Politică

articolul anterior articolul urmator

Provocările la care trebuie să răspundă premierul Viorica Dăncilă

15
8 Jun 2019 12:38:13
Ştefan Vlaston

În urma CEx-ului PSD de vineri, lucrurile se schimbă şi devin neclare în multe privinţe. Va trece moţiunea de cenzură sau nu va trece? Cum va fi organizată alegerea preşedintelui PSD la Congresul din 29 iunie?  Cum va fi modificat programul de guvernare? Ce relaţie va exista între premierul Dăncilă şi Tăriceanu? Multe alte întrebări îşi aşteaptă răspunsul în zilele şi săptămânile ce urmează.


Ce şanse are acum moţiunea de cenzură?

În condiţiile actuale, nu mai este sigur că actuala majoritate  parlamentară va funcţiona şi la moţiunea de cenzură ce urmează să fie depusă de către opoziţie. S-a creat o scindare la nivelul conducerii PSD, opoziţia la decizia premierului Dăncilă de a organiza un Congres rapid este formată din persoane importante: Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Codrin Ştefănescu şi probabil şi alţii. Radicalii din PSD o acuză pe premierul Dăncilă că s-a „dat” cu Iohannis, posibil şi cu serviciile mult hulite în PSD, după ce a refuzat să execute ordinele lui Dragnea referitoare la justiţie şi la restructurarea guvernului prin parlament. Ei o percep pe Dăncilă ca fiind  o persoană inflexibilă, care nu se pretează la compromisuri. Alţi lideri, mai puţin radicali, se întreabă ce şanse mai au în a-şi impune oamenii, interesele, accesul la banii publici, acum când Dragnea a dispărut din peisaj, iar ei aveau acces direct la Dragnea, nu la Dăncilă. La recentul CEx, Dăncilă a explicat că joacă cu demisia pe masă. Cu demisia din funcţia de premier, că pe aceea de şef de partid n-o are încă. I-a mers, şi-a impus punctul de vedere. Nu se ştie până când.

Mai pleacă parlamentari la partidul lui Ponta?

Este o variantă importantă de luat în calcul. Parlamentarii care aveau acces la Dragnea, pentru a-şi promova interesele, nu mai ştiu acum ce să creadă. Le va merge la fel cu Dăncilă, sau ea este mai fricoasă, a închis capitolul justiţie, fără să-l ajute pe Dragnea să scape de puşcărie. Ce şanse mai au să obţină contracte, ei sau acoliţii lor,  pe ochi frumoşi? Dar să-şi menţină rudele şi prietenii în funcţii gras plătite? Dar primarii şi şefii de Consilii Judeţene, o vor convinge să deschidă punga bugetului, şi aşa subţiat, să le dea banii fără de care ar intra în faliment?

Dar să-şi impună miniştrii propuşi de judeţe, aşa cum făceau cu Dragnea? Întrebări fără răspuns, deocamdată. Atâta doar că liderii locali au influenţă la parlamentarii PSD. Şi le vor sugera să voteze la moţiune aşa „cum trebuie”. În plus, mulţi lideri locali consideră că este momentul pentru ca PSD să plece de la guvernare, pentru a-şi regăsi suflul în opoziţie. Aşa au procedat de fiecare dată când erau la „înghesuiala”.

Nici parlamentarii ALDE nu mai sunt siguri, după ce partidul este prăbuşit sub 5%. Vor lua, unii dintre ei, calea „exilului” politic?

Victor Ponta a declarat că parlamentarii pe care-i controlează, plus cei care vor mai veni, vor vota pentru căderea guvernului. Pe Ponta nu-l interesează ce se va întâmpla după moţiune, dacă aceasta va trece. Cu cât îşi frâng gâtul cei din PSD, şi cei din actuala opoziţie, cu atât se va afla partidul său pe „cai mari” la viitoarele alegeri parlamentare. O poziţie cât se poate de confortabilă. În aceste condiţii este greu de presupus că după căderea guvernului Dăncilă la moţiune mai poate fi instalat un alt guvern PSD-ALDE. Mai ales că Iohannis a jurat că nu mai desemnează un premier de la partide „toxice”.

Congresul din 29 mai

Nu este clar cum va fi organizat. Actualul statut, în baza căruia a fost ales Liviu Dragnea, spune că şeful partidului este ales de toţi membrii de partid, prin vot electronic. Ori, pentru schimbarea statului era nevoie de un alt Congres, refuzat de dna Dăncilă. Iată ce spune legea 14/2003

Art. 25. - (1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc în condiţiile prevăzute de statut.

(2) Orice modificare se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) şi (3). Tribunalul Bucureşti o examinează potrivit procedurii prevăzute la art. 20 şi 21.

În condiţiile în care alegerea viitorului preşedinte al PSD va fi realizată în conformitatea cu actualul statut, şi dacă sunt mai mulţi candidaţi, nu este clar cine şi cum va asigura securitatea procesului de votare, totul fiind la mâna baronilor locali. Sigur vor izbucni scandaluri legate de posibile fraude, mai ales în judeţele în care liderii sunt adversarii dnei Dăncilă. Vom vedea cum se va desfăşura procesul de votare.

Programul de guvernare va fi modificat

Viorica Dăncilă a şi anunţat că urmează să modifice programul de guvernare:

„Avem datoria de a veni în faţa românilor cu o analiză a rezultatului la europarlamentare care să fie transpusă în mod corect în modificări ale programului de guvernare şi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, cu un program politic coerent şi o conducere legitimă care să coordoneze şi să îşi asume aceste alegeri”.

Deja ministrul Teodorivici anunţă concedieri în sectorul bugetar şi închidere acelor sectoare bugetare care consumă banii publici fără eficienţă şi rezultate palpabile. Deficitul bugetar a crescut la 11,4 miliarde lei în patrul luni, şi e clar că nu există bani pentru susţinerea promisiunilor făcute de Dragnea, Vâlcov, Vasilescu. Se mai măresc pensile la 1 septembrie? Nu e clar, mai degrabă nu există bani suficienţi pentru această mărire. Primarii de municipii anunţă că intră în faliment, fără infuzie masivă de bani de la guvern. Dar de unde să ia guvernul banii aceştia? Numai Dragnea şi Vâlcov auzeau zornăitul banilor în buzunarele românilor. Acum nu se mai aude.  Ce va face Viorica Dăncilă, dacă va rămâne premier? Altă provocare extrem de dură.

Candidatul PSD pentru prezidenţiale

O altă provocare, mai simplă de data aceasta. PSD nu-şi mai propune să câştige preşedinţie României, nu are cu cine. Poate vor convinge vreun personaj inconştient, de genul preşedintelui Academiei Române, care acceptă să se facă de râs în locul unui membru marcant al PSD.

Viorica Dăncilă nu mai este păpuşa lui Dragnea. Acum este de capul ei, ia decizii singură, cu câţiva consilieri şi lideri apropiaţi, gen Marian Oprişan. Dar este suficient? Un lider al unui  partid cu apucături totalitare, ori are toată puterea, ori n-o are deloc. Viorica Dăncilă nu are nici pe departe toată puterea în PSD şi nici nu cred că are datele personale să devină un lider absolut şi autoritar al acestui partid. Dacă aş face  un pronostic, aş miza pe ieşirea PSD de la guvernare, singura soluţie care rezolvă toate problemele pe care le are acum PSD. Cine va prelua guvernarea, altă discuţie, într-un alt articol.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Vanatorul/d.c.
8.06.2019, 13:04:28

Voi repeta ceea ce spuneam inainte de alegerile pentru PE si referendum, atunci cand proapaganda mafiei iohanist-limberale, in frunte cu chiar escrocul imobiliar cu 17 dosare penale ”clasate”, fanfaronul mincinos de la Cotroceni, va asigurau ca a doua zi dupa alegeri si referendum PSD-ul va fi istorie, iar Sica Mandolinu si cu gasca lui de mafioti , smenari si cocalari care-si zic ”liberali”, vor prelua guvernarea si veti da cu totii in pântecăraie de la cat lapte si miere veti hali datorita competentei si..integritatii cu care ei, mafiotii iohannisto-limberali si cu plantatul lor de la Cotroceni, vor conduce treburile tarii : ”Dupa alegeri si referendum, in foarte scurt timp, toate vor reveni la ”normal” , pentru ca rezultatele alegerilor pentru PE si ale referendumului, indiferent care vor fi ele, deocamdata nu vor schimba nimic pe plan intern si asta pentru ca referendumul e doar o prosteala electorala fara niciun efect juridic, iar singurul lucru pe care il vor face alegerile pentru PE e sa acorde sinecuri babane la 32 politicieni ce vor deveni reprezentanti ai Romaniei in PE” Ei bine, chiar prestatiile propagandelor celor doua mafii nationale (PSD si PNL) mi-au dat dreptate, pentru ca ambele, la foarte scurt timp de la alegerile pentru PE si Referendum au revenit la ”continutul si ambalajul” retoric si ideatic avute de dinainte de alegerilile pentru PE si referendum..! Mai precis, s-au reintors la analizele si ”profetiile” gen ”daca nu va fi asa, va fi altfel”, sau ”gaina are doua picioare, mai ales stangul”. Si nu uitati data viitoare cand veti mai merge la vot: Dragnea si Iohannis sunt Doi escroci cu par carunt, Tot ”o apa si-un pamant”, Amandoi fiind slugariti Doar de lepre si tampiti, De șnapani si ipocriti PSD si PNL Aceeasi mizerie..!

-5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
8.06.2019, 13:45:26

”România a primit factura unei politici externe abulice, fără orizont, fără consistenţă, fără inteligenţă şi mai ales, fără respect pentru interesul naţional. O politică externă care ar fi mai puţin distructivă pentru România şi dacă ar fi fost condusă de nişte TRĂDĂTORI DE ŢARĂ. Am pierdut votul ţărilor arabe urmare a aventurii cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim Nu am avut votul statelor membre UE şi NATO datorită accentelor antieuropene şi antioccidentale din discursurile lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă ; Nu am avut votul aliaţilor tradiţionali datorită incompetenţei şi a inactivităţii lui Meleşcanu. Votul de astăzi de la ONU este măsura exactă a respectului de care se mai bucură România pe plan internaţional. Şi totuşi...PRESEDINTELE ROMANIEI ESTE TITULARUL POLITICII EXTERNE. Doar demisia sau azvârlirea lui Meleşcanu din guvern nu este suficientă” (Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook) Intrebare: crede cineva ca toti cei care sunt DIRECT vinovati de UMILINȚA prin care a trecut Romania la ONU, isi vor da demisia..? Crede cineva a mafiotii pesdisti si aldisti, si mai ales titularul politicii externe romanesti, Klaus Iohannis, marioneta plantata la Cotroceni de catre grupari politico-financiare (din tara si de afara) antiromanesti, antinationale, vor demisiona..? La ce-au folosit toate ploconelile, pocnitul din calcaie si pupaturile in dos oferite slugarnic de catre ”titularul” Iohannis TUTUROR sefilor de state si de guverne din UE, precum si birocretilor corupti din staff-ul de la Bruxelles, daca acestia nu au sustinut candidatura Romaniei, daca aceste state si conucatiorii lor, pur si simplu l-au tratat ce pe o nulitate politica si de caracter pe Iohannis, ceea ce s-a si demonstrat a fi de altfel, de nenumarata ori, si asta inca de la inceptul mandatului său..! Iata cum a ajuns sa fie tratata nulitatea de la Cotroceni (si deci Romania), de catre ”partenerii” europeni : https://www.facebook.com/alexaliviudorualin/videos/2317383581813259/

-5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
8.06.2019, 14:03:18

A sustine in continuare cele doua mafii nationale (PSD si PNL) si pe plantatii acestora in cele mai importante functii in statul roman (Presedisnte de tara, Prim-ministru, parlamentari, ministri, etc) inseamna a fi fi complice cu ei la tradarea intereselor nationale, la saracirea si batjocorirea romanilor, la distrugerea credibilitatii si imaginii de tara, la punerea in pericol a putinelor resurselor naturale care au mai ramas ”neînstrainate”, a suveranitatii, unitatii nationale si integritatii teritoriale a statului roman..!

-2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
8.06.2019, 14:04:19

”putinelor resurse”

-4 (6 voturi)
Andrei Adrian
8.06.2019, 15:09:01

A scapat iar vaca la lucerna si ne-a umplut o pagina cu tampenii pe fond albastru... Se remarca o modificare a tonului. Nici ea nu mai stie pe cione sa scuipe si pe cine sa laude... "Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele", unde-i siajul, tampiteii, Johanistii si bancurile de la Erevan?! Coana Mare, ia cu Dulcolax, te-ai cam constipat!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările