PSD - Sfârşitul crizei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să încercăm să fim lucizi şi să întocmim corect bilanţul. La capătul a vreo trei-patru zile de jocuri politice de prost gust, de tensiuni, de ameninţări, de „breaking news“-uri încălecate, situaţia din guvern, din alianţa PSD-ALDE şi din tabloul politic curent al României se prezintă în cel mai jalnic chip.

Mai exact:

1.Din Executiv au plecat două doamne cu probleme la DNA şi mult prea apropiate de dl. Liviu Dragnea, primind din partea PSD alte posturi, în chip de compensaţie. Plus promisiunea că parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE vor face pe mai departe zid în jurul lor, spre a nu fi deranjate, cercetate şi trimise în judecată.

2.A mai părăsit Executivul un ministru rotofei şi mototol, certat cu regularitate în faţa camerelor de luat vederi de un premier cu conduită de prim-secretar comunist.

3. Locul celor plecaţi a fost luat de nişte aparatciki, despre care, iată, deja aflăm fie că au şi ei probleme cu justiţia fiind bănuiţi de malversaţiuni şi acte de corupţie, fie că trecutul le-ar fi marcat de colaborări dovedite de CNSAS cu Securitatea ceauşistă. 

4. Au rămas pe loc şi ne vor amărî pe mai departe viaţa, au fost păstraţi şi sunt pe mai departe „excelenţe“ în pofida incompetenţei lor şi a faptului că sunt contestaţi zilnic de categoriile profesionale pe care ar trebui să le conducă, agramatul Liviu Pop de la Educaţie şi inenarabilul Florian Bodog de la Sănătate. Aceasta din urmă rămâne, deşi ambele doctorate ale medicului şef al României sunt bănuite a nu fi tocmai ok.

5. Preşedintele ALDE, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a încordat muşchii, s-a burzuluit, a ameninţat, nu a vrut cu nici un chip să-l retragă din guvern pe dl. Viorel Ilie. Şi el cu condicuţă la DNA. Explicaţiile găsite de premier şi de preşedintele PSD au fost cum nu se poate mai penibile. Realitatea este alta. Nu respectarea criteriilor de integritate le provoacă nesomn liderilor PSD, ci luptele pentru supremaţie şi dorinţa păstrării cu orice preţ a guvernării.

6. Presa se grăbeşte să ne convingă că războiul de patru zile din PSD s-ar fi încheiat cu victoria prim-ministrului Mihai Tudose şi cu îngenuncherea ruşinoasă a lui Daddy Dragnea. El Lider Maximo al PSD ar fi devenit ceva mai mic şi nu e defel exclus ca în câteva luni să fie silit să predea cu totul partidul. Cui? Lui Mihai Tudose, desigur. Socotit de unii un om de foarte bună calitate. Un salvator al social-democraţiei pe plaiurile mioritice. Dar despre care mai toată lumea pare să fi uitat că nu ar prea putea trece nici el neciufulit examenul de integritate fiindcă are şi el în palmares un doctorat nu tocmai cinstit la care, în urmă cu aproape doi ani, ar fi vrut să cam renunţe. Noroc că nu i-a permis legea.

În opinia mea, cei ce cred că Liviu Dragnea a redevenit calm şi s-a împăcat cu noua delimitare a sferelor de influenţă din partid, că ar accepta împăcat pierderile de teritorii, totul pentru binele PSD şi pentru prosperitatea ţării, se înşală profund.

Nu, Liviu Dragnea nu este deloc omul statului în expectativă. De aici încolo va cuantifica încă mai abitir orice greşeală, cât de mică, ce va fi comisă de guvernul condus de Mihai Tudose. Îi va comanda lui Darius Vâlcov repetate evaluări la sânge. Din care vor musti neîmpliniri cu nemiluita. Va trage profit maxim din faptul că premierul nu va mai putea să spună că nu şi-ar fi făcut singur echipa. Ori că nu ar fi fost lăsat să se debaraseze când a vrut el de acei miniştri socotiţi neperformanţi. Dl. Dragnea va spune, ori de câte ori vor apărea dificultăţi,- şi sunt destule indicii că iarna 2017-2018 va fi una extrem de grea pentru români- că de vină este Executivul care nu aplică, aşa cum s-ar fi cuvenit, impecabilul program de guvernare cu care el, Liviu Dragnea, a câştigat alegerile din decembrie 2016.

Nu cred că armistiţiul încheiat vineri, 13 octombrie, între Dragnea şi Tudose, şi parafat lacrimogen şi cu pus de cenuşă în cap, aşa, în văzul lumii, pe scările sediului PSD din Kiseleff („amândoi suntem vinovaţi, amândoi am comis greşeli în ultimele două luni“) va dura prea mult. Aproape că aş putea să pariez că până la Crăciun vom avea parte de o nouă criză. În PSD, în guvern, în alianţa PSD-ALDE.

Până atunci, mă întorc la recenziile de carte şi la cronicile de spectacol. Sperând că actualitatea va fi blândă şi îmi va îngădui să îmi respect promisiunea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite