PSD, ALDE şi Pro România propun  amânarea plăţii utilităţilor pentru 3 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin

PSD, ALDE şi Pro România au depus, luni, la Parlament, un proiect de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale pentru persoane fizice şi companii, între care amânarea plăţii contribuţiilor sociale aferente salariilor, eşalonarea acestor plăţi şi amânarea plăţii utilităţilor pentru 3 luni

„Astăzi, alături de ALDE şi PRO România, vom depune un proiect de lege la Parlament, cu o serie de facilităţi fiscale, amânare şi reeşalonare de plăţi acordate companiilor şi angajaţilor acestora”, a transmis, luni, PSD.

Social-democraţii au precizat care sunt măsurile la care se referă în proiectul de lege:

„Art. 1

(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii instituite la lit. a), în proporţie de 50% din volumul total scadent.

(3) Facilităţile prevăzute la alin. 1 si 2 se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(4) Pe perioada acordării facilităţilor de la alin. 1 si 2, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

Art. 2. La cererea contribuabilului, operator economic ,se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 219 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

Art. 3 Contribuabilii operatori economici, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de întârziere pentru perioada cât timp plata contribuţiilor este amânată.

Art. 4

(1) La cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.

(2) La expirarea perioadei de trei luni menţionate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

(3) Furnizorii de servicii de utilităţi vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună”.

Proiectul este iniţiat de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite