PSD apasă şi mai tare pedala adoptării noului Cod Silvic, după declaraţiile lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin scandal iscat între preşedinte şi premier pe tema Codul Silvic, deputaţii PSD sunt mai pregătiţi ca niciodată să adopte Codul Silvic în forma sa iniţială, contrară cu observaţiile formulate de Klaus Iohannis. În Camera Deputaţilor, PSD se bucură de o majoritate confortabilă, care le va permite trecerea, fără probleme, trecerea Codului Silvic în forma dorită.

„Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor salută adoptarea noului Cod silvic, o lege esenţială pentru viitorul României, în cele trei comisii de raport, respectiv Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic. Social-democraţii din forul legislativ îşi exprimă încrederea că acest important proiect de lege se va afla, săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în vederea adoptării. 

Codul Silvic, „o urgenţă“

„Adoptarea Codului silvic reprezintă o urgenţă pentru viitorul României, din punct de vedere al protecţiei mediului, precum şi economic, aşadar îi invit pe toţi colegii din Camera Deputaţilor să trateze acest proiect de lege cu maximă responsabilitate, prin prisma interesului naţional şi nu a celui de natură politică“, se arată întru-un comunicat al grupului parlamentar al PSD, semnat de Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD.

Adoptarea Codului Silvic depinde de voinţa PSD, care se bucură de o majoritate sigură în Camera Deputaţilor. Prin urmare, Codul Silvic va ajunge la promulgare în varianta trimisă iniţial şi respinsă de către Iohannis.

În jurul a două puncte nevralgice se poartă dezbaterea pentru Codul Silvic 

Primul – impunerea amenajamentul silvic doar proprietarilor care au mai mult de 10 hectare de pădure, lăsându-i pe ceilalţi să taie după bunul plac, cu aprobarea pădurarului.

Al doilea – un prag maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că a avut o discuţie telefonică cu directorul SRI, Eduard Hellvig, în care i-a cerut să analizeze afirmaţiile lui Victor Ponta, cu privire la pretinsul lobby făcut de compania Holzindustrie pe lângă oameni din anturajul prezidenţial. Şeful statului nu exclude posibilitatea de a-l acţiona în judecată pe Ponta, în cazul în care se va adeveri că afirmaţiile sale sunt false.

„Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Este fals şi surprinzător. Am verificat la nivelul Admnistraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie cu lobbyşti. Încă de aseară i-am rugat pe cei din Departamentul Juridic să verifice care este încadrarea unor astfel de informaţii, în cazul, foarte probabil, să fie nesusţinute de dovezi. Cum nu mai sunt în campanile, nu mai tolerez aşa ceva. Nu am vorbit cu prim-ministrul, dar am avut o discuţie telefonică cu directorul SRI să analizeze cu maximă exigenţă aceste afirmaţii“, a tunat Iohannis, înainte să se urce în avion, cu destinaţia Vatican.

„Nu putem să ignorăm lobby-ul“

Reacţia preşedintelui vine după ce, timp de mai bine de două săptămâni, PSD a pornit o campanie denigratoare la adresa Preşedinţiei, încercând să arate o anumită legătură între respingerea de către Iohannis a Codului Silvic şi firma Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare exportator de lemn neprelucrat. Ponta nu şi-a asumat personal acest război cu Iohannis, atacurile directe la adresa Preşedinţiei lăsându-le, pe seama, unor interpuşi, atât din Guvern, cât şi din PSD.

Gabriela Podaşcă, proaspătă numită purtător de cuvânt al PSD, a sugerat că Iohannis a respins Codul Silvic pentru că pragul de 30% instituit unei companii exportatoare de lemn din masa de lemn totală vândută  ar fi în dezavantajul companiei Holzindustrie, care a făcut lobby în acest sens pe lângă Preşedinţie, poziţie, neasumată, de către Victor Ponta, care în mod ipocrit, deşi este preşedintele PSD a spus: „Nici eu când apar comunicate de la PNL, nu înţeleg că mă atacă preşedintele“.

De altfel, tot Podaşcă, în numele PSD, a fost şi cea care a răspuns ofensivei pornită de Iohannis, arătând că ţinta acuzaţiilor lui Ponta au fost liberalii, nu preşedintele. „Oricine a vazut declaraţiile premierului, a văzut şi faptul că preşedintele nu a fost acuzat de ceva, ci au fost vizate declaraţiile parlamentarilor liberali care au recunoscut public întâlnirile cu reprezentanţii companiei în cauză. Nu putem să ignoram lobby-ul agresiv făcut de firma în cauză, iar dovezile în acest sens au apărut public. Există parlamentari importanţi din PNL, susţinători ai amendamentelor dorite de respectiva companie, care au recunoscut că s-au întâlnit cu oficialii acesteia. Despre ce vorbim aici, deci?“, se arată în reacţia PSD.

Citeşte şi:

Iohannis, despre Codul Silvic: Am cerut SRI să analizeze afirmaţiile lui Ponta. Dacă nu sunt adevărate, să răspundă. Nu mai tolerez! Reacţia PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că a avut o discuţie telefonică cu directorul SRI, Eduard Hellvig, în care i-a cerut să analizeze afirmaţiile lui Victor Ponta, cu privire la pretinsul lobby făcut de compania Holzindustrie pe lângă oameni din anturajul prezidenţial. Şeful statului nu exclude posibilitatea de a-l acţiona în judecată pe Ponta, în cazul în care se va adeveri că afirmaţiile sale sunt false.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite