PSD anunţă că va vota împotriva „Ordonanţei Debranşării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii au transmis că vor vota împotriva OUG privind debranşarea consumatorilor aflaţi în imposibilitatea de a-şi achita facturile la utilităţi. Biroul permanent al Senatului a convocat plenul în sesiune extraordinară pentru o informare legată de adoptarea de către Guvern, în vacanţa parlamentară, a OUG prin care sunt abrogate prevederi cu privire la debranşarea sau deconectarea clienţilor rău-platnici.

PSD va vota împotriva Ordonanţei Debranşării. PSD vor vota împotriva Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2021 care permite furnizorilor de utilităţi să debranşeze consumatorii aflaţi în imposibilitatea de a-şi achita facturile restante. Situaţia acestor consumatori s-a agravat exponenţial în contextul liberalizării sălbatice a pieţei de energie care  a condus la creşteri explozive ale tarifelor la energie electrică şi gaze naturale„, au transmis social-democraţii,conform unui comunicat de presă transmis de PSD. 

Ei atrag atenţia că „ordinea firească ar fi trebuit să fie întâi protejare pentru cei vulnerabili şi apoi debranşare pentru cei care, cu rea-voinţă, nu-şi achită facturile. Cei mai mulţi dintre consumatorii care ar putea fi debranşaţi sunt pensionari, angajaţi cu salarii mici sau familii cu mulţi copii, care deja se află în zona sărăciei severe. Conform Institutului Naţional de Statistică, 41% dintre gospodăriile din mediul urban şi 36% din mediul rural au întârzieri de mai multe luni la plata facturilor pentru utilităţi.

Social democraţii mai atrag atenţia că au „insistat în numeroase rânduri ca partidele din Coaliţia de guvernare să adopte urgent o soluţie de protejare a consumatorilor vulnerabili, înainte de a  permite furnizorilor de utilităţi să majoreze necontrolat tarifele şi să recurgă la măsura extremă a debranşării”. 

Potrivit partidului, „Guvernul poate emite imediat o ordonanţă de urgenţă în acest sens. De asemenea, dacă n-ar fi atât de absorbit de campania internă pentru şefia PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ar putea convoca mâine o sesiune extraordinară pentru adoptarea urgentă a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât amendamentul PSD respins la Senat să fie adoptat în camera decizională, iar măsurile de protecţie să intre în vigoare din septembrie în acest an şi nu din septembrie 2022”. 

Biroul permanent al Senatului a convocat plenul în sesiune extraordinară, marţi de la ora 14.00, scrie News. După informarea plenului Senatului, comisiile de specialitate vor finaliza, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferent acestei OUG. Conform articolului 115 din Constituţia României, ordonanţa de urgenţă intră în vigoare doar după depunea ei pentru dezbatere, în procedură de urgenţă la forul legislativ sesizat, în acest caz Senatul, şi după ce este publicată în Monitorul Oficial. Dacă nu se află în sesiune Parlamentul, atunci oricare dintre Camere este convocată obligatoriu în 5 zile de la depunerea sau trimiterea actului normativ.

Potrivit sursei citate, actul normativ abrogă un alineat din ordonanţa de urgenţă 70/2020 care prevede că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Prin urmare, OUG 84/2021 are drept scop revenirea la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă 70/2020, care permit, în condiţii contractuale reglementate - deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

OUG mai prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Ministerul Energiei a propus abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

PSD a cerut în luna iulie liderilor celor două camere din Parlament convocarea unei sesiuni extraordinare pentru rezolvarea situaţiei în cazul românilor confruntaţi cu riscul de a fi debranşaţi de la reţeaua de energie electrică, după ce ministrul Energiei a propus abrogarea prevederilor unei OUG dat în contextul pandemice de anul trecut, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit deconectarea clienţilor finali rău platnici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite