săptămâna trecută că, din câte ştie el, Curtea Constituţională va permite Parlamentului să elimine complet din Codul penal infracţiunea de abuz în serviciu. Avem o mare problemă: motivarea Curţii încă nu e publică. De unde ştie Florin Iordache ce va conţine decizia, câtă vreme deliberările Curţii sunt, prin lege, secrete? Are Florin Iordache consultări private cu judecătorii CCR?

Întrebările sunt legitime şi Curtea ar trebui să ofere un răspuns limpede, mai ales că în ultima vreme CCR a devenit un jucător major în reconfigurarea pe furiş a sistemului constituţional din România. Iar zilele acestea mai aşteptăm o altă decizie importantă: cea privind presupusul conflict juridic de natură constituţională născut între Parlament şi Parchet prin existenţa protocoalelor încheiate de Parchet cu SRI. Sesizarea Curţii a fost făcută, în numele lui Liviu Dragnea, de acelaşi omniprezent Florin Iordache. Or fi existat consultări private şi în chestiunea protocoalelor? Va prelua Curtea şi aici extrase din înţelepciunea lui Iordache?

Pe site-ul Ministerului Public sunt identificabile în acest moment 13 protocoale semnate între Parchetul Înaltei Curţi (PICCJ) şi servicii de informaţii sau alte autorităţi de aplicare a legii. Primul datează din ianuarie 2003 şi ultimul din decembrie 2016. Iată-le listate în ordine cronologică, însoţite de numele celor care le-au semnat şi de „regimul” politic care i-a numit.

Cu excepţia celor două protocoale încheiate în 2003, toate celelalte au şi conţinutul accesibil. Câteva observaţii se impun:

* Parchetul a semnat protocoale nu doar cu SRI, ci şi cu alte servicii de informaţii ale României: fostul Doi şi-un Sfert (al Internelor) şi serviciul de informaţii al Apărării.

* Toţi cei cinci procurori generali pe care i-a avut România în ultimii 15 ani au semnat asemenea protocoale: Tănase Joiţa, Ilie Botoş, Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu şi Augustin Lazăr.

* Toate aceste protocoale conţin, sub o formă sau alta, prevederile care atrag acum cele mai multe critici: formarea de echipe mixte (procurori şi ofiţeri de informaţii) la cazurile complexe şi feed-back de la procurori către servicii privind modul de valorificare a informaţiilor primite.

* CCR va judeca miercuri doar două dintre protocoale (cel din martie 2009 şi unul dintre cele semnate în decembrie 2016, marcate cu galben). Nu e clar dacă decizia CCR se va limita doar la acestea sau le va viza pe toate.

* Încheierea de protocoale între Parchet şi servicii pare să fi fost o practică răspândită şi curentă, indiferent de partidele care s-au perindat la guvernare, fără ca nimeni s-o fi denunţat până recent. Ar fi cel puţin straniu să ne fi aflat vreme de un deceniu şi jumătate în plin conflict juridic de natură constituţională şi nimeni să nu fi sesizat asta atâta amar de timp.

* Nimeni nu a stabilit până acum cu exactitate natura juridică a acestor protocoale: sunt sau conţin ele veritabile norme de procedură penală (caz în care ar adăuga la lege)? Cum au afectat acestea interesele procesual-penale ale inculpaţilor? (În afară, desigur, de principalul interes al unui infractor, acela de a nu fi prins niciodată).

Nu ştiu în ce măsură Curtea Constituţională şi-a propus să lămurească toate aceste lucruri. Avem însă mari aşteptări, câtă vreme în componenţa Curţii există un personaj extrem de avizat asupra problemei: Daniel Morar. 

Într-un interviu recent, acesta a declarat că în cei şapte ani cât a fost şef la DNA, nu a aplicat niciodată protocoalele, pentru că, în opinia sa, ar adăuga la lege, ba chiar ar conţine prevederi ilegale. Cum această atitudine nu i-a fost sancţionată nicicum, să înţelegem că protocoalele nu aveau un caracter tocmai obligatoriu?

Între octombrie 2012 şi aprilie 2013, Daniel Morar a fost, de facto, procurorul general al României. Oficial era prim-adjunct, dar deasupra lui nu mai era nimeni, căci Laura Codruţa Kovesi îşi terminase mandatul şi plecase într-un post de reprezentare la Bruxelles. În acest interval de şase luni, ştie cineva ca Daniel Morar să fi încercat denunţarea protocoalelor, dacă tot le găsea ilegale?

Aşteptăm de la Curte o decizie lămuritoare, convingătoare - şi nu doar un pretext confecţionat cu scopul ca un grup de „inculpaţi de rang înalt”, bine reprezentat de Florin Iordache, să prăbuşească întreg sistemul de justiţie penală din ultimii 15 ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

mitrut
17.12.2018, 18:39:30

Pai Iordache i-a transmis lui Dorneanu, ordinul puscariasului.

+2 (6 voturi)
gmbplay
17.12.2018, 18:54:19

Raul cel mare vine din blestemata de politica , iar ccr este un apendice al politicii care in functie de imprejurari " in intelepciunea ei " , da un verdict favorabil de obicei celor de la putere , aruncind din cind in cind cite o ciosvirta si opozitiei ( alcatuita si ea din " politicieni bineinteles " ) , asa de ochii lumii care crede ca acolo sus se duc lupte grele p[entru binele comun . Vai si amar !

+1 (3 voturi)
gmbplay
17.12.2018, 19:01:21

Apropo intreb si eu asa intr-o doara , sri-ul asta nu-i cumva tot din aceasta tara , nu cumva el trebuie sa vegheze asupra securitatii acestui neam ,inclusiv asupra tilharilor specializati in manglirea banului public ? Se vede treaba ca la hotii din virf le-a venit ' MINTEA " la cap si modifica toate legile care ii stinjenesc in desfasurarea activitatii principale adica furtul.

+5 (7 voturi)
leuldinpanjshir99
17.12.2018, 18:54:44

S-o fi intalnit iar cu Morar si i-a spus ala. Doar ca de data asta au fost mai atenti si nu i-a mai dibuit presa.

+1 (3 voturi)
Ipkiss
17.12.2018, 19:07:11

Dar protocoalele secrete dintre CCR si PSD ? (ca sa nu fie vorbe, verbul se subantelege)

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările