Ivan: PSD îşi menţine poziţia. Nu au existat probe în cazul Năstase. Este o declaraţie asumată de întreg partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan
Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat joi că partidul îşi menţine poziţia în privinţa condamnării lui Adrian Năstase şi că nu îl va sfătui pe premierul Victor Ponta să-şi retracteze declaraţiile pentru că nu există probe în cazul fostului premier.

„Noi ne menţinem poziţia, pentru că sunt evidente...Toată argumentaţia Curţii şi ce au scris negru pe alb judecătorii la prima condamnare, motivarea, arată foarte clar că nu au existat probe directe care să-l acuze pe Năstase de ceva şi totuşi a făcut puşcărie”, a argumentat, pentru Digi24, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan.

Întrebat dacă îl va sfătui pe premier să-şi retracteze declaraţiile anterioare, purtătorul de cuvânt al PSD a fost ferm: „Preşedintele PSD a spus ceea ce gândesc 99,9% dintre membrii PSD şi nu numai. Este o declaraţie asumată nu numai de Victor Ponta, ci de întreg partidul”, a punctat Cătălin Ivan.

Întrebat despre afirmaţiile preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, care l-a acuzat pe premier că prin declaraţiile sale contribuie la decredibilizarea justiţiei, Cătălin Ivan a replicat că „cel care a decredibilizat justiţia a fost Traian Băsescu în cei nouă ani când a încercat să controleze justiţia”. Traian Băsescu a spus public care sunt cheile prin care poţi controla justiţia, a recunoscut că sună procurorii, regimul lui a fost puternic şi pentru că el a avut această obsesie de a controla justiţia, a argumentat Cătălin Ivan.

„Declaraţiile înfluenţează independenţa Justiţiei“

Declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi „induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei”, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, prezentat joi.

„Inspecţia Judiciară a apreciat declaraţiile premierului ca fiind de natură să afecteze imaginea şi independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind de natură să contribuie la pierderea la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

Raportul a fost însuşit de CSM, care a considerat că independenţa justiţiei a fost, într-adevăr, afectată de declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta.

În plus, preşedintele Curţii Supreme Livia Stanciu spune că declaraţiile oamenilor politici „decredibilizează sistemul judiciar”, iar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a propus un cod de conduită politică cu privire la justiţie.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

„E un condamnat politic, pentru că începând cu 2005 a fost principala ţintă a preşedintelui Băsescu şi a oamenilor săi. Suntem la finalul mandatului lui Băsescu, dar cred că e o nedreptate şi mulţi oameni au avut atât de mult de suferit în aceşti zece ani. Din acest motiv, obiectivul PSD este schimbarea unui regim politic pe care l-am considerat totdeauna abuziv.“, a declarat Victor Ponta, după condamnarea lui Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite